AJ Foyt már most utálja az indianapolisi road futamot

AJ Foyt már most utálja az indianapolisi road futamot

Újabb prominens személy emelte fel a hangját a tervezett második indianapolisi verseny ellen.


Ezúttal az AJ Foyt Enterprises legendás csapatfőnöke, AJ Foyt fejtette ki véleményét arról, hogy miért is nem lenne szabad IndyCart az Indianapolis Motor Speedway belső, technikás vonalvezetésére vinni.

„Személy szerint utálnám ezt látni, mivel az Indianapolis 500 olyan, mint a Kentucky Derby” – nyilatkozta a négyszeres Indy 500 győztes. „Ez egy legendás verseny, egy esetleges road futam csökkentené a főesemény értékét.”

Az IndyCar még a nyár folyamán jelentette be, hogy komolyan kacérkodnak a gondolattal, miszerint előreláthatólag a jövő év májusának első hetében, afféle felvezetésként az Indianapolis 500-ra versenyt rendeznének az eredetileg a Forma-1 2001-es amerikai visszatérésére kiépített aszfaltcsíkon. A hír nagy port kavart nem csak a rajongók, de a csapatok körében is. Akadtak, akik üdvözölték a tervezetet, sokan viszont aggodalmukat fejezték ki, mondván az IMS az IndyCar számára egyenlő a világ leghíresebb, legrégebbi futamával, emiatt szentségtörés lenne beiktatni a road-ot a naptárba, arról nem is beszélve, hogy alapjaiban írná felül a május hónap évszázados tradícióját.

Ezt a véleményt osztja Foyt is:

„Az Indy 500 után, a szezon közepén, vagy hasonló időpontban valószínűleg nem lenne rossz, de azt nagyon utálnám, ha az 500 előtt egy-két héttel kerülne rá sor. Nem hiszem, hogy jó ötlet, ez a személyes véleményem, és azt sem hiszem, hogy sok néző látogatna ki rá.”

A kritikus hangok ellenére szeptember elején Graham Rahal és Ryan Briscoe részvételével már egy tesztre is sor került, melynek keretében a két pilóta a pályacsík mindkét, a MotoGP által használt óramutató járásával ellentétes, valamint a Forma-1 futamainak 2007-ig helyt adó óramutató járásával megegyező vonalvezetést is kipróbálták.

A történet szépen-lassan eldőlni látszik, még akkor is, ha nem csak a csapattulajdonosok, de a versenyzők között sem számít osztatlan népszerűségnek.

„Az Indy 500-nak megvannak a maga tradíciói, de az idők változnak” -nyilatkozta még augusztus végén a háromszoros Indianapolis 500 győztes Helio Castroneves. „Az IMS egy fantasztikus pálya, amit évi egy versenyre korlátozni pazarlás. A road futam teljesen különböző formáját képviseli a versenyzésnek, mint az itt megszokott ovál. Ki kell próbálni, én nem látok kivetnivalót egy második indianapolisi versenyben.

A bátorító szavak mellett azonban a brazil hozzátette, hogy a májusi időpontot viszont egyáltalán nem díjazná.

„Májusban… Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet lenne, csak összezavarna egy csomó embert. Azok számára, akik IndyCar rajongók, vagy akár indianapolisiak nem lenne gond, mert ők ismerik a részleteket. De május végén a kívülállók azt gondolhatják: nem volt már idén egyszer Indy 500?”

A háromszoros Indianapolis 500 győztes, négyszeres IRL/IndyCar bajnok Dario Franchitti még tovább ment és kijelentette: ő egyáltalán nincs elragadtatva az IMS road futamának ötletétől.

„Nem vagyok a rajongója. Indy egy nagyon különleges szegmensét képezi az autóversenyzésnek és egy itteni road futam csak felhígitaná, lekicsinyítené a hírnevét. Benne vagyok abban, hogy új dolgokat kell kipróbálni, de ezt nem támogatom.”

Az IndyCar vezérkarának elmondása szerint a 2014-es, átmeneti szezonban (sic!) nem várható új helyszín érkezése a naptárba, ellenben távozók sajnos akadnak. Baltimore utcáin 2016 előtt biztosan nem rendez versenyt a széria, míg Brazília is szinte 100%, hogy kimarad a jövő évi szórásból. Emiatt is fontos lenne az IndyCarnak az indianapolisi road, mely plusz egy hétvégét jelentene.