Új fejezetéhez érkezett a Stewart-ügy


Az Ontario megyei seriffhivatal tájékoztatása szerint lezárult a nyomozás az augusztus 9-ei, a Canandaigua Motorspots Parkban történt tragikus sprint car incidens ügyében, amelynek során Tony Stewart halálra gázolta ellenfelét, a húszéves Kevin Ward Jr.-t.

Az üggyel megbízott Philip Povero seriff hivatalos sajtóközleménye szerint a teljes nyomozati anyag – beleértve a  bűnügyi labor által feljavított videófelvételt – az Ontario megyei kerületi ügyészség számára átadása került.

„A kerületi ügyész hivatala, amely folyamatosan kapcsolatban állt a seriffhivatal tagjaival a nyomozati fázis alatt, a jövő hét végén ismerteti majd, hogy a vizsgálat eredményei alapján milyen további lépéseket kívánnak tenni.”

Abban az esetben, ha a kerületi ügyész az akták alapján úgy látja, elegendő bizonyíték áll rendelkezésre a bűncselekmény tényének igazolására, akkor vádesküdtszék elé tárja az ügyet, amely végül meghozza a döntést a vádemelés jogosságáról.

Az elmúlt négy hétben a seriffhivatal nem szolgált részletekkel a nyomozás menetét illetően. Az incidenst követő napon tartott sajtótájékoztatón Povero úgy nyilatkozott, hogy Stewart együttműködött a hatóságokkal és a vizsgálat akkori szakaszában semmi olyan bizonyíték nem állt rendelkezésre, ami büntetőeljárás kezdeményezését indokolná.

Stewart a tragédiát követően három NASCAR Sprint Cup futamot hagyott ki, ebből kétszer a teljes versenyhétvégétől távol maradt. Ez utóbbi tény azért is volt fontos, mert a szabályok szerint bajnoki címért zajló rájátszásba, azaz a Chase-be csak olyan versenyző kerülhet be aki minimum az összes kvalifikáción jelen van a szezon folyamán. Megalapozott indok birtokában persze kivételt tehetnek, ahogyan történt végül Stewart esetében is – a NASCAR megfogalmazása szerint – a „speciális körülményeket” szem előtt tartva. A háromszoros királykategóriás bajnoknak a Chase-hez meg kellett volna nyernie a rájátszás előtti utolsó két futam valamelyikét, ez azonban nem sikerült neki, de minden valószínűség szerint jelenleg ez foglalkoztatja a legkevésbé. Egyes, nem hivatalos hírek szerint Stewart csak azért vállalta a visszatérést két héttel ezelőtt Atlantában, mivel számos személyes, valamint a NASCAR és sprint car csapatait támogató szponzor kezdett fenyegetőbb hangnemet felvenni a partnerkapcsolat folytatását illetően.

Stewart az elmúlt két hétben mindössze egyszer, az atlantai hétvége első napján állt a média elé egy alig kétperces sajtóközlemény erejéig, újságírói kérdésekre azonban nem válaszolt.

Abban az esetben, ha büntetőeljárásra kerül sor, a 43 éves versenyző elleni vád széles skálán mozoghat a hanyagságtól kezdve egészen az emberölésig.

 

 

Előzmények:

 

Halálos baleset részesévé vált Tony Stewart

Seriffhivatal: Egyelőre nincs bizonyíték Tony Stewart ellen

Tompa trauma okozta Kevin Ward Jr. halálát

Sparks: Stewart mindent megtett, hogy kikerülje Kevint

Tony Stewart a soron következő versenyt is kihagyja

Bünteti a NASCAR az autóikat elhagyó versenyzőket

Tony Stewart Atlantában tér vissza

 

 

kép: AP