Dixon és Hinchcliffe is kipróbálta az IL-15-t


Újabb lépcsőfokához érkezett az Indy Lights 2015-ös, vadonatúj autójának tesztprogramja. 

Egy hónappal ezelőtt a Putnam Parkban Conor Daly, majd Mid-Ohión Tristan Vautier vitte pályára az IL-15 fantázianévre keresztelt Dallarát, szeptember 5-én pedig két tapasztalt, „öreg rókán”, Scott Dixonon és James Hinchcliffe-en volt a sor, hogy visszajelzéseikkel segítsék a versenygép felkészítését.

A háromszoros IndyCar bajnok és a 2011-es szezon legjobb újonca az Indianapolis Motor Speedway road vonalvezetésén köröztek az IL-15-nel és a nap végén, összességében elégedetten nyilatkoztak.

„Ami a teljesítményt illeti, nagyon jónak tűnik, de nehéz összehasonlítani a másik Indy Lights autóval Jó móka átnézni néhány beállítást és valami mást vezetni” – mondta Dixon, majd hozzátette, hogy a gép fejlesztésének ezen fázisában még korai a beállításokra nagyobb hangsúlyt fektetni. „Nagyon sok hasonlóság fedezhető fel az IndyCarral a technológia és a biztonság terén. Az Indy Lights egy nagyon fontos platform arra, hogy lássuk, amint a jó versenyzők ezen az úton haladva feljebb lépnek, remélhetőleg az IndyCarba, szóval örülök, hogy ehhez én is asszisztálhatok.”

Az idei szezonban már a tizenkettedik életévét taposó korábbi modellt váltó, 2.0 literes turbómotorral hajtott IL-15 már az augusztusi, Mid-Ohión rendezett teszt során több, mint biztatóan teljesített. Vautier-nek rögtön sikerült a régi géppel jobb időt futnia, mint az ugyanazon a pályán egy héttel korábban, a régi autóval elért pole-os kör.

„Ez az egész arról szól, hogy minél több mérföldet tegyünk az autóba és megpróbáljunk hozzájárulni a tesztprogramhoz” – véli Hinchcliffe. „Érzed a fékeket és a turbómotort, ami másfajta karakterisztikát képvisel a régi autóban lévő V8-ashoz képest. […] Ezen a ponton minden apró adat értékes. Nagy támogatója vagyok az Indy Lights sorozatnak, óriási lépést jelentett számomra abban, hogy fejlesszem a képességeim és segített, hogy felléphettem az IndyCarba. Ha bármiben is a széria segítségére lehetek a növekedés érdekében, itt vagyok. Részese lenni valami új fejlesztésének egy jó kihívás és szórakoztató is.”

Hamarosan egy újabb, főállású IndyCar pilóta kap lehetőséget az IL-15-nel. A CFH Racinges Josef Newgarden szeptember 13-14-én, a Mazda Road to Indy mindhárom sorozatát felvonultató, Chris Griffis Memorial Test alkalmával fogja vezetni néhány bemutató kör erejéig.

A Dallara október végéig szállítja le az első tíz autót a csapatok számára, míg az első nyílt tesztre a tervek szerint december 17-18-án, a Homestead-Miami Speedway road-ján, majd december 20-án ugyanezen létesítmény 1.5 mérföldes oválján kerül sor. A teszten az előzetes információk szerint az IL-15 mellett még a régi versenygépet is pályára vihetik a résztvevők.

A teszt szeptember 6-án, pénteken folytatódik, az Indy Lights 2014-es bajnokának, Gabby Chavesnek aktív közreműködésével.

 

 kép: Andersen Promotions