James Jakes a visszatérésen dolgozik


Annak ellenére, hogy nem kapott helyet az IndyCar mezőnyében, James Jakes egy pillanatig sem adta fel a folytatásról szőtt álmait.

 

A 27 éves brit versenyző jelenleg is gőzerővel dolgozik azon, hogy 2015-ben ismét a volán mögé ülhessen. Az idei évet teljes egészében a szponzorvadászatnak szentelte, és a biztató jeleket látva úgy véli, reális esélye van rá, hogy hamarosan ismét egy DW12-est terelgethessen a pályán.

„Frusztráló, hogy nem volt helyem az idei szezonban, pláne azután, hogy tavaly megmutattuk, van bennünk potenciál, szóval azon dolgozom, hogy jövőre mindenképpen összehozzak valamit” – mondta a 27 éves brit a RACER-nek. „Jelenleg arra várok, hogy néhány részlet a helyére kerüljön. Alig várom, hogy visszatérjek az IndyCarba.”

Jakes 2011-ben, a Dale Coyne Racing színeiben mutatkozott be a szériában, majd 2013-ban a Rahal Letterman Lanigan Racinghez igazolt.

A leeds-i születésű pilóta pályafutása eddigi legjobb eredményét ugyanebben az évben érte el detroiti második helyének köszönhetően, összetettben pedig huszonöt pont lemaradással csapattársa, Graham Rahal mögött, a tizenkilencedik pozícióban zárt.

Az eredeti tervek szerint a 2014-es szezonban is maradt volna a Bobby Rahal nevéhez köthető gárdánál, azonban a financiális problémák közbeszóltak, Jakes pedig hirtelenjében a pálya szélén találta magát.

„Ha ránézel az eredményre, látod, hogy nem mindig jött ki nekik [az RLL-nek] a lépés” – folytatta Jakes. „Nagyon szerettem volna ott lenni a múlt hétvégén Fontanában. Tavaly én voltam az egyik leggyorsabb hondás, és kemény volt, hogy nem tudtam tőkét kovácsolni abból, amit akkor kiépítettünk. Minden energiámat abba fektetem, hogy valamit tető alá hozzak jövőre. Várom a végleges versenynaptárat, amely nagyban segítségemre lesz, és rendkívül izgatott vagyok a szezonindító nemzetközi versenyek miatt is.”

Jakes-et a szponzorok utáni hajszájában az utóbbi időben egészségügyi problémák is hátráltatták, miután nemrég vakbélgyulladást diagnosztizáltak nála. Ő azonban igyekszik ennek is a pozitív oldalát nézni.

„Körülbelül két hete ért utol, és nagyon örülök annak, hogy most történt, nem pedig akkor, amikor vezetnem kell, mert ez egy időre kivont volna a forgalomból, de nem lassított le abban, hogy a terveimen dolgozzak és minden részletet a helyére rakjak.”

Jakes jelenleg arra vár, hogy megkapja a végső választ a potenciális támogatóktól, pozitív végkifejlet esetén pedig reményei szerint már csak a versenyzői szerződés megkötése van hátra. A brit elmondta, hogy az elmúlt hónapok során folyamatos kapcsolatban állt egy meg nem nevezett IndyCar csapattal, konkrétumokról azonban nem ejtett szót.

A RACER értesülései szerint idén Jakes kis híján a Bryan Herta Autosportnál landolt, de a gárda végül Jack Hawksworth-nek szavazott bizalmat. Ennek ellenére a felek között továbbra is megmaradt a jó viszony.

Jakes kihangsúlyozta, hogy leginkább egy stabil, győzelemre is esélyes csapatban szeretne versenyezni, de ha mégsem jönne össze, akkor sem dől kardba és akár a sportautózás világában is kipróbálná magát. Persze csak akkor, ha minden ajtó bezárul előtte az IndyCarban.

 

 

kép: IndyCar