Hunter-Reay elsőségével megkezdődött a detroiti duplahétvége


Nem sok idő maradt arra, hogy emésztgessük a 98. Indianapolis 500 epikus befutóját, miután alig öt nappal a Ryan Hunter-Reay végső győzelmét hozó verseny után már Detroitban van jelenése az IndyCar mezőnyének.

Az idei, meglehetősen rövid, már augusztus végén véget érő versenynaptárnak köszönhetően a nyári időszak minden eddiginél zsúfoltabb lesz, kis túlzással alig akad majd olyan hétvége, amikor nem lengetik a zöld zászlót a széria autóinak.

Az előttünk álló szombaton és vasárnap rögtön két, egyenként 70 körös futamot is láthatunk, miután – akárcsak tavaly – idén is a detroiti Belle Isle Park szolgál az IndyCar első duplafordulójának helyszínéül. A kilátogató nézők ráadásul az IndyCar mellett a Pirelli World Challenge, a Stadium Super Trucks, valamint a United Sports Car Championship küzdelmeit is végig izgulhatják, masszív irigységet kiváltva ezzel a blog mögött álló személy részéről.

A 2.36 mérföld hosszúságú, 14 kanyarból álló pálya 2013-ban Mike Conway, valamint Simon Pagenaud sikerét hozta és ezen két pilótának pedig idén is komoly esélye lehet arra, hogy maradandót alkosson a kacsák körében is népszerű utcai helyszínen. 

Most azonban térjünk rá a hétvége fő eseményét képező Chevrolet Indy Dual in Detroit Presented by Quicken Loans-ra (mindig is annyira bírtam ezeket az elnevezéseket), amelynek első edzését magyar idő szerint péntek délután bonyolították le.

Az első, negyvenöt perces gyakorláson tipikusan olyan végeredmény született, amelynek alapján ember legyen a talpán, aki komolyabb találgatásokba mer bocsátkozni.

Az első helyen a friss Indy 500 győzelme adta lendülettel Ryan Hunter-Reay végzett 1:18:8595-ös legjobb idejével. Az Andretti Autosport jelen pillanatban legértékesebb versenyzőjét a Dale Coyne Racing langaléta angolja, Justin Wlson követte alig 0.0221 másodpercnyi lemaradásban, míg a harmadik pozícióban a múlt vasárnapi ötszáz mérföldes viadal talán legnagyobb vesztese, Helio Castroneves zárt a 3-as számú Team Penske gép volánja mögött 1:18:8977-tel.

A tavalyi, detroiti győztesek közül első nekifutásra Simon Pagenaud végzett magasabban, méghozzá az élen állóhoz képest 0.3057 másodperces lemaradásban, ami a negyedik pozícióra volt elegendő, közvetlenül a Chip Ganassi Racing 10-es autóját vezető Tony Kanaan előtt. Az Indy 500-at minél hamarabb elfelejteni akaró gárda brazilját a 2013-as detroiti első futam legjobbja – egyben a második verseny pole pozíciósa -, Mike Conway követte.

Hetedikként egy újabb Ganassi alkalmazottat, név szerint Ryan Briscoe-t intették le 1:19:3029-cel, míg az edzés nyolcadik legjobb körét James Hinchcliffe hozta össze 1:19:3325-tel az Andretti Autosport 27-es gépének hathatós közreműködésével.

Kilencedik helyen az összetettben jelenleg a teljes szezonos versenyzők között tökutolsó helyet elfoglaló Graham Rahal található. Bár ez még csak az első gyakorlás volt, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, ezek az eredmények korántsem tekinthetőek mérvadónak, az édesapja, Bobby Rahal vezette csapat színeiben induló amerikai számára mégis önbizalom növelő lehet. Graham az utóbbi időben kapott hideget-meleget (főleg hideget) pályán nyújtott produkciója miatt, ami olyannyira siralmas idén, hogy nem csak részidős csapattársa, Oriol Servia, de még a kizárólag csak az Indy 500-ra nevezett Kurt Busch is előtte áll a pontversenyben. Reméljük, nem csak pillanatnyi fellángolásról van szó, mindenesetre kíváncsian várjuk a folytatást.

A legjobb tíz sorrendjét újra egy Chip Ganassi Racing alkalmazott, Charlie Kimball zárta, mintegy 0.844 másodperces hátrányban Hunter-Reay elsőséget jelentő köréhez viszonyítva.

A gyakorlás végére az első tizenhárom helyezett tudott az élen állóhoz képest egy másodpercen belüli időt autózni. A top tízben teljes egál alakult ki motorfronton öt Honda és öt Chevy erőforrást használó autóval, míg a mezőnyt tekintve hat különböző csapat képviseltette magát a legjobbak között.

 

Folytatás magyar idő szerint este kilenc óra után, a második edzéssel.

 

ma3.png