Horrorisztikus balesettel ért véget az IndyCar idei utolsó szabadedzése


Egy háromautós baleset vetett véget idő előtt az IndyCar szezonzáró hétvégéjén rendezett utolsó edzésnek.

 

Az SPM/SMP Racing versenyzője, Mikhail Aleshin az Auto Club Speedway 3-as kanyarjából kijövet a pálya alsó részén lévő fehér vonal alá ment, majd megpördült, eközben pedig kissé érintette a pitbe tartó, Scott Dixon által vezetett 9-es számú Chip Ganassi Racing gépet. Ezt követően az orosz újonc a pálya felső része felé sodródó Dallara-Hondáját az érkező másik Ganassi pilóta, Charlie Kimball már nem tudta elkerülni, összeütköztek, majd Aleshin autója a levegőbe emelkedett és nagy erővel a kerítésnek csapódott.

A balesetet követő káoszban Marco Andretti is elvesztette az uralmát egy pillanatra a 25-ös számú Andretti Autosport géppel, miközben igyekezett elkerülni a roncsokat, de ennek nem lett komolyabb következménye.

Mindkét amerikai önerőből hagyta el járművét, de Kimballnak elővigyázatosságból meg kellett jelennie a pálya orvosi központjában, ahol megerősítették, hogy a 28 éves kaliforniainak a haja szála sem görbült. Andretti szintén sértetlenül megúszta az incidenst, azonban az eset vehetett volna egy meglehetően bizarr fordulatot is, tekintve, hogy a helyszínre érkező biztonsági autó kis híján elütötte.

Aleshin viszont már nem járt szerencsével. A 27 éves orosz az ütközést követően azonnal elvesztette az eszméletét, de biztató jel, hogy hamar magához tért és a Holmatro Safety Team emberei már képesek voltak vele kommunikálni. A versenyzőt mentőhelikopterrel a közeli kórházba szállították, ahol megállapították, hogy többek között eltört a jobb kulcscsontja, több bordája, valamint mellkasi sérüléseket és agyrázkódást szenvedett. A hivatalos tájékoztatás szerint Aleshin állapota súlyos, de stabil.

„Láttam a füstöt, de nagyon nehéz közel 220-ról (mérföld per óra) lassítani. Majdnem összetörtem magam, végül a pálya belső részén megpördültem és elkerültem a falat, de jelen pillanatban csak Mikhailért aggódom” – nyilatkozta Marco Andretti. „Nem láttam pontosan az ütközést, mivel azon voltam, hogy megpróbáljak lelassulni. Majdnem elütött a biztonsági autó, de az én hibám volt, mert nem figyeltem oda.”A Schmidt Peterson Motorsports úgy nyilatkozott, hogy az IndyCar magyar idő szerint vasárnap hajnalban megrendezendő szezonzáró futamán nem indítanak senkit Aleshin 77-es számú autójával. A csapat másik pilótája, Simon Pagenaud az egyetlen már csak, aki veszélyes lehet a Team Penske duójára, Helio Castronevesre és Will Powerre, a bajnoki cím tekintetében.

„Az autó szemszögéből nézve, van tartalékgépünk, de az road-ra van beállítva és itt [Fontanában] nem működne megfelelően”– magyarázta a RACER-nek a csapat társtulajdonosa, Sam Schmidt. „Ami viszont még relevánsabb, hogy ez nem egy olyan pálya, ahol csak úgy be lehet dobni valakit minden edzés nélkül.”

Aleshin – aki a minap azt nyilatkozta, hogy mindenképpen jelenlegi csapatánál szeretné folytatni jövőre is – a szombati kvalifikáción a nyolcadik rajthelyet szerezte meg és komoly szerep hárult volna rá abban, hogy Pagenaud érdekében pontokat raboljon a Penske versenyzőitől az ötszáz mérföldes verseny során.

 Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy