Davide Valsecchi az USA-ban folytatná


Olasz lapértesülések szerint Davide Valsecchi hamarosan az Egyesült Államokba utazik, hogy megejtse első IndyCar tesztjét.

A 2012-es esztendő GP2 bajnoka december 16-án, a a floridai Sebring International Raceway-en gördülhet pályára az Schmidt Peterson Motorsports versenygépével.

„Az elmúlt szezonban a csapat erősnek bizonyult és kettő, vagy három versenyt is nyertek. Nagyon örülök neki, hogy meghívtak a tesztre” – mondta Valsecchi, akinek annyit azért illett volna tudnia, hogy a gárda, amely lehetőséget ad számára, hány futamgyőzelmet jegyzett idén. /Ha pedig nem akarta venni a fáradtságot, hogy utánanézzen ennek a cseppet sem elhanyagolható statisztikai adatnak, akkor fogalmazhatott volna szerencsésebben, mert ez így elég sok mindent elárulhat azok számára, akik tudnak a sorok között olvasni./

A most 27 éves olasz a már említett GP2-es címét követően 2013-ban a Lotus F1 Team harmadik számú pilótája lett és reménykedett abban, hogy ez a kapcsolat egy versenyzői üléshez vezet majd. Nos, nem, hogy ilyen jellegű szerződést nem kapott, de még azt is le kellett nyelnie, hogy – a csapatnál való státusza ellenére – a szezon utolsó két futamát a hivatalos verzió szerint hátműtét miatt kihagyó Kimi Räikkönen helyére sem őt ültették, hanem inkább a Caterham tartalékosának, Heikki Kovalainennek szavaztak bizalmat.

A történteket követően Valsecchi sportszakmai szempontból élesen kritizálta a Lotust, mely gárda azonban a bírálatok ellenére is szerette volna őt 2014-ben is a soraiban tudni. Az olasz viszont úgy döntött, távozik a csapattól, mivel már egyáltalán nem látott esélyt arra, hogy versenyzőként szerephez juthat.

Valsecchi az elmúlt két évben nem állt rajthoz egy kategóriában sem. Ugyan májusban részt vett az International GT Series szezonnyitó hétvégéjén a Nürburgringen, azonban az egyik edzésen olyannyira összetörte a Eurotech Engineering Lamborghinijét, hogy a károk miatt a versenyt is kénytelenek voltak kihagyni.

A Schmidt Peterson Motorsports októberben már hivatalosan is bejelentette, hogy James Hinchcliffe veszi át a Team Penske-hez igazoló Simon Pagenaud helyét a csapatnál. A második autó gazdájának kiléte egyelőre azonban kérdéses. Sam Schmidt többször is leszögezte, hogy elsődleges opciójuk a gárda 7-es számú Dallara-Hondájával az IndyCarban idén debütált Mikhail Aleshin, akinek jövője azonban egyelőre kétséges. Bár az orosz pilótát támogató SMP Racing továbbra is állítja, hogy a nemzetközi politikai helyzet nem befolyásolja amerikai programjukat, bővebb információ azonban továbbra sem látott napvilágot a 27 éves versenyző soron következő szezonját illetően. Egy biztos, Schmidték szerint Aleshin a szezonzáró versenynek otthont adó fontanai Auto Club Speedway-en már nagyon közel állt ahhoz, hogy több évre hosszabbítson a gárdával. A terveket azonban meghiúsította az a horrorisztikus baleset, amelynek következtében a fiatal pilóta súlyos sérüléseket szenvedett.

„Folyamatosan kapcsolatban vagyunk Mikhaillal és a menedzsmentjével, de ezeket a megbeszéléseket megnehezíti, hogy visszatért Oroszországba, ahol folytatja felépülését” – nyilatkozta még októberben RACER-nek a csapat ügyvezetője, Rob Edwards. „Sokkal könnyebb lenne, ha itt lenne Indianapolisban, de a cél így is ugyanaz: ő velünk akar lenni, mi pedig ugyanezt szeretnénk. Ha nem lett volna a balesete, valószínűleg már véglegesítve lenne a szerződése, de a történtek eléggé visszavetettek bennünket.”

A Schmidt Peterson Motorsports a holtszezon során több versenyzőnek is  tesztlehetőséget biztosít. A csapat autóját a múlt hónapban, Homestead-en már tesztelhette a 2014-es Indy Lights bajnok Gabby Chaves, a nagy visszatérő Rocky Moran Jr. ahogyan a venezuelai Rodolfo Gonzalez is kipróbálhatta már az SPM Dallara-Hondáját. A Marussia F1 Team egykori törésteszt-bábujának tesztpilótájának támogatói amúgy elég rendesen kinyitották a csekkfüzetüket, hiszen Gonzalez Schmidték mellett az ilyen tájt valódi versenyautó-kölcsönzőként is funkcionáló Dale Coyne Racing gépét is elvitte néhány körre.

Hinchcliffe csapattársának szerepére az ifjoncokon kívül egy valódi veterán is ácsingózik, méghozzá az Indianapolis 500-ra tizenkilenc év után visszatért Jacques Villeneuve személyében, aki elmondta, hogy szívesen teljesítene ismét teljes szezont az amerikai open-wheelben.

 

 

kép: Lotus F1 Team