Will Power indulhat a pole-ból Sonomában


Nyolc nap, két verseny és máris a végéhez ér az IndyCar 2014-es szezonja.

 

A küzdelem a végletekig kicentizett, a bajnoki címért pedig óriási csata éleződik ki, különösen, ha azt nézzük, hogy az áhított titulusra két olyan pilóta a legesélyesebb, akiknek korábban még soha nem sikerült összetettben a csúcsra érnie. Mindehhez csak hab a tortán, hogy ezen két versenyző egymás csapattársaként rója a köröket a Team Penske színeiben, amely gárda utolsó bajnoki címe óta már nyolc év telt el.

Ezért is létfontosságú minden egyes pont, amelyet el lehet csípni a hátralévő rövid időben. Jól tudja ezt az összetettet vezető Will Power is, aki a Grand Prix of Sonoma magyar idő szerint vasárnap éjjel rendezett kvalifikációján rendesen odatette magát és magabiztosan hódította el a verseny pole pozícióját, valamint egyáltalán nem elhanyagolható módon az ezért járó plusz egy pontot, aminek révén előnyét 40 pontra növelte Helio Castronevesszel szemben. Az ausztrál pilóta olyannyira elemében volt, hogy a csoportküzdelmek során még a 2012 óta érvényben lévő 1:17.2709 -es pályacsúcsot is átadta a múltnak 1:17.2393-as körének köszönhetően.

A harminchatodik rajtelsőségét megszerzett Power mellől a Sarah Fisher Hartman Racing pilótája, Josef Newgarden várhatja a zöld zászlót, aki zsinórban harmadszor jutott be a kvalifikáció utolsó felvonásába.

A második sorból a bajnoki címre matematikailag még esélyes – gyakorlatban viszont nagyobb fajta csoda kellene ehhez a bravúrhoz – Scott Dixon indulhat James Hinchcliffe társaságában. A kanadai versenyző számára szintén rendkívül fontos a jó eredmény, tekintve, hogy főként szponzorációs okok miatt jövője az Andretti Autosportnál egyelőre nem biztosított.

Az ötödik rajthelyet Dixon ganassis csapattársa, Ryan Briscoe szerezte meg, a bajnokságért folyó harcban Power legnagyobb kihívójának számító Helio Castroneves pedig a hatodikként indulhat. A brazil számára ez a Sonoma Raceway-en elért legrosszabb időmérős eredménye, hiszen korábban még soha nem kvalifikálta magát az első ötön kívülre.

A bajnokságért még elméletileg csatában lévő további pilótákat tekintve Ryan Hunter-Reay a tizedik, Simon Pagenaud a tizenötödik, Juan Pablo Montoya pedig a tizenkilencedik startpozíciót szerezte csak meg,

A hátralévő két futamon, a Sonoma Raceway-en, valamint az Auto Club Speedway-en összesen 150 egység szerezhető, nem beleszámítva a pole-ért és a leggyorsabb/legtöbb élen töltött körért járó extra pontokat. A Triple Crown részét képező szezonzáró fontanai fordulón, az Indy 500-hoz Poconóhoz hasonlóan dupla egységek kerülnek kiosztásra, ami csak még izgalmasabbá, egyben drámaibbá teheti a végjátékot.

Az anyatermészet mindenesetre máris megadta a kezdő lökést a versenyre, miután helyi idő szerint éjjeli három óra után húsz perccel egy 6-os erősségű földrengés rázta fel Kaliforniát, legfőképpen annak sonomai körzetét.

 

66asa.jpeg 

 

képek: IndyCar