Parker Kligerman az IndyCarba tart?


A NASCAR egyik jövendőbeli reménységeként számon tartott Parker Kligerman vasárnap Indianapolisba látogat. Munkát keresni.

A 23 éves Kligerman a Swan Racing színeiben kezdte meg a NASCAR Sprint Cup idei szezonját, mint teljes szezonos pilóta, azonban anyagi okok miatt a csapat nyolc futam után kénytelen volt bezárni a boltot. A fiatal versenyző ezt követően egészen az elmúlt hétig állás nélkül maradt, amikor is a Stewart-Haas Racing leszerződtette, mint Kurt Busch potenciális helyettesét. A megállapodás értelmében ha az Indianapolis 500 – Coca-Cola 600 duplázást május 25-én bevállaló, 2004-es Cup bajnok nem ér időben a Charlotte Motor Speedway-re, akkor Kligerman ülhet be a 41-es számú Chevy volánja mögé, valamint az edzéseken is kiveszi a részé a csapat munkájából.

Parker az előttünk álló hétvégén esedékes NASCAR All-Star futam edzésén is vezethette az IMS-en tartózkodó Busch autóját, azonban a szabályok értelmében a kvalifikáción már nem vehetett részt.

Az időt kihasználva döntött tehát úgy, hogy vasárnap Indianapolis felé veszi az irányt, a helyzet pedig úgy alakult, hogy a kezdetben konteóként számon tartott ‘Kligerman-IndyCar’ kapcsolat nagyon is reális tartalommal kezdett bírni.

A fiatalember ugyanis valóban állásügyben utazik az IMS-re és ezt egy másodpercig sem tagadja.

„Beszélek néhány emberrel. Vicces lesz…. Meglátjuk mit hoz a jövő.” – vigyorgott a connecticuti, aki 2009-ben, Kansasben mutatkozott be a NASCAR másodosztályát képező Nationwide Series-ben.

Első teljes szezonját a harmadosztályt képező Camping World Trucks-ban teljesítette 2011-ben, első – és eddig egyetlen – győzelmét pedig 2012-ben aratta Talladegán.

A 2013-as szezont már egy szinttel feljebb, a Nationwide-ban futotta tíz top 10-es és három top 5-ös helyezést begyűjtve. Ezt követően úgy tűnt, hogy a Swan Racing jóvoltából egy jelentős lépést tehet álmai megvalósítása felé, azonban full évados szereplése a királykategóriában a csapat financiális gondjai miatt kérészéletűnek bizonyult.

kji2.png

Kligerman azonban nem a sebeit nyalogatta, és azonnal keresni kezdte az alkalmat arra, hogy mielőbb autóba ülhessen ismét. Itt jött képbe az IndyCar. Mint elmondta, eredetileg úgy tervezte, hogy az egész hetet Indianapolisban tölti és a helyszínen követi az (mint utólag kiderült, az időjárás miatt jelentősen leredukálódott) edzéseket, azonban a Stewart-Haas Racingtől érkezett telefonhívás kissé átírta számításait

Parker az újságírók kérdésére elmondta, hogy jelenleg lázasan keresi a lehetőségeket, aminek érdekében több fontos, IndyCarhoz köthető személlyel is találkozni fog, de bővebb információval nem szolgált, mondván még minden a munka fázisában zajlik.

„Meg kell győződnöm arról, hogy a kínálkozó lehetőség a megfelelő számomra, ez az, amit csinálni akarok, ez az, ami iránt lelkes vagyok és remélhetőleg előremozdítja a karrierem és jó munkát tudok végezni.”

Ha az IndyCarnak sikerülne megszereznie Kligermant, akkor arra egyfajta kisebb győzelemként is lehetne tekinteni a NASCAR-ral szemben. Egy fiatal amerikai tehetség, aki számára ráadásul egyáltalán nem idegen műfaj az open-wheel versenyzés. Tizenhárom évesen kezdett gokartozni, majd két esztendővel később a Skip Barber Series-ben folytatta karrierjét, ahol három futamból hármat megnyert. 2006-ban a Formula TR Pro Series-ben találta magát és ha már ott járt, a szezon tizennégy versenyéből tizenegyet simán behúzott, ahogyan magától értetődően a bajnoki cím is az övé lett.

A következő szezonban már a USAC Midget bajnokságban rótta a köröket, ahonnan végül egyenes út vezetett a stock-car világába. Roger Penske a kezdetektől fogva figyelemmel kíséri Kligerman pályafutását, aminek eredményeképpen 2008-ban bevette őt csapata utánpótlás programjába, egy évvel később pedig már teljes szezonos versenyzőként szerepelt az ARCA Re/Max Series-ben, ahol kilenc győzelmet, tizennégy top 5-ös helyezést szerzett, és az évad egyetlen futamán sem ért célba a legjobb tízen kívül. Teljesítményével megérdemelten lett az övé az év újonca cím, egyben pedig a Penske Racing révén megejthette debütálását a poszt elején már említett kansasi Nationwide versenyen.

Érdekes egy történet, kíváncsian várjuk, milyen híreket hoz a vasárnap.  

 

képek: NASCAR