Pagenaud az élen a kvalifikáció előtt


Ahogyan az várható volt, a Grand Prix of Indianapolis második napjára megérkezett az égi áldás.

 

A helyi idő szerint délelőtt tíz órakor megkezdődött edzést nedves pályán kezdték meg a versenyzők, majd ahogy haladt előre az idő úgy erősített be egyre inkább az eső is. A köridők is az enyhén szólva sem ideális körülmények szerint alakultak.

A tabella élén a Schmidt Peterson Motorsports autóját terelgető Simon Pagenaud végzett 1:23.1597-tel, míg a második helyen 0.0135-ös hátrányban a Bryan Herta Autosport újonca, Jack Hawksworth zárt.

A harmadik pozíciót az Andretti Autosport kanadai fenegyereke, James Hinchcliffe kaparintotta meg 1:23.3126-os legjobb körével, közvetlenül a Team Penske 12-es gépével köröző Will Power előtt. A fura tekintetű ausztrál az edzés vége felé kisebb infarktust is hozott a csapatára, miután a vizes aszfalton megcsúszott és csak az orbitális mázlinak köszönheti, hogy minderre a pálya széles, füves részén került sor. Az ötödikként egy újabb Andretti beosztottat, méghozzá az újonc Carlos Munozt intették le 1:23:3622-vel.

A GP of Indy történelmi, első edzését csütörtökön megnyerő Sebastien Bourdais ezúttal a hatodik helyen landolt a KVSH Racing 11-es számú Dallara-Chevy-jével, aki mögött a Chip Ganassi Racing háromszoros bajnoka, Scott Dixon végzett 0.0235 másodpercnyi hátrányban.

A KV Racing másik fele, az AFS-szel koprodukcióban induló autót vezető Sebastian Saavedra a negyvenöt perces gyakorlás legszorgalmasabb pilótája volt a maga megtett 22 körével, amelyből a tizenkilencedikben tudta megfutni az egyéni legjobbját jelentő 1:23.3944-et és végzett ezzel a nyolcadik helyen.

 A legjobb tízbe bekerült még a Team Penske zászlaja alatt Helio Castroneves, valamint a Sarah Fisher Hartman Racing 67-es gépével köröző Josef Newgarden is.

Az edzés során két alkalommal került elő a piros zászló. Először a tizenötödik perc környékén Ryan Briscoe találta magát – és persze a CGR 8-as számú autóját – a hatos kanyarban lévő gumibálák között, majd közvetlenül az edzés végén Mikhail Aleshin pördült meg a Hulman Boulevard kellő közepén. Az SPM/SMP Racinges orosz versenyző piruettje egyben a gyakorlás végét is jelentette.

Eső ide, vizes pálya oda, a mezőny kiegyensúlyozottságán ez abszolút nem változtat semmit, amit mi sem szemléltet jobban, mint hogy a tabella első tizennyolc helyezettje egy másodpercen belüli időt tudott autózni.

A gyártók versenyét illetően ezúttal kiegyensúlyozott eredmény született, miután a top tízben mind a Chevrolet, mind pedig a Honda öt-öt autóval képviseltette magát.

 

Folytatás magyar idő szerint 20:00-tól a kvalifikációval. Már ha nem mossa el az eső.

 

gpindy5.png