Hunter-Reay nyitott az élen Ohióban


Ryan Hunter-Reay nyerte a Honda Indy 200 első edzését az Ohio állambéli Lexingtonban fekvő Mid-Ohio Sports Car Course-ön.

Az Andretti Autosport versenyzője 1:06.5316-os legjobb körével zárt a tabella élén, 0.1415 másodpercet verve a másodikként záró Simon Pagenaud-ra. A Schmidt Peterson Motorsports francia pilótája 1:06.6731-es idejénél mindössze 0.04 mp-el bizonyult lassabbnak a Chip Ganassi Racing háromszoros bajnoka, a harmadik pozíciót megszerzett Scott Dixon.

Negyedikként, egyben a legjobb újoncként az SPM/SMP Racing orosz versenyzője, Mikhail Aleshin fejezte be az első gyakorlást. A 27 éves moszkvai az egyik legszorgalmasabb résztvevője is volt a mezőnynek a maga tizennyolc megtett körével, ennél többször csak Graham Rahal (23 kör), Sebastien Bourdais (20 kör), valamint Ryan Briscoe és Jack Hawksworth (19-19 kör) teljesítette a 2.258 mérföld hosszú pályát, bár a BHA utóbbi újonca még így is csak a leglassabb időt tudta autózni a maga 1:08.0129 egyéni legjobbjával.

A legjobb öt sorrendjét a két hettel ezelőtti torontói duplaforduló első futamán hétéves nyeretlenségi sorozatának végére pontot tett Sebastien Bourdais zárta, aki 1:06.8192-t tudott kipréselni a KVSH Racing 11-es számú gépéből.

A hatodik-hetedik pozíciókban két Andretti Autosport alkalmazottat jegyeztek a leintés követően James Hinchcliffe – Marco Andretti sorrendben, a közöttük lévő differencia pedig minimális, 0.0006 másodpercesen alakult. A gárda negyedik versenyzője, az újonc Carlos Munoz számára azonban első nekifutásra nem jött ki igazán a lépés Mid-Ohión, tekintve, hogy 1:07.1100-s leggyorsabb körével csak a tizenhatodik helyig tudott felkapaszkodni.

A Team Penske legjobbja ezúttal az a Juan Pablo Montoya lett, aki 1999-ben, CART versenyzőként már tudott nyerni a lexingtoni aszfaltcsíkon. A kolumbiai 1:06.8686-tal szerezte meg a nyolcadik helyet közvetlenül a Chip Ganassi Racing ausztrálja, Ryan Briscoe, valamint az idei szezon eddig egyetlen, győzelemmel rendelkező újonca, a Dale Coyne Racinges Carlos Huertas előtt.

A Penske maradék kétharmadát, egyben a bajnoki pontverseny aktuális első két helyezettjét a tabella alsóbb taktusában kell keresni, miután Will Power a tizenharmadik, Helio Castroneves pedig a tizennyolcadik helyeket szerezte csak meg.

A tavalyi mid-ohiói győztes Charlie Kimball a tizenhetedikként nyitott, csapattársa, a 10-es számú autót vezető Tony Kanaan pedig csak a huszadik helyig jutott, és ezzel a Ganassi kvartett leggyengébb versenyzője is lett az első edzés során. A brazil egyébként az utolsó olyan pilóta, akinek még sikerült egy másodpercen belül maradnia Hunter-Reay elsőséget érő idejéhez viszonyítva.

A negyvenöt perces gyakorlást semmilyen váratlan esemény nem zavarta meg.

A legjobb tizet figyelembe véve a Honda 6-4-re verte a Chevrolet-t.

 

 19asa.jpeg