A Team Penske uralta a MAVTV 500 kvalifikációját


A fontanai első edzésen aratott elsősége csak bemelegítés volt Will Power számára az időmérő előtt, ahol 220.775 mph-s átlagtempójával mondhatni magabiztosan szerezte meg a MAVTV 500 pole pozícióját.

A kvalifikáció a Team Penske elsöprő sikerét hozta, hiszen az ausztrál pilóta mögött a második és harmadik helyen szintén Roger Penske alkalmazottait köszönthetjük Helio Castroneves – AJ Allmendinger sorrendben. A végeredmény meseszerű mivoltát azonban némiképp árnyalja a kép, hogy a bajnoki címre esélyes brazil motorcsere miatt tízhelyes rajtbüntetéssel vág majd neki a magyar idő szerint vasárnap hajnalban kezdődő ötszáz mérföldes futamnak. Itt egyébként érdekes megjegyezni, hogy nem sokan tették volna a pénzüket arra, hogy pont a tulajdon csapattársa kvalifikálja túl az élete első bajnoki címére hajtó Castronevest.

A negyedik pozícióban a Dragon Racingtől szezon végén búcsút intő Sebastien Bourdais végzett, meggyőzve a KVSH Racing vezetőségét arról, hogy nem döntöttek rosszul, amikor végül őt választották Tony Kanaan pótlásául a 2014-es szezonra. A francia versenyző egyébiránt ezen a hétvégén vezet először a fontanai Auto Club Speedwayen.

A Chip Ganassi Racing hármasából az ötödikként leintett Charlie Kimball bizonyult a legjobbnak, aki mindössze hét ezred mérfölddel futott jobb átlagtempót a Rahal Letterman Lanigan angoljánál, James Jakes-nél.

Az összetett állását huszonöt ponttal vezető Scott Dixon a hetedik rajthelyet szerezte meg, illetve szerezte volna meg, ugyanis kihívójához, Castroneveshez hasonlóan a Chip Ganassi Racing új-zélandi versenyzője is tíz hellyel hátrébbról kezdi majd meg a futamot, szintén erőforráscsere miatt. A csapat 10-es számú autóját ezen a hétvégén terelgető Alex Tagliani pedig az egyelőre nem túl acélos tizenharmadik pozícióban végzett.

Az Andretti Autosport házi csatáját Marco Andretti nyerte az Auto Club Speedwayen és a nyolcadikként zárta a kvalifikációt, ezzel pedig ő lett az egyetlen, aki a gárda pilótái közül egyáltalán a legjobb tíz közé tudott keveredni, persze ha a majdani büntetések általi előrelépéseket nem számoljuk most. A kanadai James Hinchcliffe a tizenegyedik, az EJ Visót váltó Carlos Munoz a tizennegyedik, a 2012-es bajnok Ryan Hunter-Reay pedig csak a tizenötödik helyet tudta elcsípni az időmérő során.

A szezonzáró hétvége a Dale Coyne Racing számára eddig katasztrofálisan alakul. Pippa Mann a kvalifikációt megelőző edzésen törte össze a csapat 18-as számú autóját, melyet a szerelők minden igyekezetük ellenére sem tudtak végül bevethető állapotba hozni. Justin Wilson pedig műszaki probléma miatt volt kénytelen mért kör nélkül zárni az időmérőt.

Takuma Sato, aki a délelőtt folyamán szintén balesetet szenvedett, Mann-hoz hasonlóan a csapata pitjéből volt kénytelen végignézni a rajtsorrend alakulását, ugyanis az AJ Foyt Enterprises versenygépének javításai sem fejeződtek be a kvalifikáció kezdetére.

Az eddigi információk szerint a két bajnokesélyes mellett még a tizennyolcadik helyen záró Graham Rahal, a tizedik legjobb átlagtempót futó Josef Newgarden, az időmérő során leglassabbnak bizonyuló Sebastian Saavedra, valamint a már említett Takuma Sato kap tízhelyes büntetést motorcsere miatt.

   

  

 A MAVTV 500 kvalifikációjának végeredménye, büntetések nélkül

  

25853.png

 

 

 

kép: IndyCar