Bourdais nyerte a GP of Indy első edzését


Hivatalosan is megkezdődött a Grand Prix of Indianapolis hétvégéje méghozzá az IndyCar történetében először, az Indianapolis Motor Speedway felújított road vonalvezetésén

A 2.439 mérföld hosszúságú, 14 kanyarból álló pályán megrendezésre kerülő verseny első edzése Sebastien Bourdais győzelmével zárult, aki 1:10.150-es legjobb körével végzett a tabella élén.

A KVSH Racing versenyzője mögött 0.3903 másodperces hátrányban Ryan Hunter-Reay zárt a második helyen az Andretti Autosport 28-as számú autójával. A harmadik helyet a Schmidt Peterson Motorsports tehetsége Simon Pagenaud szerezte meg 1:11.0045-tel.

A Sarah Fisher Hartman Racinges Josef Newgarden továbbra is meggyőzően teljesít és alig 0.0143 másodpercnyi lemaradásban francia kollégjához viszonyítva a negyedik pozícióig tornászta fel magát. Tette ezt annak ellenére is, hogy közvetlenül az edzés elején kissé meggyűlt a baja a 4-es kanyarral, aminek révén még a piros zászló is előkerült. A legjobb öt sorrendjét a Chip Ganassi Racing háromszoros bajnoka, Scott Dixon zárta 1:11.0454-el, ami egyben azt is jelentette, hogy a legjobb ötösben öt különböző csapat képviseltette magát.

A GP of Indy első edzésének legjobb újonca az SPM/SMP Racing 7-es számú gépét terelgető Mikhail Aleshin a hatodikként fejezte be a negyvenöt perces gyakorlást. Az orosz fiú szívébe nagy valószínűséggel máris belopta magát az IMS, pláne miután a hétfői Rookie Orientation Programon neki sikerült a legjobb tempót elérnie a ténylegesen kezdők között.

A hetedik helyet a május hónap során, a szakavatott újságíró, Curt Cavin társaságában saját websorozattal jelentkező James Hinchcliffe (Andretti Autosport) kaparintotta meg, 0.0567-et verve a mögötte végző Ganassis Ryan Briscoe-ra. A top tízbe bejutott még Andrettiék újonca, Carlos Munoz, valamint a szintén elsőéves Jack Hawksworth is a Bryan Herta Autosport 98-as számú autójával.

Meglepetésre viszont a legjobb Team Penske-st csak a tizenegyedik helyen találjuk, méghozzá Will Power személyében, aki tizenhét megtett köréből a hetedikben futotta meg egyéni legjobbját 1:11.2115-tel, csapattársai pedig csak tizenharmadik és a tizenhetedik pozíciókig tudtak felkapaszkodni Helio Castroneves és Juan Pablo Montoya sorrendben.

Szót érdemel még az egyelőre csak erre a futamra leszerződött Franck Montagny, akit első nekifutásra a huszonegyedikként intettek le az Andretti Autosport 26-os számú gépével, míg az GP of Indy mellett az Indianapolis 500-at is bevállaló Martin Plowman a huszonkettedikként végzett.

Új pálya ide, új kihívás oda, a mezőny kiegyensúlyozottságán ez sem változtat, amit jól példáz, hogy az első tizenhat helyezett az élen végző Bourdais-hoz képest egy másodpercen belüli időt tudott produkálni.

Motorfronton a top 10-et nézve a Honda 7-3 arányban képviselte magát a Chevrolet-val szemben.

Az edzés során Newgarden megpördülése mellett csak még egyszer kellett beinteni a piros zászlót, méghozzá a race controlnál bekövetkező technikai hiba miatt.

 

Folytatás magyar idő szerint 20:00-kor a második edzéssel.

 

gpindy4.png
 

kép: IndyCar