Sam Hornish Jr. ismét az IndyCar felségterületén

Sam Hornish Jr. ismét az IndyCar felségterületén

Townsend Bell és Paul Tracy után újabb ismerős arc csatlakozik az NBCSN kommentátor csapatához Sam Hornish Jr. személyében.

Az amerikai versenyző Tracy és Brian Till társaságában fogja tolmácsolni a pályán zajló eseményeket az IndyCar idei utolsó előtti, a Sonoma Raceway-en rendezett versenyhétvégéje során.

A háromszoros IRL bajnok, egyben a 2006-os Indianapolis 500 győztese most először fog helyet foglalni a kommentátori állásban IndyCar alatt, de maga a televíziós munka nem lesz ismeretlen számára, hiszen korábban már több NASCAR Nationwide edzést és kvalifikációt levezényelt a FOX Sports számára.

„Nem hiszem, hogy kihagytam volna egy, vagy két [IndyCar] versenyt a tévében, mióta már nem vagyok itt” – nyilatkozta Hornish Jr. aki 2008-ban fordított hátat az open-wheelnek a NASCAR kedvéért, legjobb ottani eredménye pedig egy összetettbeli második hely a Nationwide-ban, 2013-ban. „Nagyobb rajongója vagyok most, mint amikor én is itt versenyeztem. Mindenki azt kérdezgeti tőlem, hogy „még mindig megnézed az Indy 500-at?”. Igen, a rajt pillanatától a leintésig. A különbség csak annyi, hogy amikor vége, megnézem a verseny utáni interjúkat, aztán kikapcsolom a tévét. Gondolkodom rajta körülbelül tizenöt percig, majd folytatom tovább a saját életemet. Amikor még én is ott versenyeztem, akkor nem is foglalkoztam mással, mivel már [a leintés után] azon gondolkodtam, hogy ‘oké, akkor hogyan fogunk nyerni jövőre?’. Felemészti az életedet, és szerintem ezért is nehéz annyira számos amerikai versenyzőnek megnyernie [az Indy 500-at], mert olyan mértékű nyomást helyeznek magukra.”

Hornish Jr. 2000-2007 között volt tagja az IRL mezőnyének. Ezidő alatt 116 futamon rajtolt el, negyvenhét alkalommal végzett dobogót érő helyeken és tizenkilenc győzelmet aratott. 2001-ben és 2002-ben a Panther Racing autójával lett a sorozat legjobbja, majd 2006-ban már a Team Penske színeiben szerezte meg harmadik IRL/IndyCar bajnoki címét, valamint ugyanebben az évben az Indianapolis 500-on sikerült diadalmaskodnia. Bár a csapat 2009-ben Helio Castroneves révén ismét meg tudta nyerni az legendás ötszáz mérföldes versenyt, a bajnokságban azonban nem sikerült újra a csúcsra érniük. Power 2010-2012 között, zsinórban három éven keresztül fejezte be a szezont másodikként, míg Castroneves 2008-ban és 2013-ban csúszott le a bajnoki címről.

„Ki gondolta volna nyolc évvel ezelőtt, hogy még most is arról a bajnoki címről fogunk beszélni. Annyiszor közel voltak hozzá és nem volt olyan év, hogy ne lett volna esélyük megnyerni, de valamilyen oknál fogva nem jött össze. A bajnokság megnyerése rengeteget jelentene Rogernek [Penske].”

Idén azonban minden eddiginél nagyobb esélye van a Team Penske-nek ismét elhódítani a legjobbnak járó trófeát. Will Power harminckilenc ponttal vezet jelenleg csapattársa, a már említett Castroneves előtt és bár rajtuk kívül még négy pilótának van matematikai esélye a címre, a harmadikként jegyzett Simon Pagenaud hátránya már kilencvenkét egység.

„Még mindig sok minden történhet annak ellenére, is, hogy úgy tűnik, ez egy kétszereplős verseny” – véli Hornish. „Ryan Hunter-Reay gyors volt, de a csapat számára vagy dicsőség, vagy éhinség lett a vége. Simon Pagenaud továbbra is képben van és számolni kell vele Sonomában, de az, hogy száz ponton belül maradjon Fontanára [a szezonzáró versenyen a Triple Crown többi fordulójához (Indy 500, Pocono) hasonlóan dupla pontokat osztanak] nehéz lesz számára. A versenyzés nagyszerű (tíz különböző győztes tizenhat futam alatt), senki nem tudott ellépni a bajnokságban.”

 

A GoPro Grand Prix of Sonoma magyar idő szerint vasárnap 22:40-kor veszi kezdetét.