Dixon zárta az élen a fontanai nyílt tesztet, Pagenaud autót tört


A Verizon IndyCar Series mezőnye augusztus 27-én, a szezonzáró fontanai versenynek otthont adó Auto Club Speedway-en gyűlt össze egy utolsó, kollektív teszt erejéig.

 

A helyi idő szerint délután fél öt és este fél tizenegy közé kiírt teszt leggyorsabb idejét a bajnoki címre már csak matematikailag esélyes Scott Dixon futotta. A Chip Ganassi Racing versenyzője 219.462 mph (353.19 kmh) átlagsebességű, 32.8075 másodperc alatt teljesített köre révén zárt a tabella élén, alig 0.0453-et adva a Team Penske-s Juan Pablo Montoyának. Az időeredmények alapján viszont nehéz meghatározni, hogy mely versenyzőknek sikerült a maximumot kihozni a járműveikből és kik voltak azok, akik a többi autó által generált  légáramlatokat kihasználva gyorsultak.

A tesztet két felvonásban hajtották végre; az autók először késő délután vehették birtokukba a pályát, majd egy rövid szünetet követően a lemenő nap miatt egyre inkább sötétedő körülmények közepette folytatták a munkát. 

A nappali fénynél lezajlott szegmensben természetesen rosszabb idők születtek, mint a hűvösebb, esti időszakban. Dixon leggyorsabb délutáni köre például 33.1454 másodpercesre sikerült, ami több, mint három tizeddel volt lassabb a sötétedés után elért, abszolút legjobb idejénél.

„Itt mindig nagyon nehéz versenyünk van” – nyilatkozta az új-zélandi. „Megpróbáljuk pozitívan zárni a szezont és egyúttal lendületet venni a jövő évre nézve.”

A regnáló bajnok Dixon és vele együtt a Chip Ganassi Racing már belenyugodott abba, hogy a hétvégén át kell adniuk a címet, méghozzá a legvalószínűbb forgatókönyv szerint legnagyobb ellenfelüknek, a Team Penske-nek. Will Power ötvenegy pontnyi előnnyel rendelkezik jelenleg csapattársa, Helio Castroneves előtt, míg a harmadik helyen a Schmidt Peterson Motorsports-os Simon Pagenaud áll nyolcvanegy egység hátrányban. Dixon elmondása szerint a legreálisabb cél számukra szombat éjjel, hogy beérjék a franciát, ezáltal pedig megszerezzék a 2014-es IndyCar szezon bajnoki harmadik helyét.

A már említett Castroneves az ötödik leggyorsabbnak bizonyult a szerdai teszten, mindössze 0.0698 másodperccel lemaradásban Dixonhoz viszonyítva, míg Power 32.9725-ös ideje csak a kilencedik helyre volt elegndő.

A Team Penske bajnoki álmaira egyedüliként veszélyes Simon Pagenaud a tizenhatodik pozícióban fejezte be a tesztet, végül pedig még a 2-es kanyar falával is sikerült a javasoltnál szorosabb kontaktust létesítenie.

„A pit lane-ről hajtottam kifelé, mindent ugyanúgy csináltam, ahogyan addig egész nap, és mégis megpördültem” – mondta a francia, aki szerencsére sértetlenül megúszta az incidenst. „Szerencsétlen eset, de az autó legalább gyors, ami jó dolog. Nagyon sajnálatos, mert még szerettünk volna egy kicsit tovább tesztelni.”

Bár a 77-es számú Dallara-Honda jobb oldala csúnyán leamortizálódott az ütközés során, a csapat azonban bízik abban, hogy a szezonzáró hétvége első, pénteki edzésére sikerül száz százalékos állapotba hozni az autót.

A MAVTV 500 első edzése magyar idő szerint augusztus 29-én, pénteken 19:00-tól veszi kezdetét és élőképpel, valamint live timinggal követhető lesz a racecontrol.indycar.com-on.

 

Végeredmény:

m5.jpg

 

 

 

 kép: IndyCar