Bekeményít az IndyCar


Hogyan veszi már az ki magát, hogy egyesek azt hiszik, joguk van hepciáskodni? Tanulja csak meg szépen mindenki, hogy hol a helye!

Az IndyCar ugyanis bekeményített és a Detroitban történtek kapcsán több versenyzőre is súlyos szankciókat rótt ki. A legenyhébb büntetéssel a Dragon Racing versenyzője, Sebastian Saavedra úszta meg, miután a széria mindösszesen harmincezer dollárral vágta meg a kolumbiait a Belle Isle Parkban bemutatott dupla nemzetközi jelzését követően, amit ráadásul valójában még csak ki sem kell csengetnie. A 22 éves samponreklám ugyanis közmunkában is ledolgozhatja a rá kiszabott büntetést, méghozzá extra médiamegjelenések és rajongói találkozók formájában. Az enyhítésben valamilyen szinten nagy szerepe van annak, hogy a fiatalember a körülmények áldozatává is vált, miután a versenyt közvetítő ABC csatorna, minden más lényeges momentummal ellentétben, Saavedra mutatványát nem mulasztotta el élő adásban közvetíteni, sőt még vissza is játszani, ha valaki esetleg lemaradt volna róla. Borítékolható, ha nem került volna azon nyomban képernyőre, gondosan kizoomolva a 6-os számú True Car masina sofőrjének pillanatnyi kirohanása, megúszta volna némi ejnye-bejnyével. Azonban nem így történt, a világ egyenesben látta a hallatlan mozdulatokat, melyeket ezért nem lehetett szó nélkül hagyni. Mert az hogy vette volna már ki magát?

Saavedránál nagyságrendekkel jobban megszívta azonban Will Power és Sebastien Bourdais, akiket a szezon hátralévő részére próbaidő alá helyezett az IndyCar, mely büntetés értelmében akár egy nüansznyi szabálysértés is eltiltást vonhat maga után. És hogy ők mit követettek el, amiért ilyen mértékű szankcióval sújtották őket? Ami a Team Penske ausztrálját illeti, tulajdonképpen ugyanazt, mint Saavedra. Sebastian egy Marco Andrettivel történt incidensét követő kiesése miatt rágott be amerikai kollégájára, amit kettős középső ujjal adott a tudomására, Power pedig Bourdais-nak köszönhetően volt kénytelen feladni a futamot, ezért nem volt rest hozzávágni a kesztyűjét a pitlane-en. Mégis, az egyik társadalmi munkával letudhatja a büntetését, míg a másik az egész szezonban kénytelen lesz minden egyes mozzanatát háromszor átgondolni, mert próbaidő esetén egy apró hiba is végzetes következményekkel járhat a bajnokságot illetően. Kettős mérce? Naná, mert az odáig rendben van, hogy Powernek már korábban is voltak nagy nyilvánosságot kapott megmozdulásai, lásd a 2011-es New Hampshire-i kifakadása révén még máig népszerű meme-alapanyag is lett, de ennek semmi köze nincs az idei esztendőhöz.

Hülyeség, baromság és totálisan irreleváns.

 

Nem azt mondom, hogy ne büntessék a versenyzőket, dehogynem, igenis meszeljék el őket ha olyat cselekednek, azonban a szankció mértékének és az elkövetett tett súlyának nem ártana egyenes arányosságban állnia. Power és Saavedra esetében pedig sajnos azt kell mondani, hogy csak a kolumbiai büntetését tartom megfelelő mértékűnek: a gyerek kifakadt, mert úgy vélte, igazságtalanság érte és ezt a lehető leghamarabb az általa vétkesnek vélt fél tudomására akart hozni. Balszerencséjére arra járt az ABC ominózus, szelektív kamerája, ami az előzések és akciók 75%-át elmulasztotta megmutatni, Sebastian „duble-bird”-jét viszont premier plánban tolta a képünkbe. A szituációt figyelembe véve az IndyCar, mivel mégiscsak egy topszériáról van szó, nem engedhette meg magának azt, hogy szemet huny az eset felett és pénzbüntetésre ítélte a mutogatós bogotait, amit kiválthat néhány plusz pofavizittel a versenyhétvégéken. Tiszta sor.

