Szezonzáró előtti esélylatolgatás matematikai szemszögből


Már csak alig néhány nap választ el bennünket attól, hogy megtudjuk ki viheti haza a 2013-as esztendő IZOD IndyCar Series bajnokának járó trófeát.


Az idei, fénysebességgel lezajló szezon (mintha csak tegnap ünnepeltük volna Ryan Hunter-Reay-t, nemde?) elképesztő izgalmakat, fordulatokat és talán minden eddiginél kiélezettebb küzdelmeket hozott. Az elmúlt tizennyolc verseny során tíz különböző győztest avattunk, ebből négyen idén tapasztalták meg először, hogy milyen érzés a dobogó legfelső fokán állni. Tizenkilenc pilóta ünnepelhetett pódiumot érő helyezést, a legutóbbi, houstoni duplaforduló előtt pedig még tizen mondhatták el magukról, hogy matematikailag esélyesek a bajnoki címre. A Reliant Park előtt a Team Penske-s Helio Castroneves tetemesnek mondható, negyvenkilenc pontos előnnyel vezetett a Chip Ganassi Racing új-zélandi sztárja, Scott Dixon előtt, ami azonban viharos gyorsasággal huszonöt pontos hátránnyá változott, miután a hétvége mindkét futamán műszaki problémával küszködő, háromszoros Indianapolis 500 győztes brazil csak egy tizennyolcadik és egy huszonharmadik helyet tudott szerezni. Dixon azonban mondhatni simán behúzta az első, szombati versenyt, vasárnap pedig másodikként ért célba, ezzel új életet lehelve az áhított címért folyó harcba.

A végső összecsapásra ezen a hétvégén, szombaton (magyar idő szerint vasárnap hajnalban) kerül sor a fontanai Auto Club Speedwayen, ahol kiderül, hogy kettejük közül ki lesz az, aki bekerül a történelemkönyvekbe, mint a 2013-as év legjobbja. Castronevesnek alaposan bele kell húznia, ha életében először bajnoki címet akar szerezni, miközben Dixonnak bőven elég az első öt között végezni a futam leintésekor. Persze az ötszáz mérföldes táv hosszú, bármi megtörténhet, nem beszélve a szerencsefaktorról (ami a szenvedő félnek pechfaktorként jelenik meg), de egy biztos, rendkívüli izgalmak elé nézünk.

Annak érdekében, hogy könnyebben átláthassuk, hol kell végeznie Dixonnak és Castronevesnek egymáshoz képest, következzen két táblázat, melyekben minden eshetőséget számba véve modellezzük a MAVTV 500 lehetséges végeredményeit.

  

   

Mint láthatjuk, ha Dixon az első öt hely valamelyikén végez, akkor Castronevesnek gyakorlatilag a nullával egyenlő az esélye arra, hogy karrierje során először emelhesse magasba az IndyCar bajnokának járó trófeát.

                                    

y7_1.png
  
      

    

Az érdekes rész itt következik. Ha Dixon a hatodik helyen, vagy annál lejjebb zárja a viadalt, akkor brazil ellenfele számára sem veszett fejsze nyele a címért való hajrá.

        

yasx_1_1.png

    

A táblázat nem jöhetett volna létre a maroknyi reddites IndyCar közösség nélkül, köszönet a segítségért, srácok!

 

  

 

kép: IndyCar