Sikeres teszten van túl a Chevrolet


Január 17-én, pénteken került sor a Chevrolet idei első tesztjére a floridai Sebring International Raceway-en.

A Chip Ganassi Racing (Dixon, Kimball, Kanaan, Briscoe), a Team Penske (Castroneves, Power, Montoya), a KV Racing (Bourdais), az Ed Carpenter Racing (Conway) valamint a Panther Racing (Carlos Huertas) közreműködésével, zárt kapuk mögött lezajlott teszt során az új, 2.2 literes, ikerturbós V6 motorokra helyeződött a hangsúly.

A helyszínen a résztvevő gárdák mellett természetesen a gyártó képviselői is jelen voltak, köztük a Chevrolet versenyzésért felelős programjának vezetője, Chris Berube is.

„Rendkívül produktív tesztet zártunk Sebringen” – nyilatkozta Berube. „Az IndyCar által jóváhagyott szabályok lehetővé tették számunkra, hogy lényeges változásokat eszközöljünk a 2014-es motorokon, beleértve a turbófeltöltőt és az üzemanyag-ellátó rendszert. Az erőforrások élettartama 2000 mérföldről 2500 mérföldre nő ebben az évben, ami 25 %-os növekedést jelent. Az előszezonos tesztek nagy lehetőségek a mérnökeink számára, hogy testközelből láthassák munkájuk gyümölcsét, valamint közvetlen visszajelzést kapjanak az ügyfelektől, azaz a csapatoktól és a versenyzőktől.”

Az egynapos teszt több versenyző számára nem csak az új motorformula miatt volt vízválasztó. Többen ez alkalommal gördültek pályára először új csapatuk színeiben, de olyan is akadt, aki élete első köreit tehette meg egy DW12-es volánja mögött.

A Panther Racing a World Series by Renault sorozatból ismert Carlos Huertasszal vágott neki a tesztnek. A 22 éves kolumbiai pilóta pályafutása első mérföldjeit teljesíthette az IndyCarban, pályán nyújtott produkciója pedig  saját elmondása szerint elégedettséggel töltötte el.

„Jól alakult, csak hozzá kellett szoknom az autóhoz, ami nagyon sokban különbözik azoktól, amelyeket Európában vezettem” – mondta Huertas, akinek legjobb WSR-béli eredménye, egy összetettbeli 14. hely 2013-ból. „A csapat nagyszerű volt, a tőlük telhető legjobban elmagyaráztak mindent és annyi információt osztottak meg velem, amennyit csak tudtak. Ez sosem könnyű. Minél több időt szeretnél eltölteni a srácokkal, hogy még jobban megismerd őket, de összességében, szerintem rendben ment.”

kl585.jpg

Annak ellenére, hogy az amerikai open-wheel versenyzés világába tizennégy év után visszatérő Juan Pablo Montoya már több tesztnapon is túl van, továbbra is a tanulás fázisában tart. Bár a 2000-es Indianapolis 500 győztesének meggyűlt a baja az autója egyensúlyával, összességében mégis jó benyomásokkal hagyta el a pályát.

„Szerintem jó nap volt. Nagyon sok különböző dolgot próbáltunk ki, jó volt ismét az autóban lenni. Valami oknál fogva egy kicsit nehezebb volt vezetni ma, de ez teljesen rendben van, még csak tanulunk.”

A Team Penske számára különös jelentőségű volt a nap, hiszen most először gördült egyszerre pályára mindhárom versenyzőjük. Az már a korábbi tesztekből is kiderült, hogy Montoya vezetési stílusa nagyban megegyezik Will Powerével, míg Helio Castronevesé egy teljesen más irányt képvisel. Ez a felfedezés Sebringen is bizonyítást nyert, miután a kolumbiai és az ausztrál ugyanarra az anomáliára panaszkodott az autón.

„Mivel a 2014-es specifikációjú motor van az autóban, természetes, hogy előjön néhány gyermekbetegség” – véli Power. „A reggel folyamán nem is tudtunk sok időt a pályán tölteni, de ez csak az első teszt az évben. Nagyon jó visszajelzéseket tudtunk adni és együtt [Castronevesszel és Montoyával] azon dolgozunk, hogy még jobbá tegyük az autót.”

A háromszoros bajnoki második helyezett nem kerülhette el a csapattársaival való viszonyát firtató kérdést sem.

„Ez a csapattárs dolog mindig nehéz helyzetet teremt, mert egyik oldalról le akarod győzni őket, másik oldalról viszont együtt kell dolgozni velük. Nagyon könnyen elmérgesedhet a helyzet versenyképes pilóták között, de szerintem minden csak azon múlik, hogy hajlandó vagy-e az együttműködésre.”

A sebringi teszt nagy pillanat volt a regnáló Indy 500 győztes Tony Kanaan számára is, aki most először vezethette a Chip Ganassi Racing 10-es számú autóját. 

„Nagyon sok mérföldet tettünk meg. A motor jól működött, szóval problémamentes napot zártunk” – lelkendezett a brazil veterán. „Még mindig azon vagyok, hogy megszokjam az új autót és a csapatot, de mindent egybevéve, jó nap volt.”

A program zárt kapuk mögött zajlott, ebből kifolyólag hivatalos időeredmények nem láttak napvilágot.

A Chevrolet tesztprogramja február 10-én az Auto Club Speedway-en, majd február 12-én a Sonoma Raceway-en folytatódik.

 

 

 

képek: IndyCar