Újabb elismerést kapott Ryan Hunter-Reay


Nem lehet oka panaszra manapság az Andretti Autosport amerikai pilótájának, legalábbis ami a díjátadókat illeti. 

Hunter-Reay egy héttel ezelőtt az ESPY Awards-on vehette át a legjobb autóversenyzőnek járó díjat, amelyet tradicionálisan közönségszavazatok alapján ítélnek oda. A rajongók szimpátiájának elnyerését követően pedig a szakma elismerését is begyűjtötte, miután az amerikai sportközvetítők,  és újságírók voksai alapján ő lett a 2014-es esztendő második negyedévének legjobb versenyzője.

A kitüntető cím odaítélésekor vizsgált tárgyidőszakban a floridiai születésű Hunter-Reay mondhatni brillírozott, hiszen megnyerte az áprilisi Honda Indy Grand Prix of Alabamát, majd az IndyCar történetének első, indianapolsi road futamán is felállhatott a dobogóra, végül pedig hetedik nekifutásra, emlékezetes csatában győzte le a háromszoros győztes Helio Castronevest a május 25-ei Indianapolis 500 hajrájában,

„Úgy tűnik, a jó híreknek még mindig nincs vége mióta megnyertem az Indy 500-at” – mondta a 2012-es IndyCar bajnok. „Óriási megtiszteltetés, hogy engem neveztek meg a második negyedév legjobb versenyzőjének. Meg szeretném köszönni a bizottsági tagoknak, akik a motorsport világának legjobb újságíróiból tevődnek össze, hogy rám szavaztak. Ez a díj hangosan kimondja, hogy milyen fenomenális verseny is volt az Indy 500. A történelem legjobb befutói között emlegetik, és a versenyzői ülésből szólva, nem is érthetnék egyet ezzel jobban.”

Barry Schmoyer, a címet odaítélő ‘Driver of the Year’ Alapítvány elnöke csak elismerően tudott nyilatkozni Hunter-Reay-ről, aki 2006 óta az első amerikaiként tudta megnyerni a világ legrégebbi pályaversenyét.

„Ryan története egy olyan versenyzőről szól, aki soha nem adja fel, az igazi amerikai sikersztori prototípusát testesíti meg. Végignézve a karrierjén, a sikerein, nagyszerű példaképként lehet tekinteni rá.”

A titkos szavazáson az áprilistól június végéig terjedő időszak húsz legjobbnak tartott autóversenyzőjét értékelték, amelynek során végül Hunter-Reay nyolc bizottsági tagtól kapott maximális pontszámot, összességében pedig 102 egység gyűlt össze a neve mellett.

A hatszoros NASCAR Cup bajnok Jimmie Johnson idei, második negyedévben nyújtott produkcióját hatan honorálták az adható legmagasabb ponttal, összpontszáma pedig 84 lett. A harmadik helyen az NHRA Top Fuel pilóta Antron Brown végzett 45 egységgel, de még a negyedik legtöbb szavazatot kapó Brad Keselsowki is maximális pontot kapott a bizottság egy tagjától.

Az első negyedév legjobb versenyzőjének a február végén második Daytona 500 győzelmét megszerző Dale Earnhardt Jr.-t választották meg.

Hunter-Reay a megtisztelő címmel együtt egy trófeát és egy Tissot karórát is hazavihet.

 

Az első DOTY díjat 1967-ben adták át, méghozzá Mario Andrettinek, akit később a válogatott szakértőkből álló zsűri 1978-ban és 1984-ben is az év legjobbjának szavazott meg. 1991-ben pedig Hunter-Reay jelenlegi főnöke, Michael Andretti gyűjtötte be a legtöbb voksot.