Miles: Laguna Seca? Nem. Phoenix? Igen.


Az IndyCar a tavaly szerződtetett Boston Consulting Grouppal karöltve folyamatosan dolgozik a széria 2015-ös versenynaptárán.

Annyi mostanra világossá vált, hogy a jövő évi menetrend 2014-hez hasonlóan szintén feszített tempóban fog zajlani, és lehetséges, hogy még az ideinél is hamarabb fog véget érni – amit némiképp ellensúlyozni próbál azonban az, hogy az első futamra hamarabb kerül majd sor. Annyi biztos, hogy az IndyCar március 8-án visszatér Brazíliába, arról viszont továbbra is néma csend honol, hogy miként áll a helyzet az állítólagos dubai-i verseny kapcsán. Ha összejönne – jelenleg erősen kétlem – akkor elviekben akár februárra is tolódhat a 2015-ös idény kezdete.

Új helyszínként a brazíliavárosi Autodromo Internacional Nelson Piquet mellett a New Orleans-i NOLA Motorsports Park egészen biztosan érkezik a naptárba, méghozzá április 12-én, miközben a kanadai forduló kérdése továbbra sem dőlt el, így – bár a legnagyobb esélye Torontónak van -, megerősítés híján, még mindig nem lehet kizárni a Canadian Tire Motorsport Parkot (ismertebb nevén Mosport) sem.

A rajongók kívánságlistája a potenciális helyszíneket illetően végtelen. A leggyakrabban említett, úgynevezett ‘álompályák’ között az első helyen továbbra is a wisconsini Road America szerepel, de sokan szívesen látnák a Circuit of the Americast, Laguna Secát, vagy éppen a Phoenix International Raceway-t és a Chicagoland Speedway-t.

A Hulman & Co. vezérigazgatója, Mark Miles a FOX Sports-nak adott interjújában elmondta, hogy bár a fenti létesítmények mind kiemelten népszerűek, bizonyos szempontokat figyelembe véve azonban nem biztos, hogy megérné ezekre vinni az IndyCart.

A legjobb példa erre a COTA, amely ugyanabban az államban található, amely a szériát 1997 óta vendégül látó Texas Motor Speedway-nek is otthont ad és ezzel a 1.5 mérföldes ovál az egyetlen olyan pályának számít az Indianapolis Motor Speedway mellett, amely ilyen hosszú ideje képezi az IndyCar naptárának részét.A TMS elnöke, Eddie Gossage többször is felemelte szavát annak kapcsán, hogy egy esetleges verseny a COTA-n hátrányosan érintené további kapcsolatukat a szériával.

“A Texas Motor Speedway hosszú idő óta képezi fontos részét az IndyCarnak és mi szeretnénk, ha ez tovább folytatódna” – mondta Miles. “De itt jön a kérdés: mennyi versenyt rendezzünk egy azon régióban? Minden alkalommal, amikor szóba kerül a COTA, mint lehetőség, a telefonom megállás nélkül csörögni kezd.”

A vonal másik végén természetesen Gossage van, aki hiszi, hogy a TMS már bizonyította végletekig tartó lojalitását az IndyCar irányába és azt szeretné, ha ez az IndyCar részéről sem lenne másként.

2ebbd0c664167116560f6a70670016d0.jpg

Ahogyan már a poszt elején említésre került, a rajongók vágyainak első számú tárgya a Road America, amely nem messze fekszik attól a Milwaukee Mile-tól, amelyet a széria az Andretti Sports Marketing közreműködésével minden erejével szeretne ismét kiemelt helyszínné léptetni elő. Különösen abból az aspektusból fontos ez, hogy az IndyCar naptárában már így is túlnyomó többségben vannak a road/street pályák, ezért mindenképpen meg szeretnék óvni a maradék, kevés ovált.

Miles szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy le kell tisztázni mennyi versenyből álljon egy szezon. A szakember elmondása szerint a csapatok egyetértenek abban, hogy a futamok jelenlegi száma pont megfelelő. Kapacitás szempontjából lehetne még egy-két plusz hétvégét beiktatni, ennek azonban jelenleg gazdasági okok szabnak gátat.

Road America mellett Laguna Seca és Cleveland a régi CART éra legnépszerűbb helyszíneinek számítottak, Miles azonban erre azzal reflektált, hogy a jelenlegi pályák közül Mid-Ohio alig száz mérföldre fekszik Clevelandtől, míg Sonoma ugyanabban a körzetben terül el, ahol Laguna Seca. Egyszerűen nem érné meg egy adott régióba még több versenyt is bezsúfolni. 

Példának okáért a széria máris jelentős mértékben képviselteti magát a közép-nyugaton, gondoljunk csak Iowára, Detroitra, Milwaukee-ra és az Indianapolis Motor Speedway-re, utóbbi rögtön két futammal [GP of Indy, Indy 500].A földrajzi elhelyezkedés Road America esetében azonban nem az elsőrendű probléma.

A csapatok szeretnének itt versenyezni, ahogyan a pilóták és a rajongók is örömmel fogadnák a helyszín visszatérését, azonban az optimális dátum megtalálása – amely mind a pálya, mind pedig az IndyCar beosztásának megfelelő lenne – komoly nehézséget jelent.

201407191754644480150-p5.jpg

Miles megerősítette, hogy nagyon szeretnék Baltimore visszatérését, azonban ennek egyik akadálya a baseball ligában szereplő Baltimore Orioles, valamint az NFL-es Baltimore Ravens – amely csapatok stadionjai a verseny helyszínéül szolgáló utcák közvetlen közelében fekszenek – beosztása, amelyek miatt évről-évre át kellett variálni a futam időpontját. 

Az IndyCar naptárában jelenleg egyetlen pálya, a fontanai Auto Club Speedway található, amely a Bill France Sr.  által alapított és máig a NASCAR uralkodócsaládjának kezében lévő International Speedway Corportion fennhatósága alá tartozik.

A létesítmény az elmúlt három évben a széria szezonzáró versenyének adott otthont, jövőre azonban már júniusra helyezik át az itteni fordulót.

Korábban több, az ISC által jegyzett pályára is ellátogatott az IndyCar, azonban a Randy Bernard vezetése alatti időszakban leépítették ezeket, mivel úgy gondolták, hogy a szervezet által biztosított hiányos promóció az oka a gyér nézőszámnak.

A rajongók szívesen látnák ismét a mezőnyt Chicagolanden, Phoenix-en, vagy Michiganben, azonban ezen hármas közül csak egynek lehet reális esélye a visszatérésre.

“Michiganben akarsz lenni, amikor már ott vagy Detroitban? Akarod Chicagót, miközben már ott van Milwaukee” – teszi fel a kérdést Miles. “És hozzá kell tenni, vibráló esemény lenne? Ezek a kérdések. Chicagolanden természetesen nagyszerű versenyünk lehetne az autók szempontjából, de az üres lelátók nem szolgáltatnának jó hátteret a TV-ben.

A PIR jövője azonban nyitott. 

Érdeklődünk Phoenix iránt. Nagyváros, nagy piac, nagyszerű autósport történelemmel és távol vannak innen a versenyeink. Ezután már csak azt kell kitalálnunk, hogy van-e olyan dátum, ami működőképes és maga az esemény kiemelkedő lenne-e.”

Miles végül leszögezte, hogy a problémáknak semmi köze nincs a NASCAR-hoz, sem pedig France-ékhoz.

“Nem egy ISC-IndyCar háború tart bennünket távol.”Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy