Marco Andretti nyitott az élen Texasban


Nem tudom kinek, mi a tapasztalata, de ha én az ismeretségi körömben megemlítem, hogy hétvégén ismét IndyCar futamra van kilátás az első kérdés általában az, hogy „ovál?”.


Az Európában megszokott módival ellentétben azonban nem lekicsinylő hangsúly kíséri az érdeklődést, sokkal inkább izgalom felcsillanó tekintetekkel fűszerezve. Az oválversenyzés ugyanis kuriózum, legalábbis az én szűk környezetemben élő autósport rajongók körében mindenképpen. Pontosan a minap beszélgettem erről valakivel, aki valamelyest követi az IndyCar történéseit, beleértve az utcai/épített pályás fordulókat, azonban saját bevallása szerint ezerszer jobban lázba hozza egy Indianapolis, vagy akár a most esedékes texasi verseny, mint akár egy Long Beach.

Nos, ebből adódóan a mostani időszak a mennyország jó pár ismerősöm számára, miután az elkövetkezendő öt hétben négy oválfutam is borzolja majd a kedélyeket.

14_5.jpg

A Texas Motor Speedwayen rendezendő Firestone 550-ban pedig máris nyakig benne vagyunk, miután a mezőny túl van az első edzésen, mely az Andretti Autosport színeiben versenyző, a bajnokságot jelenleg Helio Castronevesszel holtversenyben vezető Marco Andretti elsőségével zárult. A 26 éves amerikai 217.950 mph-s átlagsebességgel repítette a 25-ös számú autót a tabella élére. A második helyen az Indianapolis 500 idei győztese, a kanárisárga Sunoco/Turbo autó volánja mögött ülő Tony Kanaan végzett 217.577-es tempójával. Detroiti kesztyűdobálása miatt a szezon végéig próbaidő alá helyezett Will Power az utolsó pillanatban, egészen pontosan ötvenöt megtett köréből az ötvennegyedikben futotta meg 216.938 mph-s körét, mellyel végül a harmadik pozícióig tornászta fel a 12-es számú, spicli Verizon által szponzorált Team Penske gépet. A negyedik helyet a detroiti második futamon élete legjobb főkategóriás eredményét, azaz második helyet elért James Jakes végzett a Rahal Letterman Lanigan autójában, míg a legjobb öt sorrendjét Kanaan KV Racinges csapattársa, Simona de Silvestro zárta. A svájci hölgy számára üröm az örömben, hogy be nem tervezett motorcsere miatt tízhelyes rajtbüntetés elé néz a szombat éjjeli futamon.

Első körben úgy tűnik a Sarah Fisher Hartman Racing vigyori ifjonca, Josef Newgarden is elkapta a fonalat és a hatodik helyen fejezte be a gyakorlást. A 22 éves amerikaival szemben mindössze 0.01 mph-val maradt alul a Barracuda Racing kanadai veteránja, Alex Tagliani, akit a nyolcadik-kilencedik helyeken a Target Chip Ganassi Racing kettőse, Dario Franchitti és Scott Dixon követett. A top 10-et végül a Schmidt Hamilton Motorsports üdvöskéje, a Detroitban első IndyCar futamgyőzelmét megszerző Simon Pagenaud zárta.

A gyakorlás során szerencsére senki nem kötött közelebbi ismeretséget a fallal, ezért piros zászlós periódusra sem kellett sort keríteni, mindössze törmelék és pályakarbantartás miatt szakították meg néhányszor az edzést.

Folytatás magyar idő szerint 22:30-kor a kvalifikációval, mely szokás szerint élőben követhető a racecontrol.indycar.com-on.

 

 Firestone 550, első edzés, végeredmény:

 

 texas1.png 

 

 

kép: Texas Motor Speedway, IndyCar