Steve Power, a rugby és az intenzív gokartozás áldásos hatása


Vannak olyan versenyzők, akik kétféle érzelmet tudnak kiváltani az emberekből: őszinte rajongást, vagy még őszintébb ellenszenvet, középút nélkül.

 

Az IndyCar friss bajnoka, Will Power az utóbbi időben tett arról a pályán, hogy minél hamarabb ebbe a halmazba kategorizálja magát, vitathatatlan gyorsasága mellé olykor beszúrt piszkos manőverei révén.

A 33 éves versenyzőt bajnoki címe apropójából a New York Times is elkapta egy rövid, de annál rendhagyóbb interjúra. 

 

 

New York Times: Milyen ösvény vezet az IndyCarig egy versenyzőnek Ausztráliából?

Will Power: Gokartozással kezdtem, de versenyeztem egy kis ideig a közeli dirt pályákon is, amikor tizenhat éves voltam. Ezután Formula, open-wheel autókkal folytattam. Formula Ford, Formula 3, ausztrál Formula Holden sorozat, majd jött a Brit F3 abból az elgondolásból, hogy a Forma 1-be jussak. Majd miután ajánlatot kaptam, átjöttem ide (az USA-ba), nyilvánvaló választásnak tűnt. Nem volt szükségem arra, hogy további adósságokba verjem magam csak azért, hogy versenyezhessek. Tovább akartam lépni és végre fizetést kapni.

 

NYT: Kik voltak a példaképeid?

WP: Autóversenyzésben az F1-es srácok, Nelson Piquet, Ayrton Senna… az összes a hősöm volt. Az a sportág, amit a legtöbbet néztem, a rugby liga volt, nagyon népszerű Ausztráliában. Szervezetileg az iskolában és klubszinten is játszottam. Szeretem még a futballt is, de a krikett az, ami hatalmas dolognak számít nálunk. Legyen akár egy teljes, háromnapos tesztmeccs is, folyamatosan nyomon tudod követni a pontszámokat. Leülsz néhány órára krikettet nézni, majd elmehetsz otthonról elintézni néhány dolgot és mire visszaérsz, látod, mi az állás. Ha beülsz az autódba, hogy átugorj valakihez, akkor is hallgathatod a rádióban, nem maradsz le semmiről.

  

NYT: Tudsz tanulni más sportágakból, sportolóktól olyan dolgokat, amelyeket átültethetsz a saját területedre?

WP: Igen, azt hiszem. Minden sportban ugyanaz az eltökéltség, összpontosítás szükséges a győzelemhez, és egy bizonyos személyiség ahhoz, hogy bajnokká válj. Szerintem. Olyan ez, mint amikor Federer két szett hátrányba kerül. A harmadik szettben pedig akkor azt látod, hogy képes változtatni az addigi játékán. Soha nem veszíti el a koncentrációját és meg tudja zavarni az ellenfelet. Rájön a helyes megoldásra. Ez az a dolog, amit mindig mondogatnod kell magadnak, amikor küszködsz. Soha ne veszítsd el az eszed, maradj mindig fókuszált. Amire szükséged van, azok a készségeid és, hogy bízz a saját képességeidben. Ha azonban gyorsan eljutsz idáig, az nem feltétlenül jó.

 

NYT: Rövidebb szezonod volt, a tesztelést pedig korlátozták jövőre, szóval a holtidényed igazán hosszú ra nyúlik. Mivel tartod magad formában?

WP: Van most egy szabad hónapom, azután viszont vissza kell térni az edzésprogramhoz. Muszáj fittnek maradni. Ha nem lehet tesztelni, akkor gokartozom. A gokartozás remek. Komolyan intenzív és jót tesz a vezetésemnek.

   

NYT: Az egyik legjobb nevű sportoló vagy [willpower=akaraterő]. Vannak ezzel kapcsoltban jó sztorijaid, vagy rossz vicceid?

WP: Muszáj volt behúznom néhány embernek [nevet]. Általában ez az első kérdés azoktól, akik nem ismernek: tényleg ez a valódi neved? Igen, ez. William Steven Power, a dédnagyapám után kaptam. Ő motorversenyző volt, és őt hívták Will Powernek.

 

NYT: Hívhatnának Billy-nek és akkor elkerülnéd mindezt.

WP: A testvéreim Willy-nek hívtak, amikor gyerek voltam. Akkor inkább már lehettem volna Steve, az sokkal inkább ausztrálos hangzású. Steve Power.

 

NYT: Édesapád régen open-wheel pilóta volt, manapság is részese a te karrierednek?

WP: Ő maga is versenyez. Elindított a pályán, de most már nincs benne már szerepe. Jelenleg többet versenyez, mint valaha. Indul a Formula Fordban és még egy sport sedanja is van.

 

NYT: Versenyez valamelyik testvéred is?

WP: Mind kipróbálták. Az öcsém stand-up komikus, az egyik bátyám pedig breaktáncos volt, mostanában pedig ilyen típusú show-kat koreografál. A legidősebb testvérem viszont elég furcsa: ő egy könyvelő.

 

  

kép: IndyCar