Briscoe nyerte meg a minden eddiginél szorosabb harmadik edzést St. Pete-en


Napos, ugyanakkor szeles idő fogadta a Firestone Grand Prix of St.Petersburg szombat délelőtti edzésén az IndyCar mezőnyét.

A helyi idő szerint tíz órakor megkezdődött gyakorlás mondhatni eseménytelenül zajlott le, amit jól példáz, hogy egyetlen alkalommal sem volt szükség a szurkolók és csapatok által egyöntetűen gyűlölt piros zászló belengetésére.

A tabella élén 1:02:4236-os idejével az ausztrál Ryan Briscoe zárt, aki ezzel együtt a Chip Ganassi Racing házi versenyét is vezeti, miután a szezonnyitó hétvége eddigi mindhárom edzésén neki sikerült a csapat kvartettjéből a legmagasabban végeznie. Minden bizonnyal ezt látva maga Ganassi sem bánja, hogy 2005 után ismét teljes szezonra leigazolta a sydney-i születésű pilótát.

A pénteken újra fellángolt Ganassi-Penske viszály – ha csak képletesen is – de az eredménylistán is megjelent, hiszen Briscoe mögött 0.0494 másodperccel lemaradva a háromszoros Indy 500 győztes Helio Castroneves végzett a Team Penske 3-as számú autójával, míg a háborús hangulatban lévő gárdák mögött, harmadikként a tegnapi második gyakorlás legjobbját, Takuma Satót intették le. Az AJ Foyt Racing japán versenyzője egyáltalán nem meglepő módon ódákat zengett csapatáról, amely időt és energiát nem kímélve készítette fel a 14-es Dallara-Hondát, egyben pedig tette ezáltal Satót a vasárnapi futam egyik komoly esélyesévé. Foyték nagyon szeretnék feledtetni azt a teljesítménybeli zuhanórepülést, amelyet az elmúlt szezon második felében prezentáltak. Long Beach-en nyerni tudtak, Brazíliában az utolsó körben bukták a győzelmet köszönhetően az Andretti Autosportos James Hinchcliffe bravúros előzésének, az Indy 500-ra pedig, mint a bajnokság éllovasai érkeztek. A későbbiek során viszont a gárda részéről technikai, Sato részéről pedig vezetői hibák sokasága következett, aminek eredményeképpen a bajnokságot csak a tizenhetedik helyen zárták.

A kvalifikációt megelőző, utolsó edzés negyedik helyén a szintén biztató formában lévő KVSH Racing és pilótájuk, Sebastien Bourdais landolt alig több, mint 0.02 másodperces lemaradással. Az ötödik pozícióban ismét egy Penske alkalmazottat, név szerint Will Powert találhatjuk 0.0551-es hátrányban francia kollégájához képest. Egy röpke gondolat erejéig emlékezzünk meg a gárda harmadik autóját vezető Juan Pablo Montoyáról is, aki bár csak a tizenötödik helyig tudta feltornázni magát, azonban tette mindezt tegnapi idején mintegy 0.4 másodpercet javítva.

Hatodikként a Schmidt Peterson Hamilton Motorsports tehetségének, Simon Pagenaud-nak tapsolhatunk. Mögötte, a hetedik helyen üdvözölhettük a péntek délelőtt legjobbját, James Hinchcliffe-et, aki egyben az Andretti Autosport délelőtti legjobb eredményét is elérte. A nyolc-kilencedik pozíciókban a Chip Ganassi Racing sztár-duója, a 2013-as Indy 500 győztes Tony Kanaan, valamint a regnáló bajnok Scott Dixon végzett, miközben a Bryan Herta Autosport újonca, Jack Hawksworth a szombati második edzés után egy újabb tizedeik helyet gyűjtött be. Szintén elégedett lehet a teljesítményével Sam Schmidték legújabb szerzeménye, az IndyCar történetének első orosz pilótája, Mikahil Aleshin, aki a tizenkettedik legjobb kört autózva, mindössze 0.0025-tel maradt le a 2012-es bajnok Ryan Hunter-Reay mögött. Itt meg kell jegyezni, hogy Briscoe győzelmet, valamint Aleshin 12. pozíciót érő ideje között mindössze 0.4173 másodperc volta különbség, míg a huszonkét főt számláló mezőnyből huszonegyen végeztek egy másodpercen belül.

 

A magyar idő szerint este kezdődő Firestone Grand Prix of St. Petersburg kvalifikációját befolyásolhatja, hogy a radarképek szerint tornádó tart a St. Petersburgöt is magában foglaló terület fölé. Az ezzel kapcsolatos hírek, információk a blog Facebook oldalán folyamatosan frissülnek.

 

 

 gps3.png

 

 

képek: IndyCar