Az Andretti Autosport is beszáll a Formula E-be

Az Andretti Autosport is beszáll a Formula E-be

Az Andretti Autosport bejelentette, hogy csatlakozik a 2014-ben debütáló Formula E bajnokság mezőnyéhez.

A Michael Andretti vezette gárda ezzel az elektromos autókat felvonultató széria harmadik, hivatalosan megerősített csapatává válik, csatlakozva a már korábban részvételi szándékát jelző China Racinghez és Drayson Racinghez. Az FIA azonban garantálja, hogy a szezonnyitó futamon legalább tíz alakulat fogja képviseltetni magát, ami egyet jelent egy körülbelül húsz autót számláló mezőnnyel.

A környezetvédelmi szempontokat maga elé helyező Formula E jelen állás szerint tíz helyszínből álló versenynaptára alapján jövőre Brazíliába, Rómába, az Egyesült Államokba, azon belül is Los Angelesbe és Miamiba, Thaiföldre, Kínába, az Egyesült Királyságba, Németországba, Malajziába és Argentínába látogat majd el.

„Mint az autósport üzleti részében is aktívan szerepet vállaló csapat, régóta keressük az olyan lehetőségeket, melyek diverzifikáció szempontjából megfelelőek lennének számunkra” – nyilatkozta Michael Andretti, aki maga is fontosnak tényezőnek tartja a környezetszennyezés visszaszorítását. „Kedveljük a széria azon törekvését, mely a az autósport egyik komoly problémájára hívja fel a figyelmet.”

Andretti egyelőre csak egy autót tervez indítani a forradalmian új bajnokságban, míg a csapat másik versenygépét kinevezné „star carnak”, melyet IndyCar csapatának valamelyik jól ismert és tapasztalt tagja vezetne, már amikor persze nincs dátumütközés a két széria között. Michael Andretti szerint Ryan Hunter-Reay, Marco Andretti és James Hinchcliffe szerepel a listáján jelenleg, gárdája negyedik pilótájáról, a venezuelai EJ Visóról azonban nem ejtett szót.

A Formula E első szezonja a tervek szerint 2014 szeptembere és 2015 júniusa között kerülne megrendezésre, a végleges időpontok nyilvánosságra hozatalát az idei év szeptemberére ígéri a Nemzetközi Automobil Szövetség.

A sorozat promóteri tisztségét ellátó Formula E Holdings vezérigazgatója, Alejandro Agag szerint a két amerikai helyszín miatt kiemelten fontos, hogy egy olyan név is szerepet vállal a bajnokságban, mint Andrettiék.

„Az Andretti egy hatalmas név a motorsportban. Amikor döntöttünk a bajnokság elindításáról, fontos szempontként szerepelt, hogy geográfiai szempontból is lefedjük a rajtrácsot. Az Egyesült Államok és Kína a két legfontosabb piac számunkra a világon” – mondta Agag az AP hírügynökségnek adott interjújában. „Az USA-ban különösen fontos, hogy legyen egy erős csapatunk, akikre odafigyelnek, és úgy véljük, erre nincs jobb név az Andrettinél. Ugyanakkor az Andretti név amellett, hogy egyenlő az amerikai motorsporttal még globálisan is jól ismert. Akármerre jársz, mindenhol tudják kikről van szó.”

Kíváncsian várjuk mi lesz belőle, addig is hallgassuk meg ezeknek a csodás, elektromos autóknak még csodásabb hangját, vagy micsodáját (mint egy repedt fazékban párzó egérpár cincogása).

Egy biztos, ezen sorok írója a Formula E bajnokságot hang nélkül fogja nézni.

   

  

 

   

 

 

 kép: Formula E