Eseménydús kvalifikáció a Pocono Raceway-en


A papírforma szerint alakult a Pocono IndyCar 400 kvalifikációja, miután a történelmi jelentőségű verseny pole pozícióját az abszolút favoritnak tartott Marco Andretti szerezte meg.

Az Andretti Autosport versenyzője – ahogyan az várható volt – 221.273 mph-s, kétkörös átlagtempójával immár hivatalosan is átadta a múltnak Emerson Fittipaldi 1989-es, 211.715 mph-s rekordját ezzel együtt pedig IndyCar pályafutása negyedik rajtelsőségét is megszerezte. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy korántsem ez a legmagasabb sebesség, melyet a Pocono Raceway-re huszonhárom év hiátust követően visszatérő mezőny produkált; az abszolút (nem hivatalos) eddigi csúcsnak a szombat délelőtti edzés győztes tempója, a szintén Marco Andretti által megfutott 221.883-as kör számít.

A 26 éves amerikai mellől csapat- és honfitársa, Ryan Hunter-Reay vághat majd neki a 160 körös távnak. Az aktuális bajnok 220.892 mph-val repesztette az első sorba az 1-es számú versenygépet.

Miután az előttünk álló poconói futam a szintén huszonhárom évnyi szünetet követően ismét a naptár részét képező Triple Crown része, a hagyományok minél hűebb felélesztése okán háromsoros rajttal veszi majd kezdetét. Ami esetünkben teljes Andretti Autosport uralmat jelent, miután a harmadik rajthelyen is egy Michael Andretti alkalmazottat, név szerint a kanadai James Hinchcliffe-et találhatjuk. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy teljes az öröm és boldogság a csapatnál, azonban őket is utolérte a balszerencse, méghozzá EJ Viso balesetének képében. A venezuelai pilóta első kvalifikációs körében még a negyedik helyen állt, azonban a másodikban elvesztette uralmát autója felett, megpördült és az 1-es kanyarban lévő SAFER falnak csapta munkaeszközét. Szerencsére Viso-nak haja szála sem görbült, a versenyt viszont a mezőny végéről lesz kénytelen megkezdeni, méghozzá nagy eséllyel a tartalékautóval.

22522222.png

A Triple Crown-ra esélyes Tony Kanaan igazi Team Penske szendvicsből vághat neki a futamnak. A KV Racing színeiben idén élete első Indianapoli 500 győzelmét megszerző – ezzel az egymillió dolláros TC fődíjra esélyessé előlépő – pilóta 219.625 mph-s átlagával kvalifikálta magát az ötödik helyre, ezzel együtt a második sor kellős közepére. Pedig Kanaan felvezető körében 220 mph feletti sebességgel vágtatott, azonban mire kiéleződött a történet, már nem tudott 219-nél feljebb menni. A negyedik pozíciót megszerző Will Power az utolsó 220 feletti tempót autózó pilótája volt az időmérőnek 220.286 mph-jával, míg csapattársa, a hatodikként záró Helio Castroneves 219.581 mph-s sebességével vívta ki a jogot a második sorból való indulásra.

A hetedik helyet a hűség mintaképe, a Chip Ganassi Racing kötelékét immár tizenharmadik éve erősítő Scott Dixon szerezte meg 219.500 mph-s átalgával, amelynek azonban nem sokáig örülhetett, hiszen be nem tervezett motorcsere miatt tízhelyes rajtbüntetés vár rá a holnapi versenyen. Ennek megfelelően az eredetileg mellőle induló AJ Foyt Enterpries pilóta, Takuma Sato indulhat a harmadik sor elejéről, mellőle pedig a Schmidt Hamilton Motorsports tapasztaltabbik franciája, Simon Pagenaud, valamint a KV Racing svájci versenyzőnője, Simona de Silvestro várhatja majd a zöld zászlót.

Továbbra is küszködik viszont Dario Franchitti, akinek átlagsebessége csak a tizennyolcadik helyre volt elegendő, előrevetítve egy rendkívül nehéz versenyt a Chip Ganassi Racing sztárja számára. Nem is csoda, hogy a csapat minden mindegy alapon motort cserél a 10-es számú autóban, így a skót pilóta a mezőny végéről kezdi majd meg a futamot.

Mindenképpen meg kell említeni a Dale Coyne Racing 18-as számú gépének volánja mögött ezen a hétvégén ismét lehetőséget kapó Pippa Mann-t, akinek az első edzéshez hasonlóan ismét sikerült megvernie tapasztalt csapattársát, Justin Wilsont. A brit hölgy 216.980 mph- átlagával a tizenkilencedik helyre kvalifikálta autóját, míg honfitársa a huszadik helyen zárt az időmérőt 216.872 mph-s tempójával. Az azonban biztos, hogy a DCR sebessége továbbra is kritikán aluli.

Sajnálatos módon nem EJ Viso volt az egyetlen, aki anyagi kárt okozott csapatának, miután a Barracuda Racing versenyzője, Alex Tagliani szintén az 1-es kanyarban lévő SAFER falnak vágta autóját, közvetlenül első gyorskörében. A kanadai pilóta szerencsére sérülés nélkül megúszta az esetet.

A Pocono IndyCar 400 magyar idő szerint vasárnap délután, 18:15 perckor veszi kezdetét.

 

Megjegyzések:

1. Scott Dixon büntetése miatt a tizenhetedik helyről indul, ezért az előtte lévő versenyzők automatikusan egy hellyel előrébb lépnek.

2. Ryan Briscoe a mai napon az ALMS-ben versenyzett, ezért a Panther Racing kihagyta a kvalifikációt.

3. Dario Franchitti tízhelyes büntetést kap szintén motorcsere miatt, így a mezőny végéről rajtol.

   

pocop2.png

 

 

 

képek: IndyCar