Power büntetése viszont teljes mértékben nonszensz számomra. A hivatalos megfogalmazás szerint a próbaidőt azért kapta, mert nem megfelelő viselkedést tanúsított egy versenyzőtársával szemben. Kérdésem: na és? Miben különbözik mindez Saavedra esetététől? Mert ha beleszámolták volna Power esetébe azt az incidenst, amikor kis híján összeverekedett a segítségére siető pályadolgozóval, még megérteném a súlyosabb szankciót, azonban a hivatalos kommunikében erről egy árva szó sincs, csak a Bourdais irányába történt kesztyűdobálást említik.

144.png

Apropó Bourdais, említettem, hogy a Dragon Racing franciája is próbaidő alatt áll mostantól egészen a szezon végéig, azonban a pontos ok mindezidáig nem került nyilvánosságra. Az IndyCar tájékoztatása szerint nem megfelelő gesztust és szavakat tanúsított a széria hivatalos személyei ellen a vasárnapi, második futamot követően. Ez azért meglehetősen tág fogalom, egy sima „hagyjatok békén”-től kezdve egészen az adott illető tulajdon anyjába való visszaküldéséig minden belefér, ezért ebben az esetben még az sem kizárt, hogy Bourdais valóban megérdemli a büntetését.

A szemüveges francia egyébként már a versenyt követően békét kötött Powerrel, és ugyanolyan jó barátok jelenleg is, mint a kesztyűdobálás előtt, ahogyan Marco Andretti sem vette a szívére Saavedra obszcén activity-jét, és a detroiti második futam előtti pilótaparádén már egyszerre integettek a rajongóiknak. 

145.png

Fentebb már pár szóban kifejtettem, hogy nem a pilóták/csapatok szankcionálása ellen vagyok, mert arra szükség van. Az IndyCar professzionális széria, és mint olyan, joggal várják el a versenyzőktől, hogy sportemberekhez méltóan viselkedjenek a nyilvánosság előtt. Az sem megengedhető, hogy egyes kilengéseket figyelmen kívül hagyjanak, mert akkor a jövőben mást sem vonhatnak felelősségre hasonló megnyilvánulásokért. Ugyanakkor arról sem lenne szabad megfeledkezni, hogy az IndyCarban emberi lények versenyeznek, emberi vonásokkal, érzelmekkel, hibákkal, és én személy szerint nagyon szeretném, ha ez a jövőben is így maradna. Őszintén remélem, hogy a széria nem kíván a Saavedráéhoz és Poweréhez hasonló büntetésekből rendszert csinálni, mert akkor rövidtávon eljuthatunk odáig, ahol egy régebben nagyszerű, ma viszont már csak a botrányaitól hangos másik széria tart. A folyamatos szankcionálás, a széria irányító szerve által a legalapvetőbb viselkedési formákba való beleavatkozás, a normák önhatalmú meghatározása rekord sebességgel kreál még a legerősebb jellemből is egyszeri, bólogató robotpilótát. Erre pedig én nem lennék vevő. Nem azt mondom, hogy minden egyes vitatható incidens után boruljanak ki nyilvánosság előtt a versenyzők és minden második szavuk „f” betűvel kezdődjön, mert az, nem győzöm hangsúlyozni, nem elfogadható ezen a szinten, ahogyan szintén nem elfogadható az agymosott PR-bábu szerep sem. Létezik arany középút, és nem nehéz megtalálni. Aki úgy viselkedik, mint egy utolsó paraszt, azt meszeljék is el, de holmi kesztyűdobálásért azért nehogy már az eltiltás előszobájába toloncoljanak valakit.. Nonszensz és nevetséges.