Tony Stewart: A baleset örökké hatással lesz az életemre


Az augusztus 9-ei sprint car tragédia óta először állt nyilvánosság elé Tony Stewart. 

Az amerikai versenyző már csütörtökön bejelentette, hogy három kihagyott futamot követően ezen a hétvégén, Atlantában visszatér a Stewart-Haas Racing 14-es számú Chevrolet-jának volánja mögé, személyesen azonban csak egy nappal később, péntek délután jelent meg a média képviselői előtt.

„[A baleset] örökké hatással lesz az életemre. Ez egy olyan mértékű szomorúság és fájdalom, amilyet remélem soha, senki nem fog megtapasztalni az élete során” – olvasta fel közleményét az alig kétperces sajtótájékoztatón a szemmel láthatóan megtört Stewart.

A háromszoros NASCAR Cup és egyszeres IRL bajnok három héttel ezelőtt, a Canandaigua Motorsport Parkban rendezett Empire Super Sprint futamon gázolta halálra a húszéves Ward Jr.-t.

„Tudom, hogy a fájdalom és gyász, amit Kevin Ward családja és barátai éreznek most, olyasmi, amilyet én még csak el sem tudok képzelni. Szeretném, ha Kevin édesapja, Kevin Sr., édesanyja, Pam és a testvérei Christi, Kayla és Katelyn tudnák, hogy minden nap gondolok rájuk és imádkozom értük.”

A Stewart-Haas Racing alelnöke, Brett Frood elmondta, hogy a Smoke becenevet viselő pilóta Kevin temetése előtt virágokat és kártyát küldött a családnak, és reméli, hogy egy napon alkalma nyílik személyesen is találkozni velük.

Stewart a tragédiát követő három NASCAR Sprint Cup futamot – Watkins Glen, Michigan, Bristol – a Ward és hozzátartozói iránti tiszteletből kihagyta, egyúttal pedig, hogy a maga módján birkózzon meg a történtekkel.

A 43 éves pilóta köszönetet mondott a saját családjának, barátainak és a motorsport közösségnek mindazért a támogatásért, amelyet ezekben a nehéz időkben kap. Stewart szerint a versenypályára való visszatérés terápiás célzatú is.

„Hiányzik a csapatom, hiányoznak a csapattársaim és hiányzik az, hogy autóban lehessek. Azt hiszem, hogy a visszatérés ezen a héten a versenyző-családomhoz segíteni fog abban, hogy átvészeljem ezt a nehéz időszakot.”

Stewart nem válaszolt a sajtó képviselőinek kérdéseire, a baleset körülményeit feltáró, folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva.

y8.jpeg

„Nagyon nehéz két hét áll mögöttünk” – nyilatkozta Brett Frood, aki meg van győződve arról, hogy Stewart a pályán el tud vonatkoztatni a történtektől és képes csak a versenyzésre összpontosítani. „Tony készen áll arra, hogy ismét autóba üljön. Nem lenne itt, ha nem ez lenne a helyzet.”

Frood nem kívánta kommentálni azokat a híreket, miszerint Stewart a tragédiát követően orvosi segítségre is szorult.

„Nem fogok belemenni az orvosi oldalba, de annyit mondhatok, hogy mindvégig szoros kapcsolatban álltunk a NASCAR-ral és mindent megkaptunk tőlük, amire szükség volt ahhoz, hogy most autóba ülhessen.”

Kérdéses volt, hogy Stewartnak távolmaradása miatt lehet-e esélye arra, hogy megpróbálkozzon bejutni a szezon utolsó tíz futamát magában foglaló, bajnoki címért folyó Chase-be. A szabályok értelmében ugyanis csak azok a pilóták pályázhatnak egy chase-béli helyre, akik minden versenyhétvégén részt vesznek és minimum a kvalifikációt teljesítik. Kivételes esetekben a NASCAR adhat felmentést ez alól a kitétel alól, de nem lehetett tudni, hogy Stewart esetében kedvező döntést hoznak-e.

A szervezet végül alaposan megvizsgálva a körülményeket úgy határozott, a versenyzőnek továbbra is megadja a lehetőséget a Chase-be jutásra, ehhez azonban mindenképpen meg kell nyernie a bajnoki hajrá előtti utolsó két futam – Atlanta, majd szeptember 6-án Richmond – valamelyikét.

A NASCAR elnöke, Mike Helton sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Stewart számára csak azt követően engedélyezték az indulást, hogy konzultáltak egy harmadik féllel is. Arra a kérdésre viszont, hogy ez a bizonyos ‘harmadik fél’ pszichológusokat, pszichiátereket jelent-e, Helton csak annyit válaszolt: „Olyanokat, akikre a körülmények tekintetében szükségünk van”.

A szakember később hozzátette, hogy a NASCAR protokollja szerint külsős szakértőket is felkérhetnek annak tisztázása érdekében, hogy adott versenyző/csapattag stb. készen áll-e arra, hogy folytassa korábbi tevékenységét. Stewart esetét is alaposan, részletről-részletre kielemezték és ezek eredményei alapján határoztak úgy, hogy volán mögé ülhet az Atlanta Motor Speedway-en, amely a bajnokság egyik leggyorsabb pályája. A hétvégi verseny ráadásul ötszáz mérföldes is lesz egyben, ami komoly koncentrációt igényel minden pilóta részéről.

Helton nem kívánt nyilatkozni arról, hogy mi lesz a NASCAR válasza abban az esetben, ha Ward halálával kapcsolatos nyomozás Stewart számára kedvezőtlen eredménnyel zárul, de leszögezte, hogy a döntést az abban a pillanatban fennálló körülmények és információk birtokában hozták meg. Az Ontario megyei seriffhivataltól érkező információk szerint a nyomozás még legalább további két hetet vesz igénybe. A hatóságok szoros együttműködésben dolgoznak a kerületi ügyésszel, de arról nem adtak bővebb tájékoztatást, hogy az ügy felderítésének mely fázisában tartanak.

 

  

Előzmények:

 

Halálos baleset részesévé vált Tony Stewart

Seriffhivatal: Egyelőre nincs bizonyíték Tony Stewart ellen

Tompa trauma okozta Kevin Ward Jr. halálát

Sparks: Stewart mindent megtett, hogy kikerülje Kevint

Tony Stewart a soron következő versenyt is kihagyja

Tony Stewart Atlantában tér vissza