Legyőzheti valaki Marco Andrettit Milwaukee-ban? – FRISSÍTVE


Marco Andretti eddig tarol Milwaukee-ban. Az első két edzésen aratott elsősége után a magyar idő szerint tegnap éjjeli kvalifikáción kényelmesen megszerezte a pole-t is, méghozzá tekintélyt parancsoló, 170.515 mph-s kétkörös átlagtempóval.

Az Andretti Autosport sztárja mellől csapattársa, James Hinchciliffe vághat neki a mai futamnak, aki 170.418 mph-s sebességével mondhatni csak nüansznyival maradt alul Marcóval szemben.

Az időmérő alatt szépen körvonalazódott egy álomrajtrács Andrettiék számára, miután sokáig úgy tűnt, hogy az első két sort kizárólag Michael Andretti fiacskái fogják alkotni. Végül nem így lett, mert jött a Team Penske-s Will Power, aki futott egy 170.212-es kvalifikációs átlagot, ezzel pedig beékelődött az Andretti különítmény kellős közepébe. A második sorból Power mellől a bajnok Ryan Hunter-Reay indulhat, míg Andrettiék negyedik autója EJ Visóval a volán mögött a harmadik sorba szorult, ahonnan a meglepetésember Sebastian Saavedra mellől rajtolhat majd el. A Dragon Racing kolumbiai versenyzője, aki Detroit után ismét bebizonyította, hogy nem egy tesze-tosza, PR bábut tisztelhetünk benne az idei szezon eddigi egyéni legjobb kvalifikációs eredményét produkálta.

A negyedik sorból a KV Racing Indianapolis 500 győztes büszkesége, Tony Kanaan rajtolhat a Sarah Fisher Hartman Racing fiatal tehetségének, Josef Newgardennek társaságában. A 22 éves nashville-i természetesen elképsztő módon fel volt dobva az időmérőt követően és a kíváncsi újságíróknak nem győzött lelkendezni az autójáról, mellyel szerinte akár egy nagyszerű eredmény is kilátásban lehet a versenyen.

00_1.png

Nem volt ugyanakkor feldobva a háromszoros Indy 500 győztes, négyszeres IRL/IndyCar bajnok Dario Franchitti, aki a kiábrándító tizenhetedik helyről várhatja a mai futam rajtját. A 2012-es milwaukee-i pole pozíciós meglehetősen frusztrált volt az időmérő után, elmondása szerint mindent, ami csak tőle telt megpróbált, azonban ennyire futotta a Chip Ganassi Racing 10-es számú gépével. Hasonlóképpen nem lehet felhőtlenül boldog a KV Racing svájci versenyzőnője, Simona de Silvestro, miután a mezőny legvégéről kénytelen indulni borzalmas, 162.886 mph-s átlagtempójának hála. A 24 éves hölgy biztatóan szerepelt az időmérőt megelőző gyakorlásokon, annak ellenére, hogy erős túlkormányzottságra panaszkododott. A kvalifikáció előtt a csapat végrehajtott néhány módosítást a 78-as számú autón, aminek hatására az átesett a ló túlsó oldalára és Simona szerint – több egyéb anomália mellett – alulkormányzottá vált. Hogy a változtatások is hozzájárultak-e a csigalassúsághoz arról nem szól hivatalosan a fáma, de gyanítható, hogy valamit nagyon benéztek a beállításokkor.

Ahogyan azt már az utóbbi időben megszokhattuk, a Rahal Letterman Lanigan Racing kettőséből ismét James Jakes-nek jött ki jobban a lépés, miután a brit a tizenkettedik helyről rajtolhat, ellentétben csapattársával, Graham Rahallal, akinek meg kellett elégednie a nem túl biztató huszonharmadik hellyel. Pedig becsületükre mondva, a fiatal amerikai és gárdája rendületlenül próbálkozott, Graham el is mondta, hogy talán még soha nem hajtottak végre annyi változtatást időmérő előtt a beállítások terén, mint pénteken, mégis csak a legutolsó sorba voltak képesek bekvalifikálni magukat. Kiábrándító, Bobby Rahal helyében már régen eszközöltem volna pár személyi változást a fia csapatában, mert ez a helyzet már nem sokáig tartható.

 

UPDATE: Dario Franchitt és Graham Rahal autójában motort cserélnek, ezért mindkét versenyző a mezőny végéről indul.

A Milwaukee IndyFest ma este, magyar idő szerint 22:40-kor veszi kezdetét. 

 

 

 Milwaukee IndyFest 2013 – A kvalifikáció végeredménye 

    vali.jpg 

 

 

képek: IndyCar