Fogadsz, hogy az nyer, aki el sem indul?


Zajlanak az események az Indianapolis Motor Speedway-en, ennek örömére lássunk néhány kis szösszenetet az elmúlt két napból.

– A 97. Indianapolis 500 negyedik edzésnapján James Hinhcliffe bizonyult a leggyorsabbnak. Az Andretti Autosport versenyzője kedden 224.210 mp/h-s átlagsebességgel repesztett a Speedwayen, miután a Rahal Letterman Lanigan főgóréja, a legendás Bobby Rahal meg is jegyezte, hogy reméli a kanadai meghívja egy drága vacsorára Graham Rahalt, aki öt körön át diktálta tempót a 27-es számú GoDaddy gépnek optimális aerodinamikai feltételeket teremtve.

 

– A 97. Indianapolis 500 eddigi leggyorsabb köre Marco Andretti nevéhez fűződik, aki a harmadik napon 225.100 mp/h-s tempót futott. Valami azt súgja, hogy látunk mi még 230 mp/h feletti átlagsebességet is.

 

– Úgy tűnik, Katherine Legge nem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta, az utolsó utáni pillanatig harcolni fog azért, hogy versenyzői ülést találjon magának Indianapolisra. A jelenlegi hírek szerint az angol pilótának a Schmidt Peterson Motorsports múlt hét végén bejelentett plusz egy autójára van a legnagyobb esélye, melybe egyébként Buddy Rice-tól kezdve Jacques Lazier-n keresztül a szomszéd perzsa macskájáig mindenkit belepletykáltak már. A 99-es számú SPM gép indulása ráadásul a mocskos anyagiak mellett attól is függ, hogy mennyire tud vigyázni az autójára a csapat újonca, Tristan Vautier, hiszen ha a francia tehetség ne adj’ Isten ripityára törné a saját járgyányát, akkor még jól is jöhet a függőben lévő autó.

Legge-ről egyébként azt is suttogják, korántsem biztos, hogy végül az SPM-nél köt ki, miután állítólag egy másik csapattal is előrehaladott tárgyalásokat folytat. Carpenterék? Vagy esetleg egy olyan gárda, melyre nem is gondolunk? Vagy csak porhintés az egész? Kérdések, amelyek miatt (is) imádom a május hónapot.

dw.jpg

– Még mindig Legge: a 32 éves angol hölgy egyébként a múlt hétvégén, Laguna Secán debütált az American Le Mans Series-ben, ahol a sokak piszkos fantáziáját megmozgató DeltaWing autó volánja mögött csapattársával, Andy Meyrick-kel rögtön a dobogó harmadik helyen végeztek a P1-es kategóriában. Szép bemutatkozás, gratula!

 

– Van Isten: Bernie Ecclestone kitartó seggnyalója, Zak Brown mégsem érdeklődik az IndyCar vezérigazgatói pozíciója iránt. A hír egyébként roppant mód érdekes, hiszen az amerikai autóversenyzőből lett üzletember korábban nagyon is kacsintgatott a poszt felé, erre hirtelen visszavonulót fúj. Csak nem a mélynövésű diktátor helyére pályázik, aki ellen egyébként a minap Németországban már vádat is emeltek? Bernie ugyanis néhány éve Brown-t nevezte meg, mint lehetséges utódját.

 

– Az egyik Las Vegas-i fogadóiroda kihirdette az odds-okat az Indianapolis 500-ra. Szerintük a legnagyobb esélye a győzelemre Scott Dixonnak van, akinek elsősége esetén ötszörös pénzt fizetnének. A második legalacsonyabb, azaz hatszoros szorzóval a háromszoros Indy 500 győztes Dario Franchittit listázzák, míg a harmadik helyen holtversenyben a szintén három indianapolisi sikerrel büszkélkedő Helio Castroneves, valamint az idén már két futamgyőzelemnél tartó James Hinchcliffe található méghozzá hétszeres odds-al. A 2012-es év IndyCar bajnokának, Ryan Hunter-Reay-nek, a tavalyi Indy 500 pole pozíciósának, Ryan Briscoe-nak, valamint az IMS-en általában meglehetősen nagyokat szívó Tony Kanaan-nek sikere esetén tízszeres pénzt fizetnének, míg tizenötszörös szorzóval számolnának Marco Andretti, Graham Rahal és Will Power elsősége esetén. A hátsó taktus is érdekesen alakul: Simona de Silvestro, Sebastien Bourdais, Carlos Munoz és Conor Daly győzelme egyaránt százszoros pénzt ér, a legalulértékeltebb versenyző pedig Josef Newgarden lett a vegasiak szemében, miután a nashville-i fenegyerek sikerét olyannyira valószínűtlennek tartják, hogy konkrétan kétszázas szorzót tűztek ki a fejére, sőt, még a versenyen részt sem vevő Mike Conway győzelmére is nagyobb esélyt látnak, miután az oválfutamoktól nyíltan visszavonult angol elsőségekor is csak fele annyi pénzt fizetnének, mint Newgarden esetében. Komolyan, ez a nap vicce, de biztos vagyok benne, hogy akad majd olyan, aki Conway-re fogad.

 

– Dario Franchitti a vadiúj AXE Apollo reklámban:

 

 

 

 

kép: DeltaWing, IMS