Hinchcliffe bekezdett Long Beach-en


Miközben megtudtuk, hogy hol versenyez ezen a hétvégén EJ Viso, mi a következő lépés Simona de Silvestro számára, valamint arra is fény derült, hogy kik vonulnak be az utókorba egy járdába vésett emléklap által, szépen lassan lezajlott az IndyCar első edzése a napfényes dél-kaliforniai utcai pályán.

Szóval és tettel, a széria idei mezőnyéből kimaradó venezuelai a Grand Prix of Long Beach betétfutamaként szereplő, Robby Gordon neve által fémjelzett Stadium Super Trucks-ban debütál, az F1-es álmait kergető svájci hölgy (ezúton küldöm neki ezt a számot) Fioranóban fog tesztelni egy néhány éves Ferrarival, a Long Beach-i motorsport hírességek sétányán pedig Dario Franchitti, Kevin Kalkhoven és Gerald Forsythe kapott helyet.

Ezen lebilincselő híreket követően térjünk is rá az előttünk álló hétvége legfontosabb eseményének, azaz a Toyota Grand Prix of Long Beach-nek első edzésére.

Akárcsak a St. Petersburgi fordulón, Long Beach-en is James Hinchcliffe bizonyult a péntek délelőtt legjobbjának 1:09:8110-es idejével. Remélhetőleg az Andretti Autosport versenyzője számára a folytatás most jobban alakul, mint két héttel ezelőtt. A szponzorának, a United Fiber & Datának köszönhetően szinte mindenhová dekoratív hölgykoszorúban érkező kanadait a Team Penske Fred Astaire-e, azaz Helio Castroneves követte 0.1795 másodpercnyi lemaradásban, míg a harmadik helyen 1:10:0080-as leggyorsabb körével a Dale Coyne Racing langaléta britje, Justin Wilson landolt.

A negyedik pozícióban egy újabb Andretti alkalmazottat köszönthetünk, méghozzá a 2012-es esztendő bajnokát, Ryan Hunter-Reay-t, a legjobb öt sorrendjét pedig a Sarah Fisher Hartman Racing pilótája, Josef Newgarden zárta. A 23 éves amerikai nevéhez kötődik egyébként az edzés egyetlen piros zászlós periódusa, miután a huszonhatodik percben elég tisztességesen a 8-as kanyarban lévő gumibálának csapta a 67-es számú versenygépet.

A győzelme mellett St. Pete-ben vitás restartja révén is az érdeklődés középpontjába került Will Power a hatodik helyre kormányozta be a Team Penske autóját, aki mögött mindössze 0.0293 másodperccel maradt el a szezonnyitó hétvégén mutatott parádés formáját továbbmentő újonc, Jack Hawksworth. A Bryan Herta Autosport angol ifjoncát az Ed Carpenter Racing road/street felelőse, Mike Conway követte, kilenceddiként pedig a Schmidt Peterson Motorsports franciája, Simon Pagenaud végzett. A Chip Ganassi Racing legjobbjaként Tony Kanaan fejezte be a gyakorlást, méghozzá a tizedik pozícióban, több, mint négy tizedes lemaradásban Hinchcliffe-hez képest. A brazil csapattársai, a háromszoros bajnok, Long Beach-en azonban még nyeretlen Scott Dixonnak csak a tizenhatodik hely jött első nekifutásra össze, míg a gárda régi-új szerzeménye, Ryan Briscoe-t a huszadik, Charlie Kimballt pedig a huszonegyedikként intették le.

Örömmel konstatáltuk, hogy a mezőny továbbra is bitang kiegyensúlyozott, amit jól példáz, hogy az első tizenhét helyezett egy másodpercen belüli időt autózott, miközben motorfronton a top 10-ben első nekifutásra a Honda 6-4-re győzte le a Chevy-t.

Meg kell még említeni azt a Juan Pablo Montoyát is, aki pályafutása első CART győzelmét pont Long Beach-en aratta még 1999-ben. Nos, az open-wheel versenyzés világába hét év után, a Team Penske-vel visszatérő, kolumbiai továbbra is az akklimatizálódással küzd, teljesítménye pedig egyelőre csak a tizennegyedik helyre volt elegendő.

Szót érdemel még a Rahal Letterman Lanigan Racing jóvoltából egyelőre négy futamra leszerződött Oriol Servia is, aki a tizenötödik pozícióból várhatja a folytatást, míg teljes szezonos csapattársa, Graham Rahal legjobb köre a tizennyolcadik helyre volt elegendő. 

Folytatás magyar idő szerint 23:00-kor, amely szokás szerint élőben követhető lesz a racecontrol.indycar.com-on. 

 

long1.png

 

 

 

kép: Chevrolet