Castroneves a pole-ban, Power viszont elszúrta a fontanai kvalifikációt


Elképesztő izgalmakat tartogatott az IndyCar 2014-es szezonjának utolsó időmérője.

 

Az Auto Club Speedway-en lebonyolított időmérő során a legjobb időt utolsó pályára lépőként a bajnoki pontverseny második helyén álló Helio Castroneves szerezte meg, aki ezzel beállította Rick Mears 41 pole-os rekordját az örökranglista negyedik helyén. A Team Penske braziljának két gyors köre alatt azonban egy váratlan malőr ütötte fel a fejét, nevezetesen, hogy az Auto Club Speedway-en áramszünet állt be, aminek hála nem, hogy az élő stream, de még a live timing is bemondta az unalmast. A hiba kapcsán rögtön megindult a ‘power’ szócskával operáló viccek gyártása, utalva ezzel az elektromos áramra, valamint az összetettet vezető versenyző személyére egyaránt, mert ugye van az a magas labda…

Szerencsére Castroneves nem a vakvilágba körözgetett, hiszen az időmérő rendszert külön generátor támogatja pontosan az ilyen esetekre felkészülve.

A pole pozíciót érő 218.540 mph-s kétkörös átlag révén a háromszoros Indy 500 győztes a bónusz egy pontot is bezsebelte, amely egység akár kulcsszerepet is betölthet a bajnoki cím sorsát illetően.

Castroneves legnagyobb ellenfele egyben, tulajdon csapattársa, Will Power azonban rendesen elbaszarintotta kvalifikációs kísérletének mindkét körét, és 212.604 mph-s (Helióhoz képest majd’ 6 mph-val lassabb) átlagával csak az utolsó előtti rajthelyet tudta megszerezni. Az ausztrál számára csak még pocsékabbá teheti a helyzetet pluszban még az is, hogy tavaly, amikor már nem volt beleszólása a bajnoki címért folyó küzdelembe rajt-cél győzelemmel hagyta el Fontanát. Az ötszáz mérföld azonban hosszú táv, így hiába csökkentette hátrányát Castroneves 50 pontra és hiába rajtol Power az utolsó sorból, még bármi megtörténhet.

A második pozícióból a Team Penske harmadik pilótája, Juan Pablo Montoya várhatja a zöld zászlót, míg a harmadik rajthelyet a Sarah Fisher Hartman Racinges Josef Newgarden szerezte meg.

A bajnoki címért még harcban lévő Simon Pagenaud a tizenharmadik legjobb időt futotta a Schmidt Peterson Motorsports gépével, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy csapattársa, Mikhail Aleshin távolmaradása a versenytől lesz-e valamilyen hatással a végeredményre nézve. Az orosz pilótának ugyanis legfőbb feladata az lett volna, hogy Pagenaud érdekében minél több pontot raboljon el a Penske-k elől. Az élet azonban mindent felülírt az elmúlt éjjel, miután Aleshin a kvalifikáció utáni, utolsó edzésen horrorisztikus baleset szenvedett, aminek következtében súlyos sérülésekkel szállították kórházba, emiatt pedig természetesen kénytelen kihagyni karrierje első IndyCar szezonjának zárófutamát.

A – magyar idő szerint – vasárnap éjjeli MAV TV 500 során tehát eldől, hogy a Schmidt Peterson Motorsport kiénekli-e a sajtot a Team Penske szájával, vagy nyolc év után először ismét Roger Penske ünnepelhet a Victory Lane-en.

 

 

Végeredmény (Aleshint kivéve a meccsből):

 mn45.jpg