Kongresszusi képviselő követeli Kurt Busch eltiltását


Kalifornia állam demokrata képviselője, Jackie Speier levélben fordult a NASCAR elnökéhez, Mike Heltonhoz, valamint Busch csapatához, a Stewart-Haas Racinghez (SHR), azt kérve, hogy az amerikai versenyzőt ne engedjék elrajtolni a Sprint Cup vasárnapi, szezonzáró futamán. 

Mint ismeretes, a 2004-es NASCAR Cup bajnokot azzal vádolja volt párja, Patricia Driscoll, hogy szeptember végén, a Dover International Speedway-en fizikálisan és verbálisan is bántalmazta.

A történtek nyilvánosságra kerülését követően a NASCAR hivatalos sajtóközleményében tudatta, hogy nem kívánnak állást foglalni az ügyben addig, amíg bővebb információkra nem tesznek szert.

Speier szerint ez a magatartás elfogadhatatlan és azonnal fel kellett volna függeszteni Busch-t.

„Kiábrándító azt látni, hogy a NASCAR és a Stewart-Haas Racing semmilyen lépést nem tett” – áll a képviselőnő levelében. „Az Önök válasza ezekre a súlyos állításokra teljes mértékben alkalmatlan. A döntés, miszerint hagyják Mr. Busch-t továbbra is vezetni, ellentmond a korábbi fegyelmi intézkedéseiknek, amelyeket jóval kisebb vétségekért hoztak. Ezzel tiszta jelet küldenek a versenyzőknek, hogy a tulajdonosok nem veszik ezeket az erőszakos cselekményeket komolyan.”

A NASCAR első embere, Brian France a királykategória, azaz a Sprint Cup szezonzárójának otthont adó Homestead-Miami Speedway-en tartott sajtótájékoztatójának keretein belül reagált Speier soraira.

„Ez ma egy nagyon érzékeny téma. Jogosan. Ezért nem lep meg, hogy a Kongresszus néhány tagja, valamint más vezetők erőteljes nézeteket vallanak arról, hogy mit kellene és mit nem kellene tennünk. De, ahogyan már mondtam, hagyjuk, hogy a vizsgálat befejeződjön és csak ezután fogunk érdemben reagálni.”

Az SHR alelnöke, Joe Custer szerint Busch ártatlannak tartja magát, a csapat pedig nem kérdőjelezi meg a szavait.

„A Kurt Busch ellen szóló állításokat a Stewart-Haas Racing és partnereik egyaránt nagyon komolyan veszik. Mélyreható beszélgetést folytattunk Kurttel, aki vehemensen tagadta, hogy [a bántalmazás] megtörtént és biztosított bennünket arról, hogy a vádaknak egyáltalán nincs igazságalapjuk. Figyelemmel kísérjük a szituációt és hagyjuk a hatóságok számára, hogy folytassák a vizsgálatot. Jelen pillanatban hiszünk Kurtnek és az ő státusza a csapatnál változatlan.”

Állítása szerint Patricia Driscoll egy héttel a szakításukat követően látogatta meg Busch-t Doveren, miután furcsa hangvételű üzeneteket kapott a férfitől. A 2004-es NASCAR Cup bajnok, valamint a 2014-es Indianapolis 500 legjobb újonca bosszús volt a kvalifikációs eredménye miatt, és először szidalmazni kezdte Driscollt, majd azzal vádolta, hogy kémekkel figyelteti őt, valamint a lakóbuszát is bekameráztatta. A vádak szerint Busch ezt követően nekiugrott nőnek, majd háromszor is a falhoz ütötte a fejét.

Patricia bő egy hónappal tett csak feljelentést a rendőrségen, a késlekedés okát pedig azzal magyarázta, hogy nem szerette volna, ha az előző házasságából született fiának felügyeleti jogáért folyamatban lévő pert negatívan befolyásolta volna az ügy, ezért mielőtt bármit is lépett volna, egyeztetett jogi képviselőjével.

bv5j.jpeg

Busch ügyvédje, Rusty Hardin szerint a vádak teljes egészében kitalációk és nem mások, mint „egy olyan nő kreálmányai, aki nem hajlandó elfogadni a kapcsolata végét.

„Ha minden alkalommal a vizsgálat végéig tartó felfüggesztésre kerülne sor, amikor valaki megvádol valamivel egy képviselőt, vagy képviselőnőt, akkor lenne egy üres Capitoliumunk” – reagált Speier soraira Hardin. „Miközben a közvélemény valószínűleg üdvözölné, ha ez az épület üres lenne, de határozottan nem lenne fair azokkal szemben, akik ellen a vádak, vagy állítások szólnak. Mr. Busch hajthatatlanul tagadta a vádakat és amikor a vizsgálat befejeződik, úgy gondolom, az emberek rá fognak jönni, hogy ez egy kreált vád. Fogalmam sincs, hogy ez a képviselőnő honnan veszi, hogy elkezdjünk büntetni embereket csak azért, mert valaki tett egy állítást. Nevetséges, hogy egy kongresszusi képviselő ilyen kijelentéseket tesz. Remélem, hogy ő a kisebbséghez tartozik és mindenki más megvárja, hogy kiderüljön mi is az igazság. Ha így tesznek, akkor meg fogják tudni, hogy ez az egész dolog egyszerűen meg sem történt.”

Az egy, fegyveres erőkért létrehozott alapítvány vezetőjeként is tevékenykedő Driscoll édesapja maga is kongresszusi képviselő volt, amely kapcsolatait Hardin szerint arra használja fel, hogy Busch ellen fordítsa a médiát.

„Nem veszünk ebben részt, nem fogunk mindennel a nyilvánosság elé szaladni. Mikor azonban egy képviselőnő küld egy olyan levelet, mint ez, akkor kénytelen vagyok emlékeztetni mindenki arra, hogy még mindig létezik ebben az országban tisztességes eljárás és az ártatlanság vélelme, még akkor is, ha ő ezt nem veszi észre.”

Hardin elmondta, hogy folyamatosan egyeztet a hatóságokkal és hamarosan Busch – aki maximálisan együttműködik – is beszélni fog a nyomozókkal, továbbá abbéli reményét is kifejezte, hogy képesek lesznek a média kereszttüzén kívül lebonyolítani az eljárást.

Driscoll ügyvédje, Mark Dycio szerint azonban dokumentált bizonyítékokkal, valamint szemtanúkkal tudják igazolni a vádakat.

Jackie Speier levelében kitért arra, hogy a NASCAR egy évvel ezelőtt már szemet hunyt a családon belüli erőszak felett. A dokumentumok szerint 2013 október 8-án a BK Racing versenyzője, Travis Kvapil saját otthonukban bántalmazta a feleségét; először a hajánál fogva megrángatta, majd amikor a nő menekülni próbált, többször fejbe verte. Kvapil bűnösnek vallotta magát és két év próbaidőt kapott, mindezek ellenére azonban egyetlen verseny kihagyására sem kötelezték.

A képviselőnő a Stewart-Haas Racingnek arra is kérte a csapatot, hogy a későbbiekben szigorúan lépjenek fel a hasonló ügyekben.

„Sürgetem Önöket, hogy vegyék át azt az irányelvet, miszerint a jövőben minden családon belüli erőszak esetében felfüggesztik az érintett versenyzőket addig, amíg a hatósági eljárás véget ér, vagy egyértelmű a bizonyítékok hiánya.”

Speier korábban az NFL-t is felszólította arra, hogy ne engedjék a pályára az erőszakos bűncselekményekkel vádolt játékosokat mindaddig, amíg nem tisztázódik a nevük.

„Ha megnézzük, hogy mi történik szerte az országban és néhány más ligában, egyértelmű, hogy a politikánk tükrözni fogja ennek jelentőségét és fontosságát” – jelentette ki Brian France.

 

 képek: NASCAR, AP

 

Kapcsolódó posztok:

Volt barátnője bántalmazással vádolja Kurt Busch-t

Exe szerint Kurt Busch mentálisan instabil

Máris eldurvulni látszik Kurt Busch bírósági ügye

Kurt Busch sorsa az ügyészség kezében van

Busch: Patricia már drogbárókat is ölt

Folytatódik a NASCAR sztár és az orgyilkos abszurd csatája

Az exbarátnő szerint Busch sürgős pszichiátriai segítségre szorul