Franchittié a pole, de Viso a rajtelső

Franchittié a pole, de Viso a rajtelső

A kaotikus délelőtti edzést követően az égiek is beszálltak az izgalmak fokozásába, miután a kvalifikáció előtt tisztességes mennyiségű eső zúdult az IndyCar detroiti fordulójának helyszínéül szolgáló Belle Isle Parkra.

A szombati verseny rajtsorrendjét eldöntő időmérő első szegmensének tizenhárom versenyző vághatott neki. A délelőtti eseményekkel ellentétben mondhatni problémamentesen lezajlott az etap, mindössze csak a Chip Ganassi Racing-es Charlie Kimball megpördülése okozott némi felhördülést a rajongók körében. Az első edzés győztese, Alex Tagliani ezúttal is a legjobb idővel jutott tovább a kvalifikáció második körébe. A Barracuda Racing veterán kanadaiját a Schmidt Peterson Motorsports újonc tehetsége, Tristan Vautier követte, míg harmadikként az Andretti Autosport bajnok pilótája, Ryan Hunter-Reay végzett. Kivívta még a jogot az időmérő következő szakaszában való részvételre a Rahal Letterman Lanigan Racing színeiben alkotó James Jakes, Sam Schmidt csapatának másik fele, Simon Pagenaud, valamint a háromszoros Indianapolis 500 győztes, négyszeres IRL/IndyCar bajnok, idén azonban jószerivel csak kínlódó Dario Franchitti is. A folyamatosan változó körülmények és a száradó pálya megtette a hatását, aminek köszönhetően már az időmérő ezen korai szakaszában meglehetősen átrendeződött a mezőny. Mehetett ugyanis zuhanyozni a bajnokságot jelenleg vezető Marco Andretti, valamaint Andretti Autosportos csapattársa, a kétszeres idei futamgyőztes James Hinchcliffe, de véget ért a nap a Dragon Racinges Sebastien Bourdais-nak, a Dale Coyne Racinges Justin Wilsonnak, a Chip Ganassi Racing ifjoncának, Charlie Kimball-nak, valamint a Team Penske részidős sztárjának, AJ Allmendingernek. Apropó Allmendinger, az amerikai fiatalember olyannyira visszalopta magát Roger Penske szívébe, hogy a zseniális szakember a NASCAR csapatába is visszafogadta, melynek színeiben a június 22-én, Road Americán esedékes Nationwide futamon el is indulhat.

ditt.png

A második csoport küzdelmeiből az AJ Foyt Racing 14-es számú gépét vezető Takuma Sato jött ki a legjobban. A japánok nemzeti kincsét a Dale Coyne Racing vadonatúj szerzeménye, az utcai pályák specialistájaként számon tartott Mike Conway követte, a harmadik legjobb idővel pedig a Team Penske csodálkozó tekintetű ausztrálja, Will Power zárt. A negyedik továbbjutó helyet az Andretti Autosport egyszemélyes venezuelai különítménye, EJ Viso szerezte meg, de örülhetett még a Dragon Racinges Sebastian Saavedra, valamint a másik teljes szezonos Team Penske alkalmazott, Helio Castroneves is.

Csomagolhatott viszont a Chip Ganassi Racing színeiben két IRL/IndyCar bajnoki címet és egy Indianapolis 500 győzelmet szerző Scott Dixon, a Rahal Letterman Lanigan Racing szó szoros értelemben vett családtagja, Graham Rahal, a KV Racing mindkét pilótája, vagyis Simona de Silvestro, valamint a friss Indianapolis 500 győztes Tony Kanaan, a Brickyardon pole pozíciót szerzett Ed Carpenter, valamint törtheti a fejét John Barnes azon, hogy miként engeszteli ki a minden bizonnyal mélyen csalódott Nemzeti Gárda tisztjeit, miután a frissen kirúgott JR Hildebrand helyét átvevő Ryan Briscoe már a kvalifikáció csoportküzdelmei során kihullott a küzdelemből.

dit.png

Kialakult tehát az időmérő második körének tizenkét fős mezőnye, melynek célja a majdan pole pozícióért küzdő legjobb hat közé való bejutás volt.

