Hat kacsa és hat piros zászló az első edzésen Detroitban


Alig öt nap telt el a 97. Indianapolis 500 óta, az IndyCarban azonban nincs megállás, így ezen a hétvégén már Detroitban bőgnek fel a motorok.


A szezon első duplafordulójának keretében, június elsején és másodikán két teljes versenytávú futamon izgulhatjuk szét az agyunkat, ráadásképpen, ha hihetünk az időjárási előrejelzéseknek szombaton esős, vasárnap pedig száraz körülmények között fognak egymásnak feszülni a fiúk na és persze Simona.

Most azonban térjünk a lényegre, ugyanis már túl is vagyunk a – na hányan tudják egy levegővel, hangosan kimondani – Chevrolet Indy Dual in Detroit presented by Quicken Loans névre keresztelt forduló első edzésén, ami a vártál jóval eseménydúsabbra sikeredett.

Az első piros zászlóra szó szerint csak másodperceket kellett várni, ugyanis rögtön a gyakorlás elején megpusztult Josef Newgarden alatt az autó, mint később kiderült, az üzemanyag nyomással akadt probléma a Sarah Fisher Hartman Racing versenyzőjének munkaeszközében. A hibát azonban szerencsére sikerült kijavítani, így az amerikai pilóta tudta folytatni az edzést, amire valljuk be nagy szüksége van. Az incidens után nem sokáig örülhettünk a zöld zászló alatti körözésnek, ugyanis Detroit utcáinak következő áldozataként a Panther Racingtől a tegnapi napon kirúgott JR Hildebrand helyét átvevő Ryan Briscoe megpördült a tizenegyes kanyarban, ami miatt ismét be kellett lengetni a pirosat. John „semmisemfájtannyiramintlátnianemzetigárdacsalódottságát” Barnes egészen biztosan a fejét fogta a jelentet látva, de legalább annak örülhetett, hogy az amerikai patriotizmust megtestesítő autóban ülő ausztrál nem törte össze a 4-es számú gépet. Azt ugyanis – a jó öreg Barnes gondolatmenetét követve – már biztosan nem bírta volna már cérnával a National Guard, sőt, talán még maga Barack Obama sem.

0.png

Néhány percnyi zöld etap után ismét félbe kellett szakítani a körözést, melynek oka ezúttal egy nem várt cukiság faktor volt. A pályára ugyanis nemes egyszerűséggel, békésen betotyogott egy komplett kacsacsalád, egészen pontosan egy kacsamama öt kicsinyével együtt. A pályamunkások természetesen azonnal eszetlen kacsavadászatba kezdtek, minden eszközzel próbálták eltakarítani az útból a meghitt kis famíliát, de az állatvédők megnyugtatására el kell, hogy mondjam, meglehetősen humánus módon álltak hozzá a helyzethez, nem puskával lövöldöztek rájuk, vagy ilyesmi. Szépen elfogták a hápogó népséget, majd a Belle Isle Parkban lévő tó melletti fűben útjukra is engedték őket.

Miután a kacsaveszély elhárult, a mezőny is visszatérhetett az aszfaltcsíkra, de hogy nem sokra mentek vele, az is biztos. Pár perc múlva ugyanis ismét lengett a piros, mint a győzelmi zászló, az ok pedig a Chip Ganassi Racinges Scott Dixon félresikerült manővere volt a kilences és tizes kanyar között, majd, csak hogy még kerekebb legyen a sztori, csapattársa, Dario Franchitti is koccolta egy csöppet a falat.

Azt hiszem, az eddigieből kiderült, hogy nem ez volt az év eddigi legizgalmasabb edzése, és még korántsem volt ezzel vége.

A gyakorlás ötödik piros zászlóját az Andretti Autosport idei kétszeres futamgyőztese, James Hinchcliffe hozta el, aki az egyes kanyarban lévő gumibálának csapta autóját. Szerencsére nem keletkezett komolyabb kár a 27-es számú gépben, és önerőből vissza tudott térni a csapat pitjébe.

00.png

Detroit hatodik skalpjaként a Rahal Letterman Lanigan Racing brit versenyzője, James Jakes szolgált, miután a tizenegyes kanyarban egyszerűen megállt alatta az autó.

A végére még AJ Allmendingernek is sikerült leparkolnia ott, ahol nem lenne szabad, ez azonban már csak lokális sárga zászlót eredményezett.

Az itt-ott zöld zászlóval megszakított edzést végül Alex Taglinai nyerte meg a Barracuda Racing 98-as számú járgányával. A második helyet az utolsó pillanatban Scott Dixon csípte meg, míg harmadikként Josef Newgarden végzett.

Folytatás magyar idő szerint 21:00-tól a szombati verseny kvalifikációjával.

 

Chevrolet Indy Dual in Detroit presented by Quicken Loans – 1. edzés, végeredmény

 

det1.jpg

 

 képek: IndyCar