Eddig semmi meglepetés: Marco Andretti nyerte az első edzést Poconón


Marco Andretti elsőségével vette kezdetét a Pocono IndyCar 400 hétvégéje.


Az Andretti Autosport pilótája rögtön az edzés elején futotta meg szenzációs, 221.883 mph-s (357.09 kmh) körét, melyet a későbbiekben sem volt képes senki még csak megközelíteni sem. A 26 éves versenyző teljesítménye egyáltalán nem hatott az újdonság erejével, miután már a csütörtöki, kollektív gyakorláson sem talált legyőzőre és ő lett az első, aki elmondhatta magáról, hogy sikerült 220 mph feletti tempót elérnie az IndyCar naptárába 1989 óta idén először visszatérő Pocono Raceway-en.

A mai nap első edzésén természetesen nem csak a 25-ös számú Andretti Autosport versenygépet terelgető Marcónak sikerült tovább javítania eddigi performanszán, hiszen a ‘220+’-osok elit klubjába – ahogyan az várható volt – újabb nevek csatlakoztak. A második helyen végző KV Racinges Tony Kanaan 220.819 mph-val repesztett leggyorsabb körében, ami azonban még így is több, mint 1 mph-val lassabb volt Andretti legjobbjánál. A képzeletbeli dobogó legalsó fokát a Chip Ganassi Racing-es Charlie Kimball-nak sikerült megcsípnie 220.683 mph-s körével. Az amerikai versenyző egyébként a gyakorlás legszorgalmasabbja is volt egyben, miután összesen ötven alkalommal száguldott körbe a 2.5 mérföld hosszúságú, három kanyarból álló pályán. A negyedik pozícióban Simon Pagenaud zárt, aki utolsó gyors körében, az edzés végén futotta meg 220.226 mph-s eddigi egyéni legjobbját, mely mindössze 0.007 mph-val volt jobb az ötödik helyen rangsorolt bajnoki éllovas, Helio Castroneves top tempójánál. A Ganassi csapat új-zélandi csillaga, Scott Dixon 220.217 mph-t ért el, ami a hatodik pozícióra volt elegendő, míg a 220-as álomhatárt átlépő utolsó pilótaként Takuma Sato landolt a hetedik helyen, 220.139 mph-s körével.

Az egyetlen sárga zászlós periódus Will Power nevéhez fűződik, akinek autója az edzés második felében adta meg magát, mint kiderült elektronikai hiba miatt. A Team Penske ausztrál tehetsége 219.757 mph-jával így is a nyolcadik helyről várhatja a folytatást. A legjobb tízbe még sikerült bejutnia az idén már három győzelemnél tartó James Hinchciffe-nek, aki mindössze 0.004 mph-val volt lassabb Powernél, míg a tizedik helyen 219.727 mph-s eredményével a Barracuda Racing-es Alex Taglianit találhatjuk.

Az idei szezonban egyre-másra küszködő Dario Franchitti ismét a leggyengébb Ganassi versenyzőként szerepelt. Bár a négyszeres IRL/IndyCar bajnok, háromszoros Indy 500 győztes skótnak sikerült a csütörtöki tempóján több, mint 1 mph-t javítania, azonban még így is csak a tizenhatodik helyig tudta felküzdeni magát.

Hasonlóképpen nem lehet elégedett a Rahal Letterman Lanigan Racing sem, melynek két pilótája, James Jakes és Graham Rahal a nem túl előkelő utolsó két helyen végzett. Még szerencse, hogy a főnök, Bobby Rahal nincs ma jelen a pitlane-en.

A Pocono IndyCar 400 hétvégéje csonka mezőnnyel vette kezdetét, miután a Panther Racing-es Ryan Briscoe-nak a connecticut-i Lakeville-en van jelenése az American Le Mans Series futamán, így a csapat a komplett szombati napot, beleértve a kvalifikációt is kihagyja.

 

 pocop1.png

 

 

 Kép: IndyCar