Törtek az autók az időmérő előtt Mid-Ohion


Josef Newgarden győzelmével, piros zászló alatt ért véget a Honda Indy 200 harmadik edzése.

A kvalifikációt megelőző utolsó gyakorlás a pénteki nappal ellentétben meglehetősen eseménydúsan alakult. Már az első percekben számos versenyző panaszkodott a nem megfelelő tapadásra, mely hamarosan áldozatot is követelt, nem meglepő módon az általában a kelleténél sokkal lelkesebb Takuma Sato személyében. Az AJ Foyt Racing japán pilótája a kettes kanyarban megcsúszott, majd a gumifalnak csapta a 14-es számú ABC Supply autót. Szerencsére a Long Beach-i győztes egy karcolás nélkül megúszta, az edzés azonban idő előtt véget ért számára.

Nem Sato volt azonban az egyetlen, aki plusz munkát adott a magyar idő szerint este nyolc órától kezdődő időmérő előtt szerelőcsapatának. A gyakorlás félidejénél ugyanis ismét szükség volt a piros zászlóra, az elkövető pedig ezúttal Charlie Kimball volt. A Chip Ganassi Racing amerikai versenyzője megcsúszott a vizes füvön és nagy sebességgel az egyes kanyarban lévő gumibáláknak csapódott. A több, mint 240 km/h-s ütközést Kimball megúszta sérülés nélkül, ez azonban az autójáról már nem mondható el, miután a 83-as gép olyannyira megrongálódott, hogy a csapat a kvalfikáción kénytelen a tartalékautót indítani. Öröm az ürömben, hogy legalább a motorcserét elkerülték.

Alig tíz perc maradt hátra a gyakorlásból, amikor újra megkapta a mezőny a zöld jelzést. A nyúlfarknyi lehetőséget kihasználva szinte az összes versenyző egyszerre hajtott a pályára, mintha csak előre tudták volna, hogy újabb piros szakasz van kilátásban. Három perccel a kockás zászló előtt ugyanis egyszerre két versenyző is nem várt incidensbe keveredett. James Hinchcliffe-nek a tizenkettes kanyarban lévő gumifalba sikerült orral beállnia, míg Will Power az egyes kanyarban csúszott meg.

A kurta-furcsa edzést így végül a Sarah Fisher Hartman Racing-es Josef Newgarden nyerte meg 1:06:6535-ös idővel. A második helyen Marco Andretti végzett az Andretti Autosport 25-ös számú autójában, mindössze kilencvenöt ezredet adva csapattársának, a harmadikként leintett EJ Viso-nak. A negyedik pozícióban szintén egy Andretti alkalmazottat üdvözölhetünk, méghozzá Hinchcliffe személyébne, a legjobb öt sorrendjét pedig a tegnapi napon még motorproblémákkal küszködő Justin Wilson zárta a Dale Coyne Racing színeiben.

 

A Honda Indy 200 magyar idő szerint este nyolc órakor veszi kezdetét, mely szokás szerint élőben követhető a racecontrol.indycar.com-on.

 

kvalelotti.png