A Ganassi dominancia folytatódik


A szezon eleji, enyhén szólva is csapnivaló formáját követően a Chip Ganassi Racing mostanra az IndyCar talán legdominánsabb csapatává fejlődött.

Négy verseny, négy győzelem, összesen hét dobogós hely; ez az utóbbi két hónap mérlege, az pedig már csak egy érdekes bónusz, hogy a poconói, történelmi jelentőségű futamon Ganassiék maguk is történelmet írtak, hiszen korábban még soha nem fordult elő, hogy egyazon csapat három pilótája állhatott fel a pódiumra. Olyan már volt, hogy rokonok integethettek a dobogóról – lásd. az 1991-es Milwaukee-i futamot, ahol Michael Andretti győzött, közvetlenül unokatestvére, John Andretti, valamint édesapja Mario Andretti előtt – , de, olyanra, hogy egy gárda pilótái tegyék ki a top 3-at,még nem volt példa.

A Ganassi vonat pedig továbbra is megállíthatatlan, sőt ha lehet mondani, csak tovább erősödik, hiszen a GoPro Grand Prix of Sonoma kvalifikációján Mid-Ohiot követően immár zsinórban második alkalommal tudta a csapat mindhárom pilótája egyaránt beverekedni magát az időmérő utolsó körébe, a hat legjobb részvételével megtartandó Fast 6-be. Mindezek fényében nem is igazán meglepő, hogy a vasárnapi futam Ganassi első sorral fog elrajtolni. A pole pozíciót az a Dario Franchitti szerezte meg, aki jelen pillanatban az egyetlen, idén nyeretlen versenyzője a csapatnak, ennek megfelelően pedig motiváltabb, mint valaha és a cél számára nem is lehetne másabb, mint a sonomai elsőség, ezzel együtt pedig az idei IndyCar szezon tizedik győztesévé válni. Ugyanakkor tisztában van azzal is, hogy a bajnoki cím idén már végképp elúszott számára, csapattársa a második helyről induló Scott Dixon azonban még esélyes a 2013-es titulusra.

„Mindent meg fogok tenni, amit csak tudok, hogy segítsem Scott-ot megnyerni a bajnokságot. Emellett viszont a versenyen győzni akarok” – nyilatkozta a háromszoros Indianapolis 500 győztes.

A második sorból egy Team Penske és egy Andretti Autosport autó várhatja a zöld zászlót, név szerint a kétszeres sonomai győztes Will Power, valamint a kaliforniai borvidéken még nyeretlen Ryan Hunter-Reay sorrendben.

Az ötödik sonomai rajthelyet a Team Penske másik fele, a 2008-as győztes Helio Castroneves szerezte meg, mellőle pedig a Ganassi gárda maradék egyharmada, Charlie Kimball vághat neki a futamnak.

57.png

A negyedik sor elején a Dale Coyne Racing versenyzője, Justin Wilson található. A langaléta angol Mid-Ohio-hoz hasonlóan ismét a hetedik rajhelyet szerezte meg, mellőle pedig a Rahal Letterman Lanigan Racing képviseletében Graham Rahal készülődhet a 85 körös futamra.

A háromszoros idei futamgyőztes James Hinchcliffe a kilencedik pozícióból várhatja a startot az Andretti Autosport 27-es számú autójában, az azonban egyre valószínűbb, hogy jövőre már más csapat kötelékében kell keresnünk a vicces kedvű kanadait. A helyzet jelenleg úgy áll, hogy a korábbi hírekkel ellentétben, melyek úgy szóltak, a GoDaddy abban az esetben is marad Hinchcliffe szponzora, ha Andrettiék mögül kihátrál, már egyáltalán nem biztos, hogy a domain szolgáltató támogatására biztosan számíthat a 26 éves pilóta. De ez már a silly season-höz tartozik.

Hinchcliffe mellől a tizedik helyről a Schmidt Hamilton Motorsports autójával idén Detroitban élete első IndyCar futamgyőzelmét megszerző Simon Pagenaud indulhat.

A bajnoki címért való harcba elméletileg komoly beleszólása lehet a tizenegyedik rajthelyet elcsípő Marco Andrettinek. Az amerikai versenyző annak ellenére, hogy a pechszériából idén is kijut neki – lásd. Pocono – , ráadásul még egy győzelmet sem sikerült szerezni idén, mégis az összetett pontverseny negyedik helyén áll hetvenhat pontnyi lemaradásban az élen álló Helio Castroneveshez képest. Andrettivel osztozik a hatodik soron a Dragon Racing 7-es számú autóját terelgető Sebastien Bourdais, mögöttük pedig a Takuma Sato – Tristan Vautier páros várhatja a megváltó zöld jelzést.

Nem jött ki a lépés viszont a KV Racingnek, miután mindkét pilótájuk már a csoportkörök során elvérzett, ennek megfelelően Tony Kanaan a tizenhatodik, Simona de Silvestro pedig csak a huszonharmadik rajthelyet tudta megszerezni.

Sikeresen teljesítette karrierje első IndyCar kvalifikációját a Sarah Fisher Hartman Racing újonca, Lucas Luhr. A sportautózás német sztárjának az időmérő során először sikerült 1:20 alatti időt futnia, azonban még így is csak az utolsó pozícióból várhatja a rajtot.

A GoPro Grand Prix of Sonoma magyar idő szerint este háromnegyed tizenegykor veszi kezdetét.

   

 

       

      55.png

 

 

képek: IndyCar