A kaliforniai földrengés nem veszélyezteti az IndyCar mai versenyét


Helyi idő szerint hajnali fél négy előtt 6.0-ás erősségű földrengés rázta meg Kalifornia északi részét.

Az esemény következtében azonnal áramkimaradásokról és jelentősebb károkról érkeztek jelentések, a Napa Völgyben pedig több mobiházban és lakókocsiparkban is lángok csaptak fel.

A sérültekről egyelőre nincs pontos adat, de becslések szerint akár több százra is rúghat a számuk.

Körülbelül hajnali négy óra magasságában újabb, 2.6-os erősségű utórengés rázta meg a területet. A hivatalos tájékoztatás szerint több, mint 40.000 háztartás maradt áram nélkül, az elektromos művek szerint azonban a probléma még a mai napon elhárításra kerül.

A közutakon is kisebb-nagyobb károk keletkeztek, de szinte kivétel nélkül – szigorú rendőri biztosítás mellett – járhatóak, miközben a hatóságok szakértők bevonásával folyamatosan ellenőrzik a hidak, valamint alul- és felüljárók állapotát.

A rengés epicentruma nagyjából tíz mérföldre volt az IndyCar mai napon esedékes futamának, a GoPro Grand Prix of Sonomának helyszínéül szolgáló Sonoma Raceway-től.

Ennek kapcsán olyan hírek láttak napvilágot, miszerint veszélybe kerülhet a szezon utolsó előtti versenyének megrendezése, a pálya azonban hivatalos közleményben nyugtatta meg a széria rajongóit, hogy erről szó sincs.

 „A pálya és a hozzá tartozó épületek sértetlenek maradtak a reggeli 6.0-s erősségű földrengés után, amelynek középpontja a közeli American Canyon volt. Minden fontos rendszer, beleértve a 12 kanyarból álló road pályát hivatalos személyek által átvizsgálásra került. Egy rajongó, vagy kempingező sem sérült meg a rengés közben.”

A fenti sajtóközlemény helyi idő szerint reggel 7:00 után érkezett meg, amit enyhén szólva sem értek. Nem vagyok épületstatikus, a földrengésekhez pedig annyit konyítok, hogy tudom mi az a Richter-skála, de nekem ne mondja senki, hogy cirka három óra alatt sikerül száz százalékig megbizonyosodni arról, hogy pl. a lelátókra teljes nyugalommal fel lehet engedni a nézőket mindennemű, minimális kockázat kizárásával. Ennyi idő leforgása alatt ez egyszerűen fizikai képtelenség. Persze nyilvánvaló okokból a pálya meg akarja rendezni az eseményt, valamint a szériának is érdeke, hogy ne essen ki egy futam pontosan a szezon vége előtt, de ne magyarázza be senki, hogy képesek voltak – ismétlem magam – alig három óra alatt minden apró részletet felülvizsgálni.

Van azonban emellett egy másik probléma is.

A hivatalos becslések szerint mintegy 54% a valószínűsége annak, hogy az elkövetkezendő hét napban újabb, jelentősebb mértékű utórengésre kerülhet sor. 

Az IndyCar vasárnap reggel ennek megfelelően az összes csapat részére megküldte a vészforgatókönyvet, annak esetére, ha ismételt utórengésre kerülne sor, abba viszont bele sem akarok gondolni mi történne, ha a verseny KÖZBEN mozdulna meg ismét a föld.

 

Katt a képre a mezőny reakcióiból szemezgető galériáért: