Az IndyCarra fanyalodó Rossi tenné fel az F1-et az USA térképére


Több alkalommal is megállapításra került már ezen a blogon, hogy valószínűleg Alexander Rossi a legszelektívebben nyilatkozó versenyző ezen a bolygón.

 

Az amerikai pilótának különleges képessége van ahhoz, hogy akár napok/órák leforgása alatt egymásnak gyökeresen ellentmondó nyilatkozatokat tegyen, mi több, így is cselekedjen.

Rossi az elmúlt röpke egy év alatt már többször felült az ‘IndyCar veszélyes oda nem igazolnék ha a fene fenét eszik sem/tulajdonképpen izgalmas lehetőség‘ tartalmú körhintára, álláspontja pedig minden esetben attól függ, hogy milyenek az esélyei a Forma-1-en belül. Ha kinéz számára legalább egy fénymásolói állás valamelyik F1-es csapatnál, akkor máris elutasítja a hazájába való visszatérést, ellenben viszont ha úgy áll a helyzete, hogy semmiféle szerződésre nincs sansz, akkor máris rögtön vonzó opcióvá válik számára az IndyCar.

A 23 éves versenyző ezen, napraforgókat megszégyenítő pálfordulásai alagútjának végén továbbra sem látszik a fény (maximum dudál), amire jó példa, hogy világrekordnak számító 24 órán belül ismét sikerült két ellentmondásos hírrel bekerülnie a sajtóba.

A RACER magazin arról számolt be a minap, hogy Rossi nagyon közel áll ahhoz, hogy 2015-ben a Dale Coyne Racing színeiben mutatkozzon be az IndyCarban. Az online lap cikkében arra a csapat által közzétett fotóra hivatkozott, amelyen Coyne, valamint a Honda amerikai versenyrészlegének alelnöke, Steve Eriksen mellett Alexander barátunk pózol a gárda Dallara-Hondájában /nem valami lelkes ábrázattal – lásd. fenti kép/. A fotóhoz mellékelt szöveg pedig egy találós kérdés is egyben, mondván ezen hármas közül ki végez karácsonyi bevásárlást az utolsó pillanatban. A ‘d’ verzió szerint mindhárman, a blog pedig hajlik is erre az opcióra, pláne annak tudatában, hogy Rossi egy elég szimpatikus csekkfüzettel kopogtatott be nemrég a gárdához.

A Dale Coyne Racing jó ideje keresi 2015-ös pilótáit, miután útjaik minden jel szerint elválnak Justin Wilsonnal, aki a pletykák szerint a KV Racingnél landolhat jövőre.

„Fantasztikus volt találkozni a Dale Coyne Racinggel, azon belül Steve Eriksennel és Allen Millerrel a HPD-től” – idézte a RACER Rossit. „Nagyra becsülöm mindazt az erőfeszítést, amit ezen a télen tettek 2015-re.”

Az amerikai IndyCar terveivel párhuzamosan arról is beszélt más sajtóorgánumoknak, hogy ő tulajdonképpen minden erejével a Forma-1-ben való maradásán fáradozik, sőt, úgy hiszi, hogy ő lehet az, aki végül felteszi a szériát az Egyesült Államok térképére.

„Eltekintve a Forma-1-ben való versenyzés iránti személyes ambícióimtól, az elmúlt években nagy motivációt jelentett, hogy úgy érzem az én felelősségem is, hogy az Egyesült Államok közelebb kerüljön az F1-hez. Texas állam, Austin városa és a COTA fantasztikus munkát végzett azzal, ahogyan promótálta a USGP-t az utóbbi években. Múlt hónapban ismét megmutatták eltökéltségüket egy világszínvonalú helyszín és esemény irányába, bizonyítva, hogy az F1 nagyon fontos Amerikának. Természetesen a legelőnyösebb az lenne, ha versenyautóba ülhetnék és/vagy lenne egy amerikai csapat a mezőnyben, de szívből hiszem, hogy az időzítés megfelelő arra, hogy Amerika végre ragyoghasson a sportág egén. Rengeteg munkába telik, hogy az F1 mindennapos témává váljon az Államokban, de látva a kereskedelmi partnerek aktivitását, Haas-ék csatlakozását, és az én folyamatos erőfeszítéseimet annak érdekében, hogy versenyzői üléshez jussak, 2016-ban egy nagyon jó éve lehet az F1-nek Amerikában.”

Csak remélni tudom, hogy Rossi nem gondolja azt, hogy az IndyCaron belül reklámozhatja az F1-et annak érdekében, hátha így majd lecsap rá mondjuk Gene Haas. Sajnos azonban simán el tudnám képzelni, hogy a széria egy árva szót nem szólna, ha mondjuk Alexander minden második kifejezése a ‘Formula One’ lenne, tekintve, hogy maga az IndyCar is olykor a normál ingerküszöböt meghaladó gyakorisággal pitizik Bernie cirkuszának.

Egy biztos, Rossi nem tervez egy évnél többet az IndyCarban, tehát ha Coyne-ék arra számítanak, hogy ő lehet az egyik fiatal pilóta, akire a soron következő években építhetnek, akkor orosz rulettet játszanak. A kaliforniai ugyanis nem azt a ritka vonalat erősíti, mint például Jean-Éric Vergne, aki F1-es szerződés mellett is versenyezni óhajt, akár más szériákban is (most tekintsünk el a GP2-től, ami ugye ott zajlik a Forma-1-es csapatok orra előtt) Alexünk inkább vár a pitlane-en A Lehetőségre (így, nagybetűvel).

 

 kép: Dale Coyne Racing Official Facebook page