Történelmi befutó Indianapolisban


Már csak két nap van hátra a 97. Indianapolis 500 rajtjáig, lezajlott a verseny előtti utolsó edzés is, valamint túl vagyunk az Indy Lights Freedom 100-án is, ami soha eddig nem látott befutóval zárult. Következzenek tehát a mai nap történései, csak hogy még inkább felkészüljünk lelkiekben az előttünk álló vasárnapra.

   

– A mondás úgy tartja, hogy a mennyiség nem egyenlő a minőséggel, erre pedig az idei Freedom 100 sem cáfolt rá. Ugyanis az egy dolog, hogy nevetséges, tizenegy fős mezőnnyel startolt az Indy Lights indianapolisi, 40 körös futama, azonban a végére egy olyan befutót prezentáltak a tizenegy éves karosszériában ülő fiúk, hogy jelen sorok írója még mindig csak pislog, mint Kim Kardashian az IQ-teszten. Egy eszméletlen, fergeteges, …….. (mindenki képzelje ide a létező legpátoszosabb jelzőt, ami csak az eszébe jut és kedves a szívének), négyautós célfotóval dőlt el a száz mérföldes futam győztesének kiléte, aki végül a 27 esztendős ír manó, Peter Dempsey lett – aki mindössze 0.002 ezredmásodperccel győzte le a második helyen leintett kolumbiai Gabby Chavest , és ezzel az Indianapolis Motor Speedway eddigi legkisebb különbséggel megszerzett futamgyőzelmét aratta. Tovább nem is pocsékolom a szót, mindenki nézze meg magának a futamvégi őrületet. Megéri.

 

 

– Azt eddig is tudtuk, hogy Sarah Fisher meglehetősen multifunkcionális: éjt-nappallá téve intézi csapatának, a Sarah Fisher Hartman Racingnek ügyeit, szponzorokat hajkurászik, egyik tárgyalásról a másikra rohan, kordában tartja Josef Newgardent, emellett pedig arra is jut ideje, hogy odaadó édesanyja legyen alig másfél éves kislányának, Zoey-nak. A 32 éves ex-versenyzőnek azonban úgy fest, ez a két szerep önmagában véve nem  elég, így hamarosan visszaül az iskolapadba, és befejezi tanulmányait az indianai Western Governorns University üzleti tudományok szakán. Hogy honnan van ennek a nőnek ennyi energiája? 

– Katherine Legge az indianapolisi cserkészlány egyesületet fogja népszerűsíteni matrica formájában a sisakján vasárnap.

 

– Új szponzorral gazdagodott a Rahal Letterman Lanigan Racing, azon belül is a 16-os számú autó. A James Jakes által vezetett versenygépet ugyanis a szezon hátralévő részében az őssejtkutatással foglalkozó StemCyte Inc. fogja támogatni.

hippino.jpg  

– A KV Racing is egy újabb partnerre tett szert, méghozzá az internetes keresőmotorok mobilalkalmazások területén tevékenykedő HIPPINO.com személyében. A cég Tony Kanaan 11-es számú autójának lesz a vezető szponzora az Indianapolis 500-at követ detroiti duplafordulón (sic!). A HIPPINO hivatalos oldaláról máris elérhető az együttműködés tiszteletére készült applikáció, melynek érdekessége, hogy minden egyes letöltés után egy dollárt adományoznak rákkutatásra.

  

– Megható pillanatoknak lehettek szemtanúi azok, akik helyi idő szerint ma kora délelőtt kilátogattak az Indianapolis Motor Speedwayre. Chip Ganassi ugyanis nem mást látott vendégül csapat pitjében, mint egykori versenyzőjét, Alex Zanardit, akivel 1997-’98-ban két bajnoki címet szerzett. A 2012-es londoni paralimpián két aranyérmet és egy ezüstöt szerző legendát ráadásul nem várta volt főnöke üres kézzel, ugyanis neki ajándékozta azt a Reynard/Honda versenyautót, amivel az 1996-os Laguna Seca-i CART futamon, a dugóhúzóban végrehajtotta legendás manőverét Bryan Hertával szemben, melyet azóta is csak „Az Előzésnek” (igen, nagybetűvel) hívnak.

zanardi.png

– Bulvár: Danica Patrick szülei, TJ és Bev Patrick már megint nem a lányuknak szurkolnak Charlotte-on, ehelyett Indianapolisban lebzselnek, akárcsak tavaly.

 

– Csak hogy tisztázzuk a dolgokat: a pace cart a San Francisco 49ers NFL csapat edzője, Jim Harbaught vezeti idén, az amerikai himnuszt a többszörös Grammy-díjas gospel énekesnő, Sandy Patty adja elő, míg a tiszteletbeli starter szerepében a női szívek ügyeletes tiprója, a színész Michael Pena fog tündökölni.

 

– A 2013-as Pit Stop Challenge-et, vagyis a szerelőcsapatok szokásos éves versenyét Helio Castroneves és a Team Penske 3-as számú autójának gárdája nyerte.

 

– (nem is annyira)Bréking: James Hinchcliffe még mindig hülye.

 

 

– A 97. Indianapolis 500 utolsó edzésén, a Carb Dayen Simon Pagenaud bizonyult a leggyorsabbnak. A Schmidt Hamilton Motorsports versenyzője 225.827 mph-s tempóval végzett az élen, míg a második-harmadik helyen egyaránt az Andretti Autosport autóit üdvözölhettük, EJ Viso – Ryan Hunter-Reay sorrendben. Negyedikként, de már 225 mph alatti sebességgel a Chip Ganassi Racing pilótája, Scott Dixon landolt, a legjobb öt sorrendjét pedig a Dragon Racing-es Sebastien Bourdais zárta. Szerencsétlen Ryan Briscoe-nak viszont nem úgy alakult a gyakorlás, ahogyan azt előzőleg eltervezte: a 2012-es Indy 500 rajtelsőjének Ganassi gépében ugyanis tüzet fogott a Honda motor. Nem csak az ausztrál számára volt eseménydús az edzés, a Dale Coyne-os Ana Beatriz és az Andretti Autosportos Carlos Munoz ugyanis összeakadtak a pit bejáratánál, minek következtében mindkettejük autója kisebb sérüléseket szenvedett.

A Carb Day végeredménye:

carbday.jpg                           

 Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy