Szupersztárt igazolt Sarah Fisher


A torontói duplafordulót követő kéthetes szünet vége felé érkezve hihetetlen módon felpörögtek az események az IndyCar háza táján, már ami a személyi változásokat illeti.

James Davisont immár hivatalosan is bejelentette a Dale Coyne Racing, így 26 éves ausztrál pilóta jövő hétvégén életében először gördülhet éles versenykörülmények között pályára a Mid-Ohio Sports Course-ön, ahol egyébként Indy Lights karrierje két győzelmét aratta 2008-ban és 2009-ben. Arról is szó esett már ezen a blogon, hogy Alex Taglianinak kifelé áll a rúdja a Barracuda Racingtől, melyet mi sem példáz jobban, mint hogy a hírek szerint a jövő szerdai kollektív teszten már a szériával korábban számtalanszor hírbe hozott olasz tehetség, Luca Filippi ülhet be a 98-as számú autó volánja mögé. Szintén komoly érdeklődésre tart jelenleg számot Tony Kanaan jövője, az idei Indianapolis 500 győztese ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy 2014-ben is marad jelenlegi munkaadójánál, a KV Racingnél, mivel a gárda komoly szponzorációs problémákkal küszködik, melyek ha záros határidőn belül nem oldódnak meg, akkor könnyen előfordulhat, hogy a soron következő évadban már nem lesz a mezőny része a 11-es számú versenygép. A brazil sztár jelenleg Indianapolisban tartózkodik, méghozzá a GRAND-AM bajnokság Brickyard Grand Prix-ján, ahol a Torontóban megsérült Ryan Briscoe helyét veszi át a Chip Ganassi Racing 2-es számú Daytona prototípusának volánja mögött. Ebből adódóan sokan arra spekulálnak, hogy Kanaan Dario Franchitti, Charlie Kimball és Scott Dixon csapattársaként folytatja IndyCar karrierjét, de szóba került még a Panther Racing és a Barracuda Racing is, mint esetleges alternatíva.

Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor jöjjön egy szenzáció számba menő bejelentés. A helyzet ugyanis az, hogy az augusztus 25-én esedékes GoPro Indy Grand Prix of Sonomán egy második autót is csatasorba állít a Sarah Fisher Hartman Racing, melyet nem más fog vezetni, mint a sportautózás világában elképesztő népszerűségnek örvendő Lucas Luhr. A még mindig csak 34 éves német ász szinte már mindent elért, amit a hosszútávú autóversenyzésben csak el lehet: hatszoros American Le Mans Series bajnok, kategóriájában ötször nyerte meg a 12 órás sebringi viadalt, a Le Mans-i 24 óráson kétszer, a daytonai 24 óráson pedig egyszer végzett a GT osztály élén. Mindemellett bajnoki címet szerzett az FIA GT-ben, kétszer győzött a 24 órás nürburgringi versenyen, ahogyan a Petit Le Mans és a Spa-i 24 órás kategória legjobbjának járó trófea is a gyűjteményében szerepel, 2011-ben pedig az FIA GT1 legjobbja lett.

Augusztus 25-én Sebringen azonban egy merőben új kihívásnak kell megfelelnie, miután karrierje során először fog vezetni éles körülmények között nyitott karosszériás versenygépet. A lehetőség a Sarah Fisher Hartman Racing és az RW Motorsports közötti együttműködésnek köszönhetően jött létre, a csapatfőnökasszony pedig érthető módon rendkívül lelkes friss igazolása révén.

„Lucas egy rendkívüli versenyző én pedig alig várom, hogy egy olyan kaliberű pilótát hozzak az IndyCarba, mint amilyen Ő” – nyilatkozta a topkategóriás autóversenyzés történetének első futamgyőztes női csapattulajdonosa.

yyyyy4.png

Luhr-t, aki legutóbbi győzelmét pontosan egy nappal 34. születésnapja előtt, július 21-én aratta az ALMS kanadai állomásán, természetesen nem dobják egyből a mély vízbe, a verseny előtti héten, augusztus 13-án még vár rá egy IndyCar teszt a Sonoma Raceway-en.

„Nagyon izgatott vagyok, hogy az RW/SFHR-nek vezethetek Sonomán” – mondta Luhr, aki az ALMS története során eddig egyetlen versenyzőként tudott három kategóriában is bajnoki címet szerezni. „Már nagyon régóta szerettem volna IndyCar autót vezetni, ezért amikor először felvetődött a lehetőség, azonnal igent mondtam. Köszönettel tartozom Steve Weirich-nek, az RW-nak, Sarah-nak és Mr. Hartmannak. Szintén nagyon köszönöm ALMS-béli csapatfőnökömnek, Greg Pickettnek, hogy szezon közben engedélyezte számomra az IndyCar szereplést.”

A sonomai hétvége előtt két nappal a széria egy nagyszabású tesztet is tart, melyen az előzetes információk szerint az SFHR mellett az AJ Foyt Racing, az Andretti Autosport, a Panther Racing, az Ed Carpenter Racing, a Dragon Racing, az RLL Racing, valamint Dale Coyne Racing fogja képviseltetni magát. Ezen az eseményen természetesen Luhr szintén szerepet kap a 97-es számú autó volánja mögött.

„Tudom, hogy nagyon sokat kell tanulnom a rendelkezésre álló idő pedig nagyon kevés. Nem lesz egyszerű, ugyanakkor nagyszerű kihívás is egyben. Ismerem Sonomát, sokat versenyeztem itt a múltban és alig várom, hogy megkezdhessük a munkát az RW/SFHR-rel.” – tette hozzá Luhr, aki izgatottabb, mint egy kisgyerek a csokoládéboltban.

Nem csoda, mi is azok vagyunk. 

 

 

 

 

képek: ALMS