Ayrton Sennának állít emléket Simon Pagenaud az Indy 500-on


A nemzetközi autósport világának vitathatatlanul egyik legikonikusabb alakja a háromszoros Forma-1-es világbajnok Ayrton Senna.

Az 1994. május 1-én, a San Marinói Nagydíjon tragikus balesetben elhunyt legenda számtalan későbbi versenyzőre volt és van hatással egészen a mai napig. Kisgyerekek ezrei a brazil fenomén példáját követve kezdtek érdeklődni az autóversenyzés iránt, és bár már húsz éve annak, hogy nincs köztünk, öröksége máig meghatározó a sportág számára.

A Schmidt Peterson Motorsports pilótája, Simon Pagenaud – saját állítása szerint – is azok közé tartozik, akiket Senna inspirált arra, hogy  tűzálló overálba bújva harcoljanak az ezredmásodpercek és persze az ellenfelek ellen a pályán.

A francia versenyző a híres előd iránti tiszteletből speciális, Sennát idéző, sárga sisakfestéssel vág neki az Indianapolis 500-nak.

„Ayrton Senna egész életem során inspirációt jelentett számomra, mind az autóban ülve, mind pedig azon kívül” – mondta az Indianapolis Motor Speedway-en megrendezett sajtótájékoztatón Pagenaud. „Gyerekként ő volt a hősöm, tinédzserként a példaképem és a követendő példa emberként és versenyzőként egyaránt.”

A 2003-as Indy 500 győztes Gil de Ferran segítségével Pagenaud pár hónapja felvette a kapcsolatot Senna családjával a sisakfestés ötlete kapcsán, amelynek révén Ayrtonnak szeretne emléket állítani a világ legnagyobb múltú pályaversenyén.

A család örömét fejezte ki az ötlet hallatán, és ennek eredményeképpen május 16-án, az IMS-en hivatalos médiaesemény keretein belül leleplezésre is került a híres, sárga fejfedő. A sajtótájékoztatón Pagenaud mellett három brazil Indy 500 győztes, a már említett de Ferran, valamint Helio Castroneves és Tony Kanaan is tiszteletét tette.

„Ez a tisztelgés nem csak megérintő, de egyben személyes is, mivel mindenki tudja, hogy a sisakod valami olyasmi, ami nagyon rád jellemző” – mondta de Ferran. „Ayrton még mindig egy nemzeti hős és továbbra is inspirálja az embereket. Látni valakit egy másik országból, aki ugyanúgy érez, mint Helio, Tony és én, nagyon megérintő.”

Pagenaud reméli, hogy a május 25-én megrendezésre kerülő Indianapolis 500-on jó eredménnyel zár a híres festést viselve:

„Ayrton sárga sisakja jól ismert a világ minden táján, a valaha volt legkülönlegesebb autóversenyzőnek aurája lengi körül. Miután találkoztam olyan emberekkel, akik dolgoztak Sennával, rájöttem, hogy milyen áldott vagyok, amiért magam is a versenyzésben teljesedhettem ki. Szeretném Ayrtont elvinni egy újabb kockás zászlóig.”

Az Indianapolis 500-at követően a sisak aukcióra kerül, amelynek bevételét az Ayrton Senna Institute javára fordítják majd.

„Igazán örömmel tölt el bennünket a tisztelgés ezen különleges formája” – nyilatkozta Bianca Senna, Ayrton Senna unokahúga, az Ayrton Senna Institute igazgatója. „2014-ben Ayrton húszéves legendáját ünnepeljük, és boldogok vagyunk, amiért a világ minden részén megemlékeznek róla. Köszönetet szeretnék mondani Simon Pagenaud-nak amiért árverezésre bocsátja ezt a különleges sisakot. Nagy segítségünkre lesz az Ayrton Senna Institute projektjei során, amelyekből kétmillió gyermek és fiatal részesül minden évben.”

 

      

yy7.png 41.jpg

 

 

képek: IMS, Indy Star