James Davison a néhai Roger Rodas előtt tiszteleg az Indy 500-on


Roger Rodas neve a közelmúltig csak azok számára mondott valamit, akik otthonosan mozognak a nemzetközi üzleti élet szereplői között.

Az amerikai pénzügyi tanácsadó és sikeres üzletember Rodas azt követően került a köztudatba, hogy 2013. november 30-án, a kaliforniai Santa Clarában az ő általa vezetett autóban szenvedett halálos balesetet a hollywoodi filmsztár Paul Walker.

A két férfi, akik amellett, hogy jó barátok, egyben üzlettársak is voltak éppen közös alapítványuk egy jótékonysági rendezvényéről távoztak Rodas 2005-ös Porsche Carrera GT-jével, amikor máig tisztázatlan okok miatt az egyébként tapasztalt autóversenyzőként is számon tartott Rodas elvesztette uralmát a jármű felett és először egy oszlopnak, majd egy fának csapódott. Az autó azonnal kigyulladt és az ütközés, valamint a tűz következtében mindketten a helyszínen életüket vesztették.

Rodas személye és az IndyCar között közvetve és közvetlenül is kapcsolat állt fenn. A tragédiát követően kiderült, hogy a Porsche korábban, egy rövid ideig Graham Rahal tulajdonában is állt, ennél azonban sokkal fontosabb az a tény, miszerint az üzletembernek komoly szerepe volt abban, hogy Mid-Ohiói debütálását követően tavaly az IndyCar sonomai hétvégéjén is el tudott rajtolni az a James Davison, aki idén a KVRT negyedik autójával mutatkozhat be az Indianapolis 500-on.

Az ausztrál versenyző a legendás verseny során is tisztelegni fog az őt anyagilag támogatott Rodas előtt, miután a 33-as számú Dallara-Chevrolet főszponzori tisztségében a 38 éves korában elhunyt pénzember nevéhez köthető Always Evolving tetszeleg.

Roger Rodas az általa létrehozott Always Evolving névre hallgató autós kiegészítőkkel és tuninggal foglalkozó cégből kinőtt Always Evolving Racing csapat színeiben mérette meg magát a Pirelli World Challenge sorozatban.

A tragédiát követően az AE tovább folytatta tevékenységét különös figyelmet fordítva a merchandising eladásokra, amelyek bevételét a Rodashoz köthető alapítványok és jótékonysági szervezetek kapják meg.

rwuila1p5cg6fpe7api4.jpg„Nagyon sokat jelent számomra, hogy képviselhetem az Always Evolvinget, ezáltal pedig ráirányíthatom a figyelmet a márkára Indy-ben” – nyilatkozta a RACER-nek Davison, aki a sisakfestésén is emléket állít Rodasnak. „A motorsport csapatsport, de nyilvánvaló okból a publicitás oroszlánrésze a versenyzőre hárul, de ez most sokkal többről szól és sokkal többet is jelent számomra pontosan amiatt, amit reprezentálok.”

A 27 éves pilóta az idei Indianapolis 500 harmincharmadik, bejelentett autóját vezeti, amely stilszerűen a #33-as számot viseli. Davison a rövidített programja miatt csak május 15-én, csütörtökön kapott lehetőséget arra, hogy teljesítse az újoncok számára kötelezően kiírt Rookie Orientation Programot, de szerencsére sikerrel átugrotta a lécet mindhárom fázis során még annak ellenére is, hogy az időjárás miatt csak a tervezettnél később, szakaszosan tudott pályára lépni.

„Nagyon sok versenyző van, aki szeretne részt venni az Indy 500-on és nekem az Always Evolving segített, hogy valóra válthassam az álmaimat. […] Roger Rodas iránti tiszteletből versenyzem. Tartozom neki, mert amikor a második IndyCar versenyemre készültem Sonomában, ő a helyszínen volt és egy gyors szponzori szerződést kötött velem, ami egészen idáig nőtte ki magát. […] Rendkívül hálás vagyok mindenért, amit ez a márka tett a támogatásom céljából és remélhetőleg egy kis örömet tudok majd okozni Roger összes barátjának, a családjának, és az örökségét, valamint a projektjét még több emberhez juttathatom el.”

 

 

 képek: RACER, Always Evolving