Túláradó érdeklődés miatt marad el az Indy Lights decemberi tesztje


Lassan már ott tartok, hogy jobban várom a 2015-ös Indy Lights szezon rajtját, mint magáét az IndyCarét.

 

Oké, ez a kijelentés kissé túlzás, helyesen inkább úgy hangzana: ugyanannyira várom a Lights évad kezdetét, mint az anyaszériáét.

Az IndyCar elsőszámú nevelősorozata óriási átalakuláson megy keresztül. Az immár több, mint egy évtizede használatban lévő kasztnit felváltja a minden tekintetben korszerű, a legszigorúbb biztonsági követelményeknek is megfelelő autó, amely tény rendesen felkavarta az elmúlt években – a maga olykor 8-10 fős mezőnye révén – már-már önmaga paródiájának is beillő széria állóvizét.

Az IL-15 fantázianévre keresztelt versenygép – valamint az IndyCar nevelőszériáit magába tömörítő Mazda Road to Indy programot irányító Andersen Promotions áldásos tevékenysége – révén jelentősen megugrott az érdeklődés az Indy Lights iránt. Ne menjünk messzebb, elég csak az elmúlt napok eseményeire gondolni, amelyek során két, a sorozat szempontjából kiemelten fontos hír is napvilágot látott: a folytatást illetően jó ideig vacilláló Andretti Autosport az amerikai Shelby Blackstock-kal mégis marad a mezőnyben, az európai nevelde rendszerben komoly presztizzsel bíró Carlin pedig bejelentette, az Egyesült Államokra is kiterjesztik programjukat és csapatot indítanak az Indy Lights-ban.

A felfokozott érdeklődést mi sem bizonyítja továbbá jobban, hogy a hírek szerint az elkövetkezendő napokban/hetekben újabb csapatokkal és versenyzőkkel kapcsolatos bejelentések várhatóak.

Mindez odáig vezetett, hogy az Indy Lights egy nem várt – ámbár egész biztosan örömmel konstatált – problémával szembesült, aminek köszönhetően az új autóval eredetileg december 16-17-én, Palm Beach-en tervezett hivatalos tesztjét is el kell halasztania.

A pontos ok az előzetesen prognosztizáltnál jóval magasabb kereslet az IL-15 iránt, ami miatt a széria motorpartnerének, az Advanced Engine Research-nek (AER) további időre van szüksége ahhoz, hogy utolérjék magukat a gyártás terén.

A teszt új időpontjaként január 13-14-ét tűzték ki, a helyszín pedig változatlanul a Palm Beach International Raceway lesz. A dátummódosítás miatt az Indy Lights mezőnye számára feszített tempóban telik majd a 2015-ös esztendő első hónapja, hiszen január 26-27 a Homestead-Miami Speedway road-ján, majd pedig január 29-én ugyanezen pálya oválján folytatódik a munka.