Pagenaud az élen az időmérő előtt


Simon Pagenaud elsőségével ért véget a Grand Prix of Baltimore harmadik edzése.

Változatosan telik a marylandi hétvége, hiszen az eddigi három gyakorláson három különböző pilótának sikerült az élen végeznie a rendkívül huplis aszfalton. Pénteken délelőtt Will Powert, majd délután Tristan Vautier-t intették le elsőként, míg a kvalifikációt megelőző mai edzésen Simon Pagenaud-nak jött ki a legjobban a lépés, több, mint egy tizedet adva a mögötte végző Scott Dixonnak. A Chip Ganassi Racing új-zélandi pilótája éppen, hogy kezdte kiheverni a sonomai büntetését, mely végül a győzelmébe és értékes bajnoki pontok elvesztésébe került, amikor is a sors ismét emlékeztette a múlt hétvége eseményeire. Történt ugyanis, hogy nem sokkal az edzés megkezdése után Dixon kisebb incidensbe keveredett azzal a Powerrel, aki végül Sonomán megörökölte tőle a dobogó legfelsőbb fokát. A Team Penske ausztrálja a tizenkettes kanyarban úgy kiforgatta kollégáját, hogy az a gumifalban végezte, de szerencsére egy gyors orrkúp cserét követően vissza tudott hajtani a pályára és folytatta a munkát.

A harmadik helyen Power végzett, míg a negyedik pozícióból a Dragon Racing franciája, Sebastien Bourdais várhatja az időmérőt. Ötödikként az RLL Racinges, James Jakes zárt, az angol versenyző azonban nem lehet maradéktalanul boldog, miután motorcsere miatt tízhelyes rajtbüntetést kap a holnapi futamra.

Az edzés következő piros zászlóját a KV Racing párosa hozta el. Mintha csak összebeszéltek volna, a gárda mindkét pilótája egyszerre hibázott a pálya két teljesen különböző részén. Simona de Silvestro a nyolcas kanyarban lévő gumibáláknak csapta az autóját, míg csapattársa, Tony Kanaan, szinte másodpercre pontosan ugyanekkor a négyes kanyarban tért le a pályáról, de később mindketten folytatni tudták a gyakorlást.

A már jól ismert, mondhatni hírhedt sikán továbbra is megnehezíti a pilóták dolgát, szinte nincs olyan tagja a mezőnynek, aki már ne emelkedett volna a levegőbe az aszfaltcsík ezen szakaszán. A leglátványosabb kilövési pozícióba helyi idő szerint ma reggel James Hinchcliffe, EJ Viso és Takuma Sato került, de gyaníthatóan a magyar idő szerint délután hatkor kezdődő kvalifikáción további izgalmas pillanatoknak lehetünk majd szemtanúi.

Az újoncok teljesítményét figyelve ki kell emelni a Barracuda Racing színeiben karrierje második IndyCar futamára készülő Luca Filippit. Az olasz pilóta utolsó nekifutására, az edzés végén rakta össze kilencedik helyet érő legjobb körét. A Dale Coyne Racing 18-as autóját vezető Stefan Wilson számára a pénteki nap mindössze a harmadik, amikor egy DW12-es kormánykerekét tekergetheti, ezért számára az idő továbbra is a tanulássl telik. Justin Wilson öccsének, és egyben aktuális csapattársának nem könnyíti meg a dolgát az embertpróbáló aszfalt, azonban becsületére legyen mondva eddig még nem amortizált le jószerivel semmit munkaeszközén.

Az edzés végére is kijutott az izgalmakból, miután közvetlenül a kockás zászló beintését követően Marco Andretti, afféle végszóként a sikánból kijövet koccant a falnak a 25-ös számú Andretti Autosport gépével..

 

 0q.png 

 

kép: IndyCar