Tombol a vb-láz az IndyCarban


Pénteken, magyar idő szerint este tízkor veszi kezdetét a labdarúgó világbajnokság talán legjobban várt összecsapása, a Brazília-Kolumbia mérkőzés.

Azt hiszem, nem túlzás ha azt mondom, a bolygó legnagyobb sporteseményének számító, négy évenként megrendezett vb-t még – tisztelet annak a maroknyi kivételnek – az is figyelemmel kíséri, akit egyébként máskor teljesen hidegen hagy a labdát kergetők viadala. Ami például engem illet, már hónapokkal ezelőtt úgy szerveztem mindent, amit csak tudtam, hogy a lehető legtöbb meccset láthassam. Alapesetben nem vagyok az a megszállott szurkoló, akit minden, klubszintű forduló előtt ott esz a fene a tévé előtt, de bajnoki döntők és egyéb tétmeccsek azért erőteljesen a ‘megnézendő’ kategóriát képviselik nálam. A világbajnokság pedig egyenesen ‘must watch’ kategóriába esik, tök mindegy, melyik válogatott kivel játszik éppen.

A futball-láz (az USA-ban soccer ugye) az IndyCar háza táját sem kíméli, a poszt elején említett meccs ráadásul különösen nagy érdeklődésre tart számot. Csak a mezőny összetételét tekintve két brazil és négy kolumbiai versenyzőnek szurkolhatunk futamról-futamra az idei szezon során, akik az utóbbi napokban előszeretettel „üzengetnek” egymásnak a közösségi médiában, valamint egyéb interjúikban a vb várható kimenetele kapcsán.

A Sao Paulói Helio Castroneves számára azonban nem csak a kollégákkal kell számolni, hanem tulajdon barátnője, a kolumbiai származású Adriana Henao csípős megjegyzéseit is előre borítékolhatja a nagy meccs kapcsán.

„Egészen fiatal korom óta követem a labdarúgást, az idei év pedig hatalmas jelentőséggel bír számunkra, hiszen Kolumbia tizenhat év után először jutott ki a világbajnokságra és nagyon jól játszanak” – mondta Henao, aki az utóbbi napokban előszeretettel feszít hazája nemzeti tizenegyének mezében és az összecsapás végeredményét illetően rendkívül optimista. „Helio számára sajnálatos módon Kolumbia ki fogja ejteni Brazíliát.”

Adriana olyannyira biztos a győzelemben, hogy még egy fogadástól sem zárkózik el, legyen annak tétje egy wellness hétvége, vagy akár a vesztes fél által nyilvánosan viselt, a győztes csapatot éltető ruhadarab.

„Állandóan azt hajtogatom Heliónak, hogy minden, ami Kolumbiából jön jobb, erre ő természetesen azzal vág vissza, hogy mindenben – az ételektől kezdve a művészetekig – Brazília a nyerő.”

Castroneves elismeri, hogy az Uruguay ellen 2-0-ra győzedelmeskedő Kolumbia az idei világbajnokság egyik meglepetéscsapata, de nem mulasztotta el sebtében hozzátenni, hogy Brazília fogja a magasba emelni július 13-án az áhított trófeát.

„Minden nap megvívom a magam meccsét Adrianával – mármint jó értelemben” – nevetett a Team Penske háromszoros Indy 500 győztese. „Kolumbia nagyon jól játszik, de megmondtam neki, ez lesz az utolsó alkalom, hogy láthatja őket pályára lépni a vb-n.”

A nagy meccs örömére az IndyCar egy össznépi party-ra kerít sort a hétvégi versenynek helyt adó Pocono Raceway-en. A brazil tábor a pilóták részéről Castroneves mellett Tony Kanaan-nel egészül ki, míg a kolumbiai drukkereket a Juan Pablo Montoya, Carlos Munoz, Sebastian Saavedra és Carlos Huertas kvartett képviseli majd.

Az pedig, hogy hogyan szurkolnak a pilóták csapataiknak, nem marad rejtve a kíváncsi szemek elől, ugyanis az indycar.com pénteken, élőben streameli majd a fejleményeket egyenesen a poconói paddockból. 

 

 kép: IndyCar