A Carlin is beszáll az Indy Lights-ba


Régóta pusmogtak róla, senki nem hitte el, most mégis bekövetkezett: a Carlin 2015-ben csatlakozik az Indy Lights mezőnyéhez.

A közel két évtizedes múltra visszatekintő brit csapat hivatalosan is bejelentette, hogy kiterjesztik jelenlétüket a világ motorsport palettáján, és a soron következő szezonban az Indy Lights-ban is bemutatkoznak.

A jelenleg a GP2-ben, GP3-ban, európai F3-ban, valamint a Formula E-ben szereplő gárda amerikai projektjének főhadiszállása a New York állambeli Poughkeepsie-ben lesz megtalálható, a személyzet tagjait pedig amerikai és brit szakemberek alkotják majd.

„Már egy ideje rajta tartjuk a szemünket az Egyesült Államokon és ez most a legmegfelelőbb idő arra, hogy kiszélesítsük a látókörünket” – idézi a hivatalos sajtóközlemény Trevor Carlint, a csapat első emberét. „Látjuk, hogy egyre több és több versenyző érdeklődik az óceán másik oldala iránt olyan kategóriákból, mint a Formula 3 és a GP2, hogy karrierbe kezdjenek az Indy Lights-ban és az IndyCarban. Emiatt, mint európai csapat, ésszerűnek tartjuk, hogy felajánljuk ezt az utat az ügyfeleinknek. Miközben továbbra is teljes mértékben koncentrálunk európai versenyprogramjainkra, azt is fontosnak tartjuk, hogy új kihívásokba és projektbe fogjunk, amelyek további lendületet visznek a cégünkbe”

A csapat a tervek szerint két autót indít a szériában, a pilóták személyét pedig a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.

A Carlin érkezése talán a jelenlegi holtszezon egyik legnagyobb híre, már ami a jövőre teljesen megújuló, vadonatúj autóval és egy minden igényt kielégítő versenynaptárral elrajtoló Indy Lights-ot illeti. A csapat fennállása során valamennyi szériában, amelyben szerepelt, képes volt futamgyőzelmeket szerezni, de számos bajnoki cím és előkelő, összetettbeli helyezés fűződik a nevükhöz, ami bizonyítja, hogy projektjeiket egyáltalán nem veszik félvállról. Ha egy ilyen pedigrével büszkélkedő gárda úgy látja, megéri pénzt és energiát fektetni a Mazda Road to Indy-be, akkor az már önmagában pozitív fényt vet a Dan Andersen által vezetett programra.

A Carlin komoly múltja és elismerésre méltó eredménylistája mellett, kiforrott üzleti modellel, valamint jelentős szponzori partnerkapcsolatokkal (lásd. Red Bull) rendelkezik, mindezek alapján pedig sokkal biztatóbb jövőkép vázolható fel amerikai projektjüket nézve, mint mondjuk egy újonnan formálódó gárda esetében. Márpedig az Indy Lights-nak – és ezzel együtt az IndyCarnak – pontosan erre van szüksége.

A Forma-1-hez vezető szamárlétra során mára olyan, világszinten ismert nevek rajtoltak el a Carlin autóival, mint például Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Jean-Éric Vergne, Kevin Magnusen valamint Nico Rosberg, az IndyCart tekintve pedig Will Power, Graham Rahal, Charlie Kimball, Josef Newgarden, Carlos Huertas, Takuma Sato és a 2010-es Formula Renault 3.5 bajnoki címet a gárda színeiben megnyerő Mikhail Aleshin is megfordult a csapatnál juniorként.

2014-ben a Carlin a brit Alex Lynn révén megszerezte a GP3 bajnoki címet.

 

 kép: Indy Lights