Átalakul az Indianapolis 500 kvalifikációs szisztémája


Korábbi ígéretükhöz hűen, az IndyCar elérkezettnek látta az időt arra, hogy hivatalosan is ismertessék az Indianapolis 500 kvalifikációs procedúrájában eszközölt változtatásokat.

Az IndyCar illetékesei már januárban bejelentették, hogy a Pole Day az eddig megszokott szombati időpont helyett vasárnap kerül megrendezésre, most pedig további részletek kerültek nyilvánosságra, méghozzá egy pofás infógrafika formájában.

 

A reformok nevében a május 17-én, szombaton, helyi idő szerint 11:00 és 17:30 között kerül sor az időmérő első szakaszára, amelyben a versenyen már biztosan részt vevő harminchárom autó kilétét döntik el. A kvalifikációs kísérletek során minden nevezőnek minimum egyszer pályára kell gördülnie, de természetesen aki úgy érzi, újra próbálkozhat eredménye javításának érdekében. Az eddigiekkel ellentétben azonban a plusz kísérletek nem vonják maguk után a korábban elért, négykörös átlagtempók törlését.

 

A szombati napon nem dől el tehát egyetlen rajtpozíció sorsa sem, pusztán a versenyen már biztos résztvevő harminchárom fős mezőny alakul ki. Az előrehozott Bump Day-szerűségen leggyorsabb kilenc autó pedig automatikusan bejut a vasárnapi Fast 9-ba, ahol végül az első három sor felállása mellett a pole pozíciós kilétére is választ kapunk majd.

 

Vasárnap, azaz május 18-án, 10:15-től 13:30-ig a mezőny nekiveselkedhet a rajtpozíciókért való harcnak. A szombati nap eredményei alapján a leglassabb autóval kezdve, fordított sorrendben tehetik meg négykörös kvalifikációs kísérleteiket a résztvevők, miután pedig kialakult a 10-33. helyek sorsa, délután két órától , negyvenöt percnyi időtartamban következhet a Fast 9 – ahogyan már fentebb említésre került – a szombati nap kilenc leggyorsabb versenygépével.  

 

 

 

 14_I500_quals_infographic_ResizedV2.jpg