A 2012-es esztendő IndyCar bajnoka Ryan Hunter-Reay könnyedén vette az újabb akadályt is és kivívta a jogot arra hogy harcba szálljon a detroiti első futam rajtelsőségéért. Persze nem adják azt olyan könnyen, így az amerikai pilótának olyan kihívókkal kellett számolnia az időmérő utolsó felvonásában, a Fast Sixben, mint Dario Franchitti, Mike Conway, Alex Tagliani, EJ Viso, és végül, de nem utolsósorban James Jakes. Aki ezt a névsort megtippelte a kvali előtt, annak virtuálisan küldök egy sört. Vagy inkább kettőt. Óriási meglepetésre elvérzett a legjobb tizenkettőben a Team Penske mindkét full szezonos pilótája, az utcai pályák szakértőjeként aposztrofált Will Power, valamint Helio Castroneves is, aki ráadásul hibázott is a hármas kanyarban, ami miatt be kellett lengetni a piros zászlót. Búcsút mondhatott még pole-os esélyeinek mindkét Schmidt autó Simon Pagenaud-val és Tristan Vautier-vel, valamint befejeződött a napja Takuma Satónak és Sebastian Saavedrának is.

dete.jpg

Az így kialakult mágikus hatos készen állt a végső összecsapásra.

A legjobb kört Dario Franchittinek sikerült összeraknia, így a skót versenyző más második idei pole-jának örülhet Detroit-ban. Pontosabban csak örülhetne, ugyanis az Indianapolis 500-on végrehajtott motorcseréje miatt ezen a hétvégén kell letöltenie tíz rajthelyes büntetését. Aligha vigasztalja, de Franchitti nincs egyedül a hendikepjével, ugyanis hozzá hasonlóan Graham Rahal, Josef Newgarden és Charlie Kimball is hátra lesz tessékelve hasonló okoknál fogva. A Fast Six második helyén EJ Viso végzett, aki Dario büntetése miatt holnap elsőként kaphatja el a zöld zászlót, míg mellőle Mike Conway várhatja a rajtot. James Jakes negyedikként zárta a kvalifikáció utolsó szegmensét, az angol versenyzőt Ryan Hunter-Reay, majd végül Alex Tagliani követte, de természetesen ők mindannyian egy hellyel előbbről vághatnak neki a szombati első futamnak.

 

 

IndyCar, Detroit – 1. verseny rajtrácsa
Első sor
EJ Viso Andretti Autosport Mike Conway Dale Coyne Racing
Második sor
James Jakes RLL Racing Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport
Harmadik sor
Alex Tagliani Barracuda Racing Tristan Vautier Schmidt Peterson Motorsports
Negyedik sor
Takuma Sato AJ Foyt Racing Simon Pagenaud Schmidt Hamilton Motorsports
Ötödik sor
Will Power Team Penske Sebastian Saavedra Dragon Racing
Hatodik sor
Dario Franchitti Chip Ganassi Racing Helio Castroneves Team Penske
Hetedik sor
AJ Allmendinger Team Penske Sebastien Bourdais Dragon Racing
Nyolcadik sor
Scott Dixon Chip Ganassi Racing Justin Wilson Dale Coyne Racing
Kilencedik sor
Simona de Silvestro KV Racing Marco Andretti Andretti Autosport
Tizedik sor
Tony Kanaan KV Racing James Hinchcliffe Andretti Autosport
Tizenegyedik sor
Ryan Briscoe Panther Racing Ed Carpenter Ed Carpenter Racing
Tizenkettedik sor
Graham Rahal RLL Racing Josef Newgarden SFHR
Tizenharmadik sor
Charlie Kimball Chip Ganassi Racing