Power nyitott az élen Houstonban


Will Power elsőségével ért véget a Shell and Pennzoil Grand Prix of Houston első edzése a Reliant Parkban.

A Team Penske ausztrálja a negyvenöt perces gyakorlás végén elért 1:00:4427-es körének révén végzett a tabella élén, több, mint két és fél tizedet adva a második legjobb időt autózó Simon Pageanud-nak. Az ismételten narancssárga színben pompázó, 77-es számú Schmidt Peterson Motorsports gépet terelgető francia szintén a végén tette oda igazán magát és huszonegy összesen megtett köréből a huszadikban rakta össze 1:00:6956-os egyéni csúcsát.

Sebastien Bourdais – az autókon engedélyezett, a légáramlást segítő módosítások ellenére – továbbra is a houstoni hőség miatt aggódik. A KVSH Racing versenyzője szerint meggondolatlan döntést hoztak az illetékesek a naptár megalkotásakor, amiért az év ezen szakaszában megszokott texasi kánikula kellős közepére időzítették az alapesetben is nagyon megterhelő, két nap alatt két teljes értékű futamot tartalmazó duplafordulót. Az elégedetlenkedés ellenére azért a szemüveges franciának sikerült egy 1:00:7700-es, harmadik helyet érő kört futnia, egyúttal 0.0201 másodpercet adva az AJ Foyt Racinges Takuma Satónak. A japán pilótának össze kell kapnia magát, mert égető szüksége lenne egy jó eredményre. Hiába szerzett ugyanis idén már két pole-t is, versenykörülmények között azonban teljesen más a leányzó fekvése. Eddigi legjobb 2014-es eredménye egy 7. hely még a St. Petersburgi szezonnyitóról, ezen kívül azonban csak az indianapolisi road-on (9.) sikerült még a legjobb tíz között végeznie, aminek köszönhetően így a szezon felénél a bajnoki pontverseny tizenhetedik helyén tanyázik. 

A legjobb öt sorrendjét Tony Kanaan zárta 1:00:8350-el, ami egyúttal azt is jelentette, hogy az első edzésen a brazil nyerte a Chip Ganassi Racing kvartettjének háziversenyét.

Hatodikként a Team Penske háromszoros Indy 500 győztese, Helio Castroneves végzett 1:00:8357-tel, míg a hetedik helyen az Andretti Autosport kanadai üdvöskéje, James Hinchcliffe landolt, 0.0557 másodpercet kapva a Wife Swap reality legújabb sztárjától.

A top tízbe sikerült még beverekdnie magát két további Ganassi alkalmazottnak a nyolcadik helyen záró regnáló bajnok Scott Dixon, valamint a tizedikként leintett Ryan Briscoe személyében, kettejük közé pedig a Dale Coyne Racing képviseletében Justin Wilson ékelődött be.

Apropó Wilson, a langaléta brit – akinek nagy valószínűség szerint jövőre a kisöccse is csatlakozik a mezőnyhöz a Fan Force Uniteddel egyetemben -, az edzés tizedik percében gyönyörűen kivezette az autóját a bukótérbe, de nem volt szükség piros zászlót lengetni. A malőr azonban semmi sem volt ahhoz a lowrider performanszhoz, amit a gyakorlás első felében Power mutatott be.

lkm18.png

Bár az edzést csak egyszer kellett megszakítani, akkor is törmelék miatt, ez viszont egyáltalán nem jelentette azt, hogy nem voltak meleg pillanatok a houstoni utcákon. A durva felhőtakaró alatt körözgető autók közül jó páran vészesen közel mentek a falakhoz, ami miatt korrigálni is kellett rendesen, de csak egyetlen látványosabb incidensre került sor, miután Graham Rahal hátulról megtorpedózta Dixon műszaki probléma miatt lassulni kezdő autóját. Még szerencse, hogy az idén önmaga árnyékát is alulmúló amerikai megúszta egy szimpla orrkúpcserével.

Hosszú évek után az edzést ismét élő stream-en közvetítette az IndyCar az NBCSN jóvoltából, aminek először örült az egyszeri IndyCar rajongó, majd gyorsan változott is a véleménye, amikor meglátta a szaggató, lefagyó, állandó frissítést igénylő, silány minőséget. Nem akarok picsogni és elégedetlenkedni, de ez egy nagy adag paripapénisz volt.

A Grand Prix of Houston péntek reggeli edzése során hét különböző csapat pilótája végzett a legjobb tízben, a gyártók szempontjából pedig első nekifutásra a Chevrolet 6-4-re nyert a Hondával szemben az élbolyt illetően.

A mezőny továbbra is rendkívül szoros, amit jól példáz, hogy még a tizenhatodik helyen végző Carlos Munoz is egy másodpercen belüli időt tudott autózni az élen álló Powerhez viszonyítva.

 

 

GP of Houston – 1. edzés végeredménye

 

 

lkm17.png

 

 

 

képek: IndyCar