Női bajnokot avatott az amerikai open-wheel


Október 12-én, vasárnap történelmi pillanatnak lehettek szemtanúi a New York állambeli Watkins Glenre kilátogatók.

A huszonegy éves Ayla Agren zárta az élen az észak-amerikai F1600 Championship Series pontversenyét, ezzel pedig a norvég pilóta lett az első nő az Egyesült Államokban – és talán világszinten is -, aki professzionálisan jegyzett open-wheel szériában a bajnoki címig jutott.

A hétvége nem kezdődött jól a Team Pelfrey fiatal tehetsége számára. Az első, szombati futamon technikai problémák hátráltatták és csak az ötödik helyen ért célba, ami egyben azt is jelentette, hogy összetettben átvette tőle a vezetést tulajdon csapattársa, Garth Rickards. Agren azonban nem adta fel, a második versenyre megszerezte a pole-t, és bár a táv során veszített néhány pozíciót, az utolsó körben végrehajtott előzésének hála elsőként láthatta meg a kockás zászlót. Győzelmével visszaugrott a tabella élére és így az ő kezében landolt a szezon legjobbjának járó trófea.

Az F1600 sorozat 2014-es évada rendkívüli kiegyensúlyozott mezőnyt vonultatott fel, amit jól példáz, hogy tizennégy futamon tizenegy különböző győztes állhatott fel a dobogó tetejére, egyedül azonban a széria egyetlen hölgyversenyzőjének, azaz Agrennek sikerült háromszor is végrehajtania a bravúrt.

„Még mindig teljesen irreálisnak érzem” – nyilatkozta a fiatal versenyzőnő, aki civilben az Indy Lights 2012-es bajnokának, egyben a 2013-as IndyCar szezon legjobb újoncának, a francia Tristan Vautier-nek a kedvese. „Amikor áthaladtam a célvonalon, egyszerre sírtam és nevettem.”

464l.jpegAgren hétéves korában kezdett el gokartozni, azonban hiába a jó eredmények, az ajtók – és a szponzorok pénztárcái – csak nem akartak megnyílni előtte Európában. 2012-ben végül úgy határozott, hogy karrierje érdekében az Egyesült Államokba teszi át székhelyét, ahol rögtön első évében, a rangos Skip Barber Summer Series-ben letette a névjegyét, négy dobogós helyezést szerezve.Az USA-ba való áttelepülést – ellentétben számos kollégájával – Ayla nem kényszerként élte meg, hiszen saját bevallása szerint már kilencéves kora óta az az álma, hogy egy napon ott lesz az Indianapolis 500 tradicionális 33 fős mezőnyében.

„2003-ban, otthon Oslóban láttam először az Indy 500-at a tévében és azóta ez a verseny számomra egyenlő a rózsaszín köddel” – nyilatkozta a 21 éves pilóta az ESPN-nek.

Ezt a rajongást csak tovább fokozta Danica Patrick két évvel későbbi sikere, amikor is az amerikai versenyző első nőként a futam története során az élre tudott állni, végül pedig a negyedik helyen intették le.

„Amikor megláttam őt vezető pozícióban, csak még tovább szilárdult az elhatározásom. Arra gondoltam, ‘wow, ha ő meg tudja csinálni, akkor miért ne sikerülne más női versenyzőknek is?’ Óriási motivációt jelentett ez számomra, hogy soha ne adjam fel.”

Azóta egyetlen cél lebeg az ifjú hölgy előtt, nevezetesen az IndyCar Series. Tervei szerint 2015-ben már a Mazda Road to Indy Program harmadik lépcsőfokát képező USF2000-ben méretné meg magát teljes szezonban, ami nem is lenne annyira ismeretlen számára, hiszen 2013-ban, az Andretti Autosport révén már tesztelhette a széria autóját az Indianapolis Motor Speedway road vonalvezetésén.

Agren nem szeretne semmit sem elkapkodni, de reméli, hogy egy sikeres USF2000 szezont követően feljebb léphet a Pro Mazda Championshipbe, majd a szamárlétra utolsó fokaként az Indy Lightsba, négy-öt éven belül pedig már a legnagyobbak között is bemutatkozhat.

A tehetség adott, most már csak az anyagiakon múlik minden.Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy