Horrorisztikus balesettel ért véget az IndyCar idei utolsó szabadedzése


Egy háromautós baleset vetett véget idő előtt az IndyCar szezonzáró hétvégéjén rendezett utolsó edzésnek.

 

Az SPM/SMP Racing versenyzője, Mikhail Aleshin az Auto Club Speedway 3-as kanyarjából kijövet a pálya alsó részén lévő fehér vonal alá ment, majd megpördült, eközben pedig kissé érintette a pitbe tartó, Scott Dixon által vezetett 9-es számú Chip Ganassi Racing gépet. Ezt követően az orosz újonc a pálya felső része felé sodródó Dallara-Hondáját az érkező másik Ganassi pilóta, Charlie Kimball már nem tudta elkerülni, összeütköztek, majd Aleshin autója a levegőbe emelkedett és nagy erővel a kerítésnek csapódott.

A balesetet követő káoszban Marco Andretti is elvesztette az uralmát egy pillanatra a 25-ös számú Andretti Autosport géppel, miközben igyekezett elkerülni a roncsokat, de ennek nem lett komolyabb következménye.

Mindkét amerikai önerőből hagyta el járművét, de Kimballnak elővigyázatosságból meg kellett jelennie a pálya orvosi központjában, ahol megerősítették, hogy a 28 éves kaliforniainak a haja szála sem görbült. Andretti szintén sértetlenül megúszta az incidenst, azonban az eset vehetett volna egy meglehetően bizarr fordulatot is, tekintve, hogy a helyszínre érkező biztonsági autó kis híján elütötte.

Aleshin viszont már nem járt szerencsével. A 27 éves orosz az ütközést követően azonnal elvesztette az eszméletét, de biztató jel, hogy hamar magához tért és a Holmatro Safety Team emberei már képesek voltak vele kommunikálni. A versenyzőt mentőhelikopterrel a közeli kórházba szállították, ahol megállapították, hogy többek között eltört a jobb kulcscsontja, több bordája, valamint mellkasi sérüléseket és agyrázkódást szenvedett. A hivatalos tájékoztatás szerint Aleshin állapota súlyos, de stabil.

„Láttam a füstöt, de nagyon nehéz közel 220-ról (mérföld per óra) lassítani. Majdnem összetörtem magam, végül a pálya belső részén megpördültem és elkerültem a falat, de jelen pillanatban csak Mikhailért aggódom” – nyilatkozta Marco Andretti. „Nem láttam pontosan az ütközést, mivel azon voltam, hogy megpróbáljak lelassulni. Majdnem elütött a biztonsági autó, de az én hibám volt, mert nem figyeltem oda.”

A Schmidt Peterson Motorsports úgy nyilatkozott, hogy az IndyCar magyar idő szerint vasárnap hajnalban megrendezendő szezonzáró futamán nem indítanak senkit Aleshin 77-es számú autójával. A csapat másik pilótája, Simon Pagenaud az egyetlen már csak, aki veszélyes lehet a Team Penske duójára, Helio Castronevesre és Will Powerre, a bajnoki cím tekintetében.

„Az autó szemszögéből nézve, van tartalékgépünk, de az road-ra van beállítva és itt [Fontanában] nem működne megfelelően”– magyarázta a RACER-nek a csapat társtulajdonosa, Sam Schmidt. „Ami viszont még relevánsabb, hogy ez nem egy olyan pálya, ahol csak úgy be lehet dobni valakit minden edzés nélkül.”

Aleshin – aki a minap azt nyilatkozta, hogy mindenképpen jelenlegi csapatánál szeretné folytatni jövőre is – a szombati kvalifikáción a nyolcadik rajthelyet szerezte meg és komoly szerep hárult volna rá abban, hogy Pagenaud érdekében pontokat raboljon a Penske versenyzőitől az ötszáz mérföldes verseny során.