Montoya tizennégy év után ismét az amerikai open-wheel pole-jában! – FRISSÍTVE


Az amerikai nyitott karosszériás versenyzés világába idén visszatérő Juan Pablo Montoya indulhat a pole-ból a Pocono IndyCar 500-on.

A kolumbiai sztár 223.871 mph-s (360.29 kmh), kétkörös átlagtempója révén vívta ki magának és ezzel együtt a Team Penske-nek, valamint a Chevrolet-nek a jogot, hogy az első helyről kezdhesse meg a kétszáz körös viadalt a Trükkös Háromszögnek becézett Long Pondi pályán. Montoya kvalifikációs kísérlete során nem csak a Marco Andretti által tavaly felállított kétkörös rekordot (221.273 mph /356.1 kmh/) adta át a múltnak, de egy körön is magasan a legjobb tempót autózta a Pocono Raceway-en 223.920 mph-s (360.36 kmh) első etapjával.

A 2-es számú Penske autót vezető pilóta mellett még további heten – beleértve Marco Andrettit is – futottak jobb kétkörös tempót, mint a tavalyi, a poconói visszatérés évében felállított rekord.

A 38 éves versenyző tizenötödik pole-ját szerezte meg az amerikai open-wheelben, ezt megelőzően utoljára még a CART 2000-es, Surfers Paradise-on rendezett futamán indulhatott az első rajthelyről. 

„Hogy visszatértem-e? Igen, itt vagyok. Minden héten egyre inkább úgy érzem, megérkeztem” – nyilatkozta a JPM, aki 2012-ben, még a NASCAR Sprint Cupban már indulhatott a pole-ból a Pocono Raceway-en. „Továbbra is keményen dolgozunk, sebességet találunk és ezzel együtt eredményeket érünk el. Szóval, ez nagyon izgalmas, úgy érzem, jó irányba haladunk. A pálya teljesen különböző a NASCAR-hoz képest. Azt hiszem, az átlagsebesség 30-40 mérföld per órával gyorsabb, mint egy Cup autóval. Szóval gyors.”

Montoya mellől csapattársa, a 223.725 mph-s (360.05 kmh) átlagot produkáló Will Power várhatja a helyi idő szerint vasárnap délutáni zöld zászlót, de rajtuk kívül kivívta még az első sorból való indulás jogát az Andretti Autosport újonca, Carlos Munoz is 223.083 mph-s (359.02 kmh) tempójának hála.

A második sor elejéről az AJ Foyt Racing színeiben Takuma Sato rajtolhat, a japán versenyzőnek azonban már nem sikerült 223 feletti időt futnia, de 222.798 mph-jával (358.56 kmh) még így is több, mint meggyőzően teljesített. A kvalifikáció ötödik leggyorsabb kétkörös átlagát Marco Andretti rakta össze 222.715 mph-val (358. 43 kmh) közel 0.2 mérföld per órával nagyobb tempót autózva tulajdon csapattársához, az Andretti Autosport 27-es gépét terelgető James Hinchcliffe-hez képest.

A kvalifikáció során elsőként Scott Dixon hajtott pályára, aki 220.604 mph-s (355.03 kmh), kétkörös átlagsebességet tudott kipréselni a Chip Ganassi Racing 9-es számú autójából. A tempó nem volt rossz, azonban, mint hamarosan kiderült, édeskevés ahhoz, hogy előkelő rajtpozícióból várhassa a vasárnapi, ötszáz mérföldes futamot. A másodikként pályára lépő Sebastien Bourdais-t még maga mögött tudta tartani, azonban a soron következő Ed Carpenternek már a felvezető köre is gyorsabbra sikeredett, mint az új-zélandi éles próbálkozásai. Dixon végül csak az ötödik sor elejét tudta megcsípni, míg csapattársai közül a legjobb rajthelyet az első poconói edzést is behúzó Tony Kanaan szerezte meg, szám szerint a tizediket. A brazil a Team Penske-s Helio Castroneves, valamint az Andrettiék 2012-es bajnoka, Ryan Hunter-Reay alkotta szendvicsből vághat majd neki az év második ötszáz mérföldes futmának, a hamadik sor közepéről.

A kvalifikáción nem vett részt a Bryan Herta Autosport, miután egyetlen versenyzőjük, Jack Hawksworth a második edzésen csúnyán összetörte az autóját, amelyet egyébként már egyszer sikerült közelebbről megismertetnie a fallal, még az Indianapolis 500 május 17-ei edzésnapján. Az angol pilóta szerencsére csak kisebb sérüléseket szenvedett a térdén, azonban a munkaeszközéről ez már nem volt elmondható. Bár a tartalékautóra úgy tűnik, nincs szüksége a BHA-nak, de a javításokat a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nem tudták megejteni a kvalifikáció kezdetéig. *

Hawksworth tehát kvalifikációs eredmény nélkül a mezőny végéről kénytelen rajtolni vasárnap, ahogyan a Sarah Fisher Hartman Racinges Josef Newgarden is, miután a fiatal amerikai gyors köre során megpördült, majd lefulladt a pályán.

A 200 körös Pocono IndyCar 500-on vasárnap, magyar idő szerint 19:00 után lengetik a zöld zászlót. A verseny táblázatos formában a racecontrol.indycar.com-on követhető nyomon, míg élő stream-ért ezúttal is ezen a linken érdemes keresgélni.

 

* – UPDATE: Hawksworth a hírek szerint mégsem vesz részt a versenyen. A legutóbbi információk szerint – amelyet a menedzsmentje is megerősített – a pilótát a pénteki balesetet követően kivizsgálták a pálya orvosi központjában, ahol vezetésre alkalmasnak találták, később viszont nem érezte jól magát, ezért egy közeli kórházba szállították, óvatosságból.
A kihagyás valódi oka azonban több megbízható, a szériához közel álló személy szerint nem sérülés, hanem sokkal inkább a BHA-nál rendelkezésre álló alkatrészek, eszközök száma. Poconót leszámítva, két héten belül három futamot kellene teljesíteni ugyanazzal az autóval, és mivel nem akarják kitenni egy újabb baleset veszélyének, inkább feladják a futamot és a soron következő Iowa Corn 300-ra, valamint a torontói duplafordulóra koncentrálnak.

 

*- UPDATE 2.: Az IndyCar és a Bryan Herta Autosport hivatalos tájékoztatása szerint Jack Hawksworth miokardiális zúzódás miatt kénytelen kihagyni a mai versenyt. Innen kívánunk neki mielőbbi jobbulást!

Bővebb hírek a brit sérüléséről ide kattintva olvashatóak.  

 

2poc